Причини ваших невдач у пошуку роботи

Якщо деяким людям досить швидко вдається знайти дуже гарну роботу, то в інших пошук підходящого місця затягається надовго. У результаті людина втрачає впевненість у собі, у неї знижується самооцінка... Що ж допоможе не стати аутсайдером на ринку праці та знайти, нарешті, свою вакансію?

Вічний кандидат. У чому проблема?

Для початку ви повинні визначити причину своїх невдач. Недостатньо знань, умінь і навичок для тієї роботи, на яку ви претендуєте? Або у вас немає чіткої мети, і ви, особливо не роздумуючи, хапаєтеся за те, що потрапляє під руку? А можливо, вся справа у вашій елементарній ліні, небажанні виявити активність навіть заради власної користі? Постарайтеся подивитися на себе з боку, чесно з самим собою розібратися. Ніхто не говорить, що це просто. Обвинуватити кого завгодно у власних невдачах завжди легше. Інша справа - наскільки це конструктивно. Ви можете злитися на роботодавців і рекрутерів, - однак робота у вас від цього не з'явиться! Так що почніть краще з себе: визначте, чого ви насправді хочете та на що реально можете претендувати. Якщо необхідно - запишіться на курси перепідготовки або підвищення кваліфікації, складіть розклад, щоб більша частина вашого часу йшла на пошуки роботи, а не на безглуздий перегляд телевізійних програм. Дивишся, у результаті справа і зрушиться з мертвої точки.

Не все одразу!

На думку фахівців ринку праці, помилка багатьох шукачів, що засиділися на старті - завищені вимоги, що висуваються до майбутньої роботи. Вирішила, наприклад, людина, одержувати певну суму - і все. Пропозиції з більш низькою зарплатою вона навіть і не розглядає. І даремно, тому як на багатьох підприємствах співробітникам додатково до окладу пропонують систему премій, компенсаційний пакет. Якщо все це підрахувати, то результат може навіть перевершити бажану цифру.

Приблизно теж саме відбувається й з посадою: іноді варто приборкати свої амбіції та зіставити їх з реальністю. Один з моїх знайомих протягом півроку шукав місце директора з продажу. Саме цю посаду він займав в одній невеликій фірмі у своєму рідному місті до приїзду до Мінську. І йому страшенно не хотілося "поступатися позиціями". Однак знизити планку все ж довелося, тому що у Мінську свої, жорсткіші, ніж в області, вимоги до кандидатів на керівні посади. Зрештою, ця людина розіслала резюме на вакансії для менеджерів з продажу, і буквально протягом 1-2 тижнів одержала одразу декілька цікавих пропозицій. Зараз вона цілком успішна, і говорить, що їй скоро "світить" підвищення.

Можливо, деяким з тих, хто сьогодні не може реалізувати свої амбіції, варто вчинити так само, як мій знайомий. Ну, а якщо нова робота однозначно не сподобається, що вам заважає продовжити пошук? До речі, для цього зовсім не обов'язково буде звільнятися. Шукати роботу можна й під час роботи. Багато хто, до речі, саме так і робить.

Можливостей багато!

Ще одна дуже розповсюджена причина тривалого "кандидатства" - використання одного, максимум двох способів пошуку роботи, та й то неактивно, час від часу. Людина сповіщає про свої проблеми знайомих і родичів і чекає, поки хто-небудь з них їй щось запропонує. Вона іноді купує газети з працевлаштування, дзвонить у декілька компаній і кадрових агентств, однак ці дії є марними. У результаті наш герой доходить висновку, що всі оголошення про вакансії в газетах - суцільний обман і обдурювання чесних громадян. Ну що тут додаш? Людина просто не розуміє, що пошук роботи - це теж робота, причому щоденна та напружена. Результат напевно вийде інший, якщо ви розпочнете:

- регулярно переглядати газети з працевлаштування;

- звернетеся прямо до компанії, де хочете та можете працювати;

- опублікуєте своє резюме;

- повісите інформацію про себе на сайтах з працевлаштування в Інтернеті;

- будете відвідувати ярмарку вакансій;

- відправите своє резюме не в 2, а в 20 кадрових агентств

Повірте, при такому завантаженні вам буде не до меланхолії.

Домашнє завдання

Перебороти бар'єр, що відокремлює вас від довгоочікуваної роботи, допоможуть також "домашні заготівлі". Збираючись, наприклад, на співбесіду в компанію, постарайтеся довідатися про неї якнайбільше за допомогою Інтернету: знайдіть сайт цієї компанії, поцікавтеся, що говорять про неї на професійних форумах та сайтах з працевлаштування. Під час співбесіди в службі персоналу у вас напевно буде можливість продемонструвати свою поінформованість. Тим самим ви дасте зрозуміти, що вибір майбутнього місця роботи був не випадковий, що ви зацікавлені в тому, щоб працювати саме на цьому підприємстві. Така запопадливість додасть вам плюсів в очах роботодавця.

Джерело: http://top-persona.by/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад