У чому перевага технікумів?

Не побачивши своє прізвище в списку щасливчиків, зарахованих на бажаний факультет, багато абітурієнтів впадають у відчай. І даремно! У незаслужено забутих коледжах і ПТУ можна опанувати азами професії, а потім з легкістю вступити на другий, а то й третій курс вишу.

Уперше за довгий час минулого літа у профтехучилищах був справжній бум абітурієнтів. Кількість бажаючих вступити в ПТУ та коледжі в порівнянні з 2009 роком збільшилася більш ніж вдвічі! При цьому чверть бюджетних місць так і залишилися вакантними. Тоді як за безкоштовні місця у вишах війна йшла не на життя, а на смерть - конкурс досягав 15 осіб на місце.

Працівники профтехосвіти впевнені, що ПТУ, коледжі та технікуми багато українців необачно відносять до навчальних закладів «другого класу», де вчаться одні невдахи, двієчники та діти з неблагополучних родин. Але насправді виявляється, що це один з сучасних стереотипів. Деякі школярі йдуть у коледж не від поганого життя, а за знаннями та пропуском до вишу. З дипломом молодшого фахівця можна вступити відразу на другий, а то й на третій курс відповідного факультету.

ПТУ ТЕЖ ДАЄ ПЕРСПЕКТИВИ

У радянські часи в системі середньої освіти було два види навчальних закладів - ПТУ та технікуми. Зараз класифікація змінилася: і технікуми, і коледжі відносяться до I-II ступеня акредитації. Це значить, що після закінчення студенти одержують звання бакалавра або молодшого фахівця.

Умови прийому абітурієнтів приблизно однакові: після 9-го або 11-го класу претенденти здають іспити. Навчання після 9-го класу, як правило, безкоштовне. Абітурієнт, який закінчив 11 класів і не набрав потрібної кількості балів, може вступити на платне відділення.

Уважається, що коледж дає більш високий рівень освіти, оскільки там посилена фундаментальна та практична підготовка. До того ж у коледжі можна одержати ступінь бакалавра.

ПТУ зараз часто перейменовують у професійні ліцеї або ВПТУ - вищі професійно-технічні училища. Вони, як правило, випускають молодших фахівців і робітників 6-го розрядів.

БІЛЬШЕ ЗНАНЬ, МЕНШЕ АМБІЦІЙ

Крім безкоштовного навчання в середніх спеціальних навчальних закладах є ще одна вагома перевага: випускник ПТУ не тільки одержує атестат про середню освіту, але ще й професію, а іноді відразу декілька спеціальностей. За даними Міносвіти, 84 відсотки випускників ПТУ та коледжів працевлаштовуються.

- У найближчі роки одними з найбільш затребуваних на ринку праці будуть фахівці залізничного та транспортного будівництва, - вважає директор Промислово-економічного коледжу при НАУ Віктор Анненков. - Адже до Євро-2012 будують багато нових доріг, а вітчизняних професіоналів у цій сфері замало. Тому доводиться запрошувати закордонних фахівців. Ще один пріоритетний напрямок - інформаційні технології в промисловості.

- У кожному регіоні потрібні різні фахівці, тому складно визначити загальні тенденції по країні, - зазначає голова Київської асоціації працівників профтехосвіти Катерина Борис. - Роботодавці із задоволенням беруть наших випускників на практику, а після випуску працевлаштовують на постійній основі.

Часто роботодавці свідомо віддають перевагу саме претендентам з дипломом молодшого фахівця. Говорять, що амбіцій у них менше, ніж у бакалаврів і магістрів, а знань більше.

МЕДИК З УЧИЛИЩА БАЖАНІШИЙ

Виявляється, випускникові медучилища набагато простіше знайти роботу, ніж дипломованому фахівцеві медвишу. В училищі готують фельдшерів, медсестер, акушерів, зубних техніків, лаборантів, а саме ці фахівці в наших лікарнях завжди в дефіциті. А от «зелені» лікарі, навпроти, не в пошані. Адже після шести років в університеті їм ще потрібно закінчити інтернатуру чи ординатуру.

- Не треба дивуватися, що випускників училищ цінують більше, так було завжди, - розповідає лікар-терапевт вищої категорії Світлана Котлярова. - Я з першого разу в медінститут не вступила. Пішла в училище. Закінчивши, зрозуміла, яка в мене перевага. По-перше, в університет вступила без проблем і відразу влаштувалася на «швидку». А по-друге, маючи базові знання, пройшла курси масажу: мої п'ять клієнтів «годували» мене перші три курси.

НА ЗАМІТКУ

У чому перевага технікумів?

* У спеціальних середніх навчальних закладах велика кількість бюджетних місць. А якщо вони вже зайняті, то вартість навчання на платному відділенні значно дешевша, ніж у виші.

* Випускник коледжу або технікуму залежно від програми вишу може вступити на спеціальність, подібну отриманій, відразу на другий, а то й третій курс.

* Зазвичай в коледжі документи приймають до середини серпня, коли вже ясно, вступив абітурієнт до вишу чи ні.

ДОВІДКА «КП»

* З цього року навчання в училищах, технікумах або коледжах можливе не тільки на стаціонарній, але й на вечірній, заочній або дистанційній формі.

* Середні спеціальні навчальні заклади дають можливість опанувати професією в будь-якій сфері діяльності. Перелік спеціальностей, за якими сьогодні ведуть підготовку в Україні, включає понад 250 спеціальностей.

* У багатьох коледжах крім молодших фахівців випускають ще й бакалаврів.

Джерело: http://kp.ua/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад