Роботодавці повертають звільнених

У порівнянні з минулим роком, рівень безробіття в країні знизився, - повідомляє Держкомстат. Тих, кого масово звільняли минулої осені, тепер кличуть назад, кваліфікованим фахівцям знову готові гідно платити, - стверджують у рекрутингових і кадрових агентствах. Криза відступає?

Якщо в останньому півріччі 2009-го на 10 вакантних робочих місць претендували 88 осіб, то цього року вже 52 безробітних, - повідомляє у своєму офіційному звіті Держкомстат України. Причому, відповідно до статистики, збільшення зайнятості населення зазначається у всіх регіонах країни. Найбільш оптимістична тенденція в Івано-Франківській, Черкаській і Хмельницькій областях, тут кількість претендентів на 10 робочих місць знизилася практично вдвічі. Фахівці рекрутингових агентств зі свого боку теж зазначають, що ринок праці виходить з кризового стану. "У порівнянні з осінню 2009 року зростання очевидне, кількість вакансій збільшилася на 50%", - зазначає позитивну тенденцію директор з маркетингу кадрового порталу HeadHunter Тетяна Топчій. "Однак, у порівнянні з 2008 роком, за нашим даними, на ринку праці в півтора-два рази менше вакансій". Безумовно, позитивна тенденція не може не радувати, але як це відіб'ється на житті окремо взятого українця?

На кого чекає роботодавець

На сьогодні в Україні фахівці в сфері продажу мають найбільший вибір компаній, де можна розвиватися та гідно заробляти. За словами Тетяни Топчій, якщо з 2005-го по 2008 рік перше місце за затребуваністю на ринку праці займали IT-фахівці, друге - фахівці з продажу, то в 2009 році ці дві позиції помінялися місцями. "Розігнали, посиділи півроку - продаж падає, треба його підвищувати. Як? Знову найняти продавців", - додає Сергій Марченко, керуючий партнер Executive Search агентства SM Consulting. "Тільки нинішні роботодавці розділилися на дві категорії: готові добре платити співробітникам із солідним резюме та ті, які пропонують менеджерам працювати за їжу. Наприклад, одна страхова компанія визначає своїм співробітникам ставку в 4,5 тис. грн. На перший погляд - добре. Однак цю ставку страховий агент одержить, коли зробить збір платежів на 100 тис. грн. Це застрахувати по КАСКО чотирьох Mercedes Е-класу. Але я сам був свого часу у страховому бізнесі та знаю, що страхові агенти одержують від 10% до 30%. І 10% від цих 100 тис. грн - це 10 тис. грн. Так навіщо в такому випадку агентові ці 4,5 тис. грн зарплати?" "Знову пожвавився пошук кадрового персоналу, пошук фахівців IТ і фінансової сфери", - додає вакансії до списку колег співробітниця столичного рекрутингового агентства "Навігатор" Ганна Носик.

Останні заощадження

За спостереженнями Сергія Марченко, у нинішньому році українці, нарешті, почали шукати роботу. "Жирові запаси населення закінчилися влітку цього року. Ті, хто був звільнений, на останні відкладені гроші поїхали кудись влітку відпочивати, а зараз дозріли, щоб шукати роботу. Адже яка ситуація склалася під час кризи? Зарплати тоді значно знизилися. Стимулу працювати не було зовсім. У кого була біла зарплата, практично все прописалися на біржі праці й одержували допомогу з безробіття, оскільки більше їм не пропонували. У роботодавців була ілюзія, що на ринку багато кваліфікованих співробітників, готових працювати за маленькі гроші, тому вони шукали співробітника за половину торішньої зарплати. Але виявилося, кандидати не хочуть працювати за такі гроші, та й грамотних фахівців не стало в надлишку. Недавно шукали асистента керівника для банку, за три тижні переглянули 1 500 резюме. Цього року роботодавці готові платити більше тим, хто буде займати ключові позиції в їхній компанії". За словами Ганни Носик, у деяких фірмах відбувається зміна керівних позицій - засновники прощаються з топ-менеджерами, разом з якими пережили кризу. "Це може бути пов'язане з тим, що топи, які перебували в момент кризи біля керма, бачать на даному етапі пожвавлення ринку та збільшення прибутку й, як наслідок, хочуть збільшення зарплати. Фахівці, які перечікували кризу "на дивані", знудьгувались і по роботі, і по зарплаті, тому готові працювати за менші гроші", - міркує про причини Ганна.

Джерело: http://www.profil-ua.com/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад