Команда вашого успіху

Команда вашого успіху

Розробляючи структуру управління, важливо пам'ятати, що велике значення має група людей, відповідальних за щоденне управління компанією. У її склад входить керівник і команда керівників підрозділів. Що відрізняє найуспішніші фірми від інших компаній, що діють на тому ж ринку? Це - енергія, завзяття, ентузіазм, мотивація, рівень моралі, устремління і відданість. Різні чинники впливають на створення цього динамізму, але один з них переважує решту - це навики і поведінка лідера. Кращі менеджери створюють додаткову цінність. Під їх керівництвом люди виконують більший об'єм роботи і фокусуються на виконанні важливіших речей, ніж тоді, коли вони надані самим собі. Саме завдяки навикам керівника талановиті люди об'єднуються в команду, у складі якої вони вчаться і підтримують один одного. Отримуючи повноваження в ухваленні рішень, керівник несе відповідальність за їх результати. І якщо він приводить групу не туди, куди обіцяв, то група безжально з ним розправляється. Тому не слід до керівництва відноситися як до односторонньої влади диктатора над натовпом. Вся відповідальність за організацію роботи підрозділу лежить на керівнику. Його завдання - зберігати тісний контакт з кожним підлеглим, щоб вчасно визначити негативні тенденції, здатні ослабити їх мотивацію, для вживання своєчасних коректуючи заходів. Якщо керівник не проявляє відповідальності за долю кожного члена веденої ним команди, то дуже швидко втрачає довіру. Повна байдужість до долі найслабкішого підлеглого змушує задуматися решту членів групи про те, що кожен може опинитися коли-небудь на місці слабкого. А зниження довіри до лідера породжує альтернативних вождів, і в трудових колективах, очолюваних поганими керівниками, з'являються неформальні лідери, здатні своїм впливом паралізувати діяльність компанії.
Членові управлінської команди необхідно не тільки володіти навиками ведення бізнесу, але і уміти працювати з людьми, організовувати їх діяльність.

Узявшись за руки

До управлінської команди повинні увійти люди, що погодилися узятися за руки, що довіряють один одному, готові вкласти максимум спільних зусиль в роботу. Поки така команда не створена, немає сенсу витрачати час на складання і розробку стратегій. Кожен член управлінської команди повинен приймати прописані в «статуті команди» правила повністю і без обмовок. Управлінська команда може бути ефективною тільки в тому випадку, якщо вона:
- має визнаного всіма членами команди лідера;
- характеризується злагодженістю дій і високим рівнем психологічної сумісності; володіє сталими і прийнятими кожним членом команди нормами і цінностями;
- відрізняється високою готовністю до співпраці і ефективної взаємодії членів команди один з одним. Лідерові управлінської команди необхідно приділяти увагу формуванню приємного психологічного клімату, постановці надихаючих цілей, підвищенню згуртованості команди. Це дозволить добитися високих результатів, а також за допомогою членів управлінської команди такий принцип роботи груп працюватиме у всій компанії.
Для того, щоб управлінська команда могла досягти максимального ефекту, в команді повинен бути присутнім дух товаристкості, взаємодопомоги і емоційної підтримки. Бізнес не може рухатися вперед, якщо усередині у нього є конфлікти. Могутнім інструментом об'єднання можуть бути тренінги для управлінської команди (наприклад, «мотузяний» тренінг). Мета таких тренінгів:
- допомогти групі випробувати загальний успіх;
- укріпити довіру членів команди один до одного;
- розвинути відчуття приналежності до групи;
- створити віру команди в реальність вирішення поставлених перед нею завдань. Одним з найбільш дієвих засобів підвищення ефективності роботи управлінської команди є проведення 2-3 денних семінарів для керівного складу. Семінари направлені на те, щоб керівники не тільки розширювали свої знання у сфері управління, але і аналізували проблеми організації, розробляли конкретні кроки по досягненню організаційних цілей. Процес сумісного вироблення цілей дозволяє:
- скласти список цілей, що розуміються всіма керівниками, і привернути до його подальшої досконалості решту працівників;
- всім керівникам брати участь в процесі вироблення цілей організації, а також краще зрозуміти як організаційні, так і власні пріоритети;
- підвищити якість ухвалюваних рішень; навчитися взаємодіяти з іншими керівниками при реалізації намічених цілей;
- оцінити, наскільки ефективно в організації здійснюється процес управління. Підвищити ефективність управлінської команди допоможе залучення зовнішніх консультантів, які, оцінюючи і аналізуючи роботу керівників, допоможуть кожному членові управлінської команди розкрити свій потенціал для досягнення організаційних цілей. Джерело: www.hrliga.com

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад