Як піти з роботи так, щоб Вас не згадували потім незлим тихим словом?

Життя людини улаштоване таким чином, що нічого не залишається навічно. Час від часу нам доводиться розлучатися зі звичними речами. Це стосується й близьких людей, і друзів, і знайомих, і... місця роботи. Як піти з роботи так, щоб Вас не згадували потім незлим тихим словом?

Як відомо, дипломатія - це тактика й уміння спілкуватися з людьми. Поза всяким сумнівом, потрібно бути дипломатом не тільки на робочому місці, у бізнесі, але й бути подвійно дипломатом, коли мова йде про звільнення з роботи.

Звільнення з роботи не означає, що прийшов час, нарешті, висловити все, що ви думаєте про деяких колег або про керівництво. Знов-таки, не забувайте, що можливо в майбутньому вам ще прийдеться спілкуватися з цими людьми.

Пропонуємо взяти на озброєння декілька порад про те, як піти дипломатично:

1. Навіть повідомляючи про звільнення, робіть це коректно та делікатно.

2. Обов'язково повідомте спочатку керівництво компанії про ваше звільнення, а потім можете відкрито оголосити про це вашим колегам.

3. Не хвастайтеся вашим колегам про нову роботу, вашу майбутню посаду, заробітну плату, умови роботи, можливості і перспективи. Замість цього краще подякуйте їм за підтримку та добре ставлення до вас впродовж вашої роботи, обміняйтеся контактами, щоб і надалі не втрачати зв'язок один з одним.

4. Напишіть заяву про звільнення, але зробіть це професійно, без зайвих слів і довгих пояснень, без емоцій і критики. Коротко й узагальнено вкажіть лише основні мотиви звільнення.

5. Про ваше звільнення з компанії варто попередити керівництво завчасно, бажано за 2-3 місяці, щоб керівництво змогло знайти вам заміну, і ви могли увести в суть справи новачка.

6. Ви можете самі порекомендувати когось на вашу посаду, цілком можливо, що хтось з ваших колег міг би відмінно впоратися з цією роботою?! Ви також можете взяти участь у відборі підходящої кандидатури на ваше місце.

7. Завершіть всі ваші поточні справи або якщо з якихось причин (довгостроковий проект!) не можете самі закінчити якісь справи, обов'язково складіть докладні інструкції вашим колегам про те, що ще необхідно зробити, яким чином це краще зробити. Іншими словами, постарайтеся, щоб після вашого звільнення не було додаткових питань відносно того, що ви щось не закінчили та про щось забули попередити.

8. Перед звільненням приведіть ваше робоче місце в порядок, щоб тому, хто прийде на ваше місце, було приємно розпочати роботу на новому місці.

9. Запропонуйте свою допомогу новачкові протягом деякого періоду часу (наприклад, ви могли б приходити перший місяць на 1-2 години та вводити новачка в курс справи або могли б давати поради й інструкції по телефону).

10. Ідучи, не зникайте назавжди. Постарайтеся зберегти вже встановлені відносини та контакти і надалі, незалежно від вашого місця роботи.

11. У жодному разі не кажіть перед звільненням про те, що вам тут не подобалося, хто довівся вам не по душі. Навпаки, відзначте лише позитивні моменти в роботі.

Не забувайте, що світ набагато меншим, ніж нам на перший погляд може здатися, і цілком може так виявитися, що нам знову прийдеться мати справу з людьми з колишнього місця роботи.

Звільнення з роботи - така ж важлива подія у Вашому житті, як і прийняття на роботу. Тому не слід недооцінювати такий відповідальний крок. Підійдіть до нього з усією серйозністю, і пам’ятайте, що за кожний вчинок відповідальність несете лише Ви.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад