Що нового у вступній кампанії 2010р.?

Що нового у вступній кампанії 2010р.?

Шкільний атестат
Цього року для випускників шкіл важливим буде не тільки результат зовнішнього незалежного тестування, але і середній бал атестата. Нововведення спричинене тим, що минулого року випускники вивчали тільки декілька «потрібних» предметів, ігноруючи решту. До того ж прикро за тих дітей, які в школі гарно вчилися, але їм це нічого не дало, а хтось випадково вдало склав іспит. Враховуватися атестат буде у всіх випадках, але вирішальним він буде, якщо під час вступу на місце будуть претендувати декілька чоловік з однаковою сумою балів, набраних на тестуванні. Тоді бал атестата підвищить загальний бал на 6-12 пунктів. Але для когось і ці бали можуть виявитися вирішальними.

Три сертифікати
У 2010 році для вступу у вищий навчальний заклад необхідно буде здати тести не менше, ніж з 3 предметів – обов'язкові тести з української мови і літератури, математики або історії, і ще мінімум один предмет на вибір залежно від вимог до вступу у вуз.

Мінімальний бал сертифіката зовнішнього незалежного тестування повинен бути не менше 124. При цьому під час вступу на спеціальності, де передбачені творчі іспити, їх результати можуть зараховуватися замість 3-го сертифіката. Також вузи можуть виділяти один або два предмети як профільні і підвищувати з них мінімальний бал сертифікатів до будь-якого рівня. Майбутні магістри здаватимуть тест з іноземної мови.
Пільги під час вступу

Міністерство освіти залишило без змін список пільгових категорій, які мають право на позачерговий вступ.

Проте пільговики в 2010 році зможуть подавати оригінал атестата тільки в один вуз з правом вступу поза конкурсом, а в інших – на загальних підставах. Тим самим вони не займатимуть місця в десятках вузів, куди зможуть вступити інші бажаючі. Це також стимулює пільговиків заздалегідь визначитися з вибором навчального закладу, адже вступ їм все одно гарантується. Правда, за пільговиками зберігається право змінити своє рішення протягом перших 5 днів конкурсу, тобто передати оригінали документів в приймальну комісію іншого вузу. Але це все одно краще, ніж минула плутанина. Досвід вступної кампанії-2009 показав, що пільговий вступ до вузів був використаний дуже активно і підвищив корупцію в медичних установах і органах, відповідальних за видачу документів про пільги.

Право вступу поза конкурсом матимуть також учасники міжнародних олімпіад і призери IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін. Проте з числа пільговиків виключили призерів шкільної Малої академії наук, хоча їх кількість складає десяті долі відсотка. Такою було вимога асоціації ректорів. Вузи самі обмежуватимуть кількість спеціальностей

Кожен вуз може сам встановлювати своїми «Правилами прийому» максимум спеціальностей для одного абітурієнта (ймовірно, багато вузів виставлять планку не більше 3-х). Вуз тепер має право вирішувати, чи буде він брати у одного абітурієнта десяток заяв на різні спеціальності. Жодному вищому учбовому закладу такий стан справ був не на користь...

Зовнішнє тестування
Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) вже кілька років є необхідною вимогою для вступу у вищі учбові заклади України. ЗНО повинно дати можливість вступати у вищі учбові заклади розумним і здібним дітям і допомогти звести до мінімуму корупцію у вузах.

Реєстрація на здачу тестування почалася 15 грудня 2009 року і продовжиться до 31 березня 2010 року. Реєстрація триватиме 3,5 місяця, проте краще не відкладати її на останній тиждень. Докладніше про процедуру реєстрації і дати тестів можна дізнатися на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Щоб зареєструватися для проходження тестування, необхідно визначитися з предметами, які ви здаватимете. Для цього потрібно знати список необхідних предметів у вузі, куди ви маєте намір вступати. У 2010 році, на відміну від минулих років, тестування з української мови і літератури, математики і історії проходитиме в декілька сесій. Це викликано необхідністю скорочення кількості пунктів тестування. У кожній сесії братиме участь однакова кількість абітурієнтів. Розподіл учасників проводитиметься автоматично, щоб мінімізувати вірогідність здачі тестів однокласниками і родичами під час однієї сесії.

Вся інформація про терміни проходження тестів розміщуватиметься на персональних сторіночках учасників, які можна буде активувати на сайті Українського центру оцінювання якості освіти через 4-5 днів після реєстрації. Запрошення на іспити також розсилатимуться поштою.

Цього року відмовилися від торішнього експерименту, коли тестування проводилося з початку травня, через що заняття в школах закінчилися на місяць раніше, ніж звичайно. Тепер же навчальний рік, як і раніше, продовжиться до кінця травня, а тестування проводитиметься в червні. Тестування проходитиме з 2 по 23 червня 2010 року, а результати повинні оповістити до 14 липня 2010 року.

Вступ і зарахування до вузів Прийом документів у вузах України розпочнеться 15 липня і закінчиться 31 липня 2010 року. Вступні іспити і творчі конкурси пройдуть з 23 по 30 липня 2010 року. Ще одна важлива новинка - двоетапне зарахування з чітко обмеженими термінами. 16 серпня 2010 року вузи повинні будуть оприлюднити списки першого потоку рекомендованих до зарахування, куди увійдуть всі, хто проходить за рейтингом і набраними балами. Потім протягом 5 днів, відпущених абітурієнтам на вибір, вузи повинні щодня оновлювати списки, вивішуючи їх в приймальних комісіях. Далі, на 6-й день, якщо звільняються бюджетні місця, вуз проводить корегування списку, заповнюючи місця за рахунок тих, хто знаходиться далі за рейтингом, і виключаючи з нього тих, хто не надав оригінали документів. І знову на визначення відпускається рівно 5 днів. Тому власникам «прикордонних» балів в цей період варто бути особливо уважними, щодня відстежуючи конкурсну ситуацію, щоб їх не обійшли конкуренти з нижчими балами. Якщо випускника прийняли відразу в декілька вузів, визначитися з вибором необхідно буде протягом 5 днів.
Вступ до вузу за кордоном

Багато абітурієнтів вже 16 серпня 2010 року з полегшенням зітхнуть, побачивши свої імена в списках студентів. А ті, кому не пощастило, випробовуватимуть долю наступного року. Або будуть намагатися поступити в зарубіжні вузи на зимовий семестр. Деякі вузи за кордоном пропонують зарахування кілька разів в рік, зокрема, з січня.

Деякі батьки, порахувавши витрати на репетиторів і пробне тестування, вже зараз починають готувати свою дитину до вступу у вуз за кордоном. Тим паче, що для іногородніх важливим критерієм є вартість оренди житла, яка в Києві може бути вищою, ніж в багатьох містах Європи. Зараз ще можна подавати документи для вступу до вузів європейських країн (Австрія, Німечина, Словаччина, Чехія, Польща, Канада іСША). Для вступу до вузів деяких країн необхідно володіти англійською або німецькою на достатньо високому рівні, в інших країнах (наприклад Чехія або Словаччина) знання мови на початковому етапі не потрібне. Можна вивчати мову на курсах, які зазвичай проводяться при вузі протягом декількох місяців перед початком занять, але Ви почуватиметеся упевненіше, почавши вивчення мови ще в Україні.

У деяких країнах (наприклад, в Чехії і певних частинах Німеччини) навчання в державних вузах для іноземців безкоштовне. У приватних вузах навчання залежно від спеціальності і міста, в якому розташований учбовий заклад, обійдеться від 1500 євро в рік.

Як бачите, є багато варіантів навчання в зарубіжних вузах для наших співвітчизників. Визначатися потрібно вже зараз, оскільки прийом документів в деякі зарубіжні вузи закінчується вже в лютому. Зате до моменту початку вступної кампанії в Україні можна вже не переживати і відпочивати влітку, чекаючи початку навчального року.

Щоб бути упевненим у вступі, можна паралельно готуватися до здачі зовнішнього тестування і подавати документи в український вуз. Кожен сам вибирає, як йому поступати. Вибір є завжди.

Джерело: www.chemodan.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад