Що ж змінилося в новій редакції Генеральної угоди на 2010-2012 роки?

Конфедерація незалежних профспілок України вважає, що нова редакція Генеральної угоди профспілок з урядом та роботодавцями на 2010-2012 роки – це крок назад в питаннях соціального захисту трудящих.

Місяць тому Федерація профспілок України підписала Генеральну угоду про регулювання основних принципів та норм реалізації соціально-економічної політики та трудових угод в Україні на 2010-2012 роки між урядом, роботодавцями та профспілками. Незалежна Конфедерація профспілок запропонувала внести в цей документ низку змін, висловивши в письмовій формі свою незгоду по деяким пунктам документу.

– Це компромісна редакція угоди, – заявив голова Незалежної Конфедерації профспілок Василь Волинець. – А ми повинні відстоювати інтереси та захищати права найманих робітників, а не йти на компроміси, які погіршують умови роботи та оплати праці трудящих.

Що ж змінилося в новій редакції Генеральної угоди на 2010-2012 роки?

В новій Генеральній угоді змінилася система тарифних ставок. Наприклад, в угоді, що діяла до цих пір, тарифна ставка робітника 1 розряду була закріплена на рівні 120 відсотків від мінімальної заробітної плати, а в новій редакції – її розмір визначатиметься галузевими та колективними угодами.

Представники Федерації профспілок України вважають досягненням, що роботодавці погодилися встановити розмір зарплати некваліфікованим робітникам більше від фактичного прожиткового мінімуму, який, згідно даних Мінпраці, в вересні 2010 року становив 1013 гривень. Сьогодні тільки 3,5 відсотка працюючих одержують мінімальну зарплату, тому саме вони можуть сподіватися на її підвищення. Інші кваліфіковані працівники лише втратять на цьому.

В бюджетній сфері запропоновано фактично заморозити зарплати на нинішньому рівні до 2012 року, хоча вже зараз різниця між мінімальною зарплатою та рівнем окладу для розрахунків оплати праці працівникам бюджетної сфери становить 64 відсотки на користь "мінімалки". Нажаль, Генеральна угода 2010-2012 років не вирішує цю проблему, а пропонує повернутися до неї лише в тому випадку, коли економічні показники тому сприятимуть.

Якщо в минулій угоді профспілки брали участь в рішенні змінити тарифи та норми для населення (газ, електроенергія, послуги, транспорт, зв’язок), то в новій угоді цей порядок змінено, щоб легше було приймати рішення щодо підвищення діючих тарифів.

Голова Конфедерації незалежних профспілок України Василь Волинець також відзначив, що на сьогодні згідно міжнародних стандартів показник мінімальної заробітної праці має становити, як мінімум, 45 відсотків від середньої по Україні. Але, на сьогодні відношення мінімальної зарплати до середньої не перевищує 40 відсотків.

Нагадаємо, з 1 грудня мінімальна зарплата була підвищена до 922 гривень. Середня зарплата в жовтні становила 2322 гривні.

А ваші профспілки захищають ваші права? Пройдіть тест на Гідну працю та дізнайтеся, наскільки українське законодавство відповідає міжнародним стандартам.

Mojazarplata.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад