Працюючі не встигають відпочити за суботу та неділю

Неясні думки про те, що двох вихідних на тиждень замало для повноцінного відпочинку, відвідували багатьох. Особливо по понеділках. Але нещодавно американські вчені підтвердили ці підозри. І теоретично, і експериментально. Знайшлася й головна причина - недосипання, що накопичується протягом робочого тижня. Виявляється, компенсувати брак сну не вдається, навіть якщо в суботу - неділю спати по 10 годин. Тобто потрібен ще один вихідний. Як мінімум. Для збереження здоров'я, яке хронічний дефіцит сну, що накопичується, здатен підірвати.

В експериментах, проведених у лабораторії сну Університету Чикаго, взяли участь 159 дорослих людей, які спали по буднях лише 4 години. Але у вихідні додавали ще по 6. По буднях це імітувало втому. А по вихідних - інтенсивний відпочинок.

Дослідники під керівництвом Аллана Речтскаффена оцінювали стан добровольців одразу після «робочого тижня» - по понеділках. Реакція майже в усіх була поганою. Так само як і здатність концентрувати увагу. Та й фізичні показники свідчили, що рівень втоми залишався підвищеним. Висновок: або треба висипатися протягом тижня, або спати у вихідні набагато довше - приблизно по 14 годин.

Джерело: http://kp.ua/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад