Чи загрожує світу енергетична криза, і де місце України під сонцем

Чи загрожує світу енергетична криза, і де місце України під сонцем

За прогнозами компанії McKinsey, загальносвітова потреба в первинних джерелах енергії, таких як нафта, газ, вугілля, до 2030 року сповільниться. Це станеться завдяки розвитку відновлюваної енергетики, заснованої на енергії сонця, вітру, земних надр.

Менше газу, більше сонця

За прогнозами експертів, до 2050 року споживання електроенергії подвоїться. А відновлювані джерела енергії забезпечать більш 50% генерації вже до 2035 року. Втім, весь цей час у світі буде активно зростати споживання газу. Аналітики прогнозують, що поступове зниження залежності від нього почнеться тільки після зазначеної дати. В цілому ж в період з 2015 по 2050 року частка викопного палива в енергетиці впаде з 41% до 33%.

Не одразу зможуть відмовитися люди і промисловість і від споживання нафти. У найближче десятиліття апетити землян будуть рости приблизно на 1% рік, поки не досягнуть пікових показників у 2030 році – 108 млн барелів на день. Але ще через 20 років попит впаде до приблизно половини від нинішніх показників.

Електрокари захоплять ринок

Електрифікація буде розвиватися насамперед за рахунок переходу на цей вид енергії транспортної галузі. Питома вага електрокарів стрімко збільшувалася з кожним роком, і в подальшому ця тенденція тільки посилиться.

B найближчі п'ять-десять років вартість батарей буде знижуватися, і багато країн переконаються на власному досвіді, що електромобілі більш економічні, ніж оснащені двигунами внутрішнього згоряння. Це твердження буде справедливим не тільки по відношенню до легкових автомобілів, але і вантажних.

Україна трошки в тренді

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко був одним з керівників робочої групи зі створення Енергетичної стратегії України до 2035 року.

За його словами, вітчизняні експерти вивчали тренди і спробували адаптувати їх до українських реалій. «Цей документ увібрав в себе основні напрямки розвитку світової енергетики», – сказав він, зазначивши, що з висновками зарубіжних дослідників «в цілому згоден». Споживання зростатиме, особливо попит на електроенергію.

Однак він зазначив, що навряд чи Україна зможе досягти до 2050 року показника 50% генерації від відновлюваних джерел. «В Енергетичній стратегії України до 2035 року закладено 25% відновлюваної енергії. Такий амбіційний план», – зазначив він.

В цілому Україна буде слідувати трендам, викладеним в дослідженні. Але буде трохи відставати від середньосвітових темпів розвитку відновлюваної генерації, спрогнозував експерт Центру Разумкова.

З приводу зростання енергоспоживання він висловив ряд побоювань. Адже в Україні останні десятиліття спостерігається «проблема з демографією», тобто зменшується населення. «Тут складно щось спрогнозувати. Ми перебуваємо в певній точці неповернення, на відміну від таких стабільних країн, як Німеччина чи Японія», – зазначив Володимир Омельченко.

За його словами, Україна, дотримуючись загальносвітовимх тенденцій, буде знижувати споживання і видобуток вугілля, закривати теплові електростанції. А ось ядерна енергетика буде використовуватися і надалі.

Прогнози не завжди збуваються

Директор спеціальних проектів науково-технічного центру (НТЦ) «Психея» Геннадій Рябцев очікує, що споживання енергії буде збільшуватися разом із зростанням населення і промислового потенціалу.

Він погодився, що випереджаючими темпами будуть розвиватися відновлювані джерела енергії. І зробив застереження – деякі вчені зійшлися в думці, що теорію про не відновлювальні вуглеводнів потрібно переглянути. Тому не виключено, що через кілька років до категорії відновлюваних можуть потрапити нафта і газ.

Досить сумнівним він назвав прогноз, що до 2035 року половину генерації електроенергії забезпечать відновлювані джерела. Не факт, що до 2050 року споживання електроенергії подвоїться. Експерт НТЦ «Психея» поставив під сумнів і пророкування про зменшення нафтоспоживання з 2030-х років. За його словами, подібні прогнози не раз з'являлися ще в минулому столітті – спочатку в 80-х, потім в 90-х роках. Тоді вважалося, що відновлювані джерела енергії прийдуть на зміну традиційним набагато раніше, ніж це відбувається в реальності.

В України – свій шлях

У нашої країни положення на енергетичній карті світу Геннадій Рябцев назвав «важким», тому що Україна не йде в ногу з загальносвітовими тенденціями. Перш за все через те, що вона є однією з найбідніших держав в енергетичному плані.

«Якщо ми будемо відмовлятися від використання викопних видів палива такими темпами, якими це роблять інші країни Європи, то добробут українських громадян дуже істотно погіршиться вже в наступні п'ять-десять років», – підкреслив Геннадій Рябцев.

За його словами, якщо це станеться, що Україна цілком може перетворитися в аграрну державу. Тобто відбудеться деіндустріалізація і деурбанізація в результаті розвалу централізованих систем енерго-, тепло-, водопостачання і т.д.

Тому, перед тим як звертати увагу на загальносвітові тренди, Україні потрібно визначити свої національні інтереси.

https://ubr.ua  

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад