Професія - ХЕДХАНТЕР

1. Загальна характеристика професії
Від англ. head hunter – “мисливець за головами”. За лічені дні знайде для компанії фахівця екстракласу. Шукають же вони спеціалістів зовсім не на біржах праці, а в офісах компаній-конкурентів.
2. Посадові обов’язки
Шукати спеціалістів доводиться не на біржах праці, а в офісах компаній-конкурентів. Щоб добитися особистої зустрічі, правильно оцінити сили кандидата і переманити його у фірму клієнта, потрібно мати талант розвідника і використовувати майже шпигунські методи роботи. Хедхантер використовує метод так званого прямого пошуку. Суть його в тому, що «мисливець», отримавши цільове замовлення, ненав'язливо вивчає бізнес-компанії клієнта. І застосовує ці знання «на полюванні». Звичайна позиція рекрутера: дайте мені інформацію про вакансію, і я підберу кандидата. Позиція хедхантера інша: я сам визначу і знайду того, хто вам дійсно потрібний для успішної роботи компанії. Бажаний результат досягається: оцінкою реальних можливостей компанії-замовника (обґрунтованість замовлення), точним описом вакантної посади, вивченням корпоративної культури і психотипів керівників компанії, аналізом діяльності конкуруючих фірм, методом активного пошуку кандидата, скрупульозним вивченням його кар'єри і досягнень, підготовкою зустрічі працедавця і кандидата тощо. Але головна умова вдалого пошуку - звичайно, особа самого «мисливця». Працюючи з фахівцями екстракласу, хедхантер і сам має бути професіоналом. Лише тоді можлива розмова на рівних і з замовником, і з кандидатом. «Мисливці» - зрілі люди, які адекватно оцінюють навколишній світ і себе в ньому, в будь-якій ситуації зберігають спокій і оптимізм. Така стресостійкість просто необхідна: їм доводиться стикатися з безліччю відмов. А ще хантер обов'язково повинен володіти системним мисленням, умінням проаналізувати інформацію і зробити правильний висновок. Саме тому, як показує практика, кращими мисливцями стають не гуманітарії, а технарі. В той же час потрібна виняткова інтуїція, що допомагає зорієнтуватися в будь-якій складній ситуації. Плюс комунікабельність і талант психолога. Нарешті, потрібно бути сміливим, напористим, вольовим. Лише володіючи всіма цими якостями, можна вирушати «на полювання».
3. Кваліфікаційні вимоги
На таку посаду підійде фахівець з будь-якою освітою, головне, щоб особисті якості відповідали професії. Взагалі вважається, що в ідеалі в хедхантера має бути психологічна освіта.
Для представників цієї групи характерне стратегічне мислення, управлінський потенціал, своя історія успіху і достатній досвід роботи, обов'язково (за рідким виключенням) — відмінна базова освіта і досвід роботи за кордоном. Середній вік 30–40 років. Саме вони мають всі шанси попасти в мережі хедхантингу - технології, за допомогою якої підбирають ключових менеджерів.
«Золота меншість» на ринку праці складається під пильним спостереженням кадрових директорів найбільших корпорацій і компаній, що успішно розвиваються. Саме вони часто і виступають як замовники хедхантингу.
Ставки в цій грі досить високі. Гонорар складає певний відсоток від зарплати працевлаштованої людини. Цей відсоток доходить до третини річної зарплати. Враховуючи, що хедхантери шукають людей на високі посади, з хорошою оплатою праці, гонорар «мисливця за головами» може бути дуже великим. Проте головне в тому, що об'єкт уваги хедхантера - не просто хороший керівник, але людина, здатна якісно змінити бізнес компанії, що потребує його. Були часи, коли загадковий образ хедхантера асоціювався з діяльністю розвідувальних спецслужб. Сьогодні ореол секретності розвіяний (хоча і не повністю) і «охота за головами» стала одним з основних методів пошуку професіоналів, що дає високу вірогідність знаходження і підбору потрібного кандидата. Більшість крупних рекрутингових агентств вже з середини 90-х включили хедхантинг в меню послуг, що надавалися. Питання етики завжди були досить болючим для даної середи. Адже, по суті, за розмовами про особисту ефективність, цілеспрямованість кандидата і його життєвій необхідності для компанії нескладно почути замовлення на крадіжку фахівця у фірми-суперника. Тому у мисливців вироблений власний кодекс поведінки. Часто крупні конкуренти домовляються не переманювати один у одного фахівців.
Хліб мисливця нелегкий, а технологія пошуку і виходу на контакт з потрібними кандидатурами деколи проситься в сюжет психологічного трилера. Процес починається зі збору інформації і вивчення передбачуваного поля дій. Досвідчений хедхантер уважно вивчить ділову і галузеву пресу, відвідає тематичні виставки і семінари, відстежить потрібну інформацію в Інтернеті (сайти компаній, тематичні конференції, віртуальні презентації тощо). Цей етап можна назвати інформаційно-аналітичним. До речі, практика показує, що за останні роки основним полігоном для консультантів стали такі сектори економіки: стільниковий зв'язок і телекомунікації, фінансові інститути і крупна роздрібна торгівля. Особливий попит мають генеральні і фінансові директори, юристи, маркетологи і PR-фахівці.
Хедхантер, як і будь-який рекрутер, має свою базу даних, що складається виключно з професіоналів екстра-класу. Вони не лише цікаві мисливцеві самі по собі, але і можуть дати рекомендації з потрібних питань. Звернувшись до них, мисливець майже завжди отримає наведення на якого-небудь фахівця, що ще не має належного визнання, або компанію, чиї співробітники через якісь причини готові розглядати пропозиції. В результаті формують ланцюжок, що рано чи пізно приводить до потрібної людини. Так намічають круг потенційних жертв, складають їх поіменний список.
Самі консультанти вважають, що рідкісний вид діяльності настільки захоплюючий і хитромудрий, як той, яким заробляють на хліб вони. Для багатьох процес пошуку і переманювання розумної голови перетворюється на захоплюючу гру, що вимагає незвичайності і оригінальності мислення. Доводиться долати незліченні перешкоди і винаходити нові, ще не випробувані ходи. І часто задоволення від цього не менше, ніж від матеріальної винагороди. Важливо і те, що елітарний хантинг, мабуть, — один з небагатьох напрямів діяльності, що дає постійну можливість спілкуватися з кращими з кращих в різних сегментах бізнесу. А це, крім усього іншого, — зв'язки, дорогоцінні знайомства, уміння увійти практично в будь-які двері, що закономірно. У всьому світі хедхантинг вважають діяльністю елітарною. У нього приходять люди, що зробили свою першу кар'єру в рекрутингових і тренінгових компаніях, PR-агентствах, продажу, фінансах. Це бізнес успішних і впевнених в собі.
Хедхантери — професіонали, по багатьом якостям не поступаються об'єктам полювання. Вони прекрасно знають, як представитися, як ввійти в довіру, як дістатися до будь-якої інформації. Для кожного клієнта в них своя психологічна маска. Шукаючи зустрічі з жертвою, вони практично ніколи не дзвонять безпосередньо. Щоб дістатися до неї, у колекціонера інтелектуальних скальпів завжди напоготові одна з легенд, яка не викличе сумнівів у співрозмовника. Встановлення контакту відбувається, як правило, в два прийоми. Для з'ясування імені фінансового директора або головного бухгалтера компанії рекрутер може, наприклад, представитися секретарем консалтингової компанії, яка проводить діловий семінар, або журналістом, страховим агентом, чи ким завгодно, аби лиш почути голос клієнта!
Але все-таки хантери, як і всі люди, бувають різні. Різні і їх професійні стилі. Є інтелектуали-аристократи, що віддають перевагу тонким психологічним ходам. Наприклад, наступний. Дзвонять в компанію, що цікавить, і просять людину, чия посада найбільш відповідає вимогам. Представляються, повідомляють адресу, телефон, озвучують вимоги до кандидата і ставлять, здавалося б, безневинне запитання: «Не могли б ви порекомендувати зі свого кола знайомих спеціаліста, кому ця пропозиція була б цікава?» Ставка тут на те, що в більшості випадків співрозмовник підсвідомо приміряє пропозицію на себе і, якщо вона цікава, висловлює особисту зацікавленість. Це — бездоганний з етичної точки зору спосіб. Фактично тут немає жодного переманювання, до потенційних кандидатів лише доводять інформацію про відкриту вакансію.
Протилежний приклад — технології чорного хедхантингу. Уявіть, що одного дня в кабінеті начальника роздається телефонний дзвінок і приємний жіночий голос просить дати вам детальну характеристику... вашого звернення в рекрутингове агентство з метою пошуку роботи. Таким чином, за декілька секунд ви скомпрометовані і представлені як людина, що за спиною в начальства підшуковує нове місце роботи. Тут мисливець розраховує на ваш конфлікт з начальством і подальше звільнення. Після чого він готовий взяти вас під білі руки і представити замовникові. Навіть викривши наклеп, всією подальшою діяльністю на фірмі підтверджуючи благонадійність і лояльність, ви не врятуєте репутацію до кінця. Звичайно, такі технології навряд чи можна рекомендувати, оскільки репутація чорного технолога серйозно знижує шанси в конкурентній боротьбі.
Захищатися можна по-різному. Простий шлях — додатково навчати секретарів і reception-співробітників, тобто людей, що приймають вхідну інформацію.
Підготовлений секретар відрізнить по-справжньому діловий дзвінок від підступів хедхантера. І попросить, наприклад, залишити контактний телефон, за яким особа, яку шукають, зв'яжеться з тим, що дзвонить. Але, як правило, це не зупиняє рекрутера, а навпаки, робить гру більш захоплюючою, заставляючи винаходити нові легенди і прийоми. Свої мінуси має і інформаційна блокада — максимальне обмеження відомостей про вищих співробітників компанії в публічних джерелах. Де гарантія, що така дорога не стане перешкодою для контактів з дійсно цікавими діловими партнерами? Найдієвіший і довготривалий захист полягає в постійному підвищенні мотивації ключових співробітників. Мета — зробити їх частиною компанії, а не найманцями, що працюють із-за грошей. Це непроста дорога, що вимагає часу, зусиль і чималих вкладень. Але якщо з вашої організації мисливець зніме інтелектуальні скальпи — втрати будуть непорівнянні. Адже не даремно замовники - а це люди, які вміють рахувати гроші, - так щедро оплачують роботу хедхантерів.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад