Поради старшокласникам у виборі професії

Зрозуміло, що вибір професії – це одне з найважливіших рішень в житті кожної людини. Саме від цього рішення особистості буде залежати життєвий шлях, місце в суспільстві. Не приємно констатувати, але факт – значна частина сьогодняшніх старшокласників немає поняття, де буде продовжувати навчання після школи. Своє майбутнє варто планувати задовго до останнього шкільного дзвінка. В цьому важливому питанні необхідно не тільки порадитися з батьками, вчителями, друзями, знайомими, але й вже зараз починати аналізувати різноманітні довідники навчальних закладів регіону, країни, намагатися зібрати якомога більше інформації про майбутню професію, користуючись Інтернетом, відвідавши найближчий до вас центр зайнятості.

Перш ніж зробите остаточний вибір професійного майбутнього прислухайтеся до цих простих порад:

· вибирайте професію свідомо, обов’язково враховуючи свої індивідуально-психологічні можливості (нахили, здібності);

· в жодному разі не варто вибирати професію чи навчальний заклад «за компанію»;

· не ототожнюйте навчальний предмет в школі з певною професією, адже світ професій набагато ширший за коло предметів;

· не намагайтеся слідувати династичній традиції професій вашої родини. Діти хоч багато в чому і схожі на своїх батьків, але життя в них своє і часи в які вони живуть інші;

· не варто ділити професії на «легкі» та «важкі», «хороші» та «погані». Всі ці поняття суб’єктивні: комусь не важко відремонтувати автомобіль, в той час, як для іншого це завдання виконати не можливо.

Старшокласники, пам’ятайте, якщо у Вас виникнуть труднощі у виборі професії, спеціалісти служби зайнятості завжди раді Вам допомогти, ми - Ваш надійний партнер і порадник у цій важливій справі. Зробивши правильний вибір професії Ви відчуєте себе потрібним, отримуватимете задоволення від роботи, будете корисними людям та країні!

Джерело: Сумський обласний центр зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад