Як використовувати здібності активного співробітника на користь роботі?

Ваш співробітник талановитий, діяльний, працює краще за всіх і навіть починає похитувати ваші позиції. Як використовувати його здібності на користь роботі та без шкоди для власного авторитету?

Талановитих, працьовитих і активних співробітників потрібно берегти. Головне - допомогти підлеглому реалізувати свої амбіції, але вберегти його від вторгнення на вашу територію.

Вигадайте йому роботу

Подумайте, на що ваш підлеглий може та буде радий витратити свій невгамовний ентузіазм. «Постарайтеся зробити так, щоб ваш гіперактивний співробітник одержав можливість розвиватися вглиб, а не вшир, - радить генеральний директор компанії (HR) Capital Іветта Александрова. - Якщо він дійсно блискучий професіонал, швидше за все, його цікавить саме його професійна область. Найчастіше менеджерські посади зовсім не приваблюють таких людей. До того ж глибоке знання предмета не гарантує наявність у талановитого співробітника управлінських якостей. Яким би творчим і чудовим ваш працівник не був, не факт, що він буде успішним на керівному пості».

Довідайтеся, що цікаве підлеглому. Наприклад, ви можете доручити йому виконання довгострокового проекту без допомоги колег. Можливо, у вас у відділі назріла технічна проблема - дайте працівникові можливість подумати, як знайти вихід з цієї ситуації. Підключіть підлеглого до проекту, у роботі над яким задіяні інші відділи. Можливо, ваш співробітник хотів би підвищити рівень освіти та поглибити знання в конкретній області - надалі він стане непоганим наставником для інших працівників. Ви також можете дати підлеглому завдання, яке буде виконувати лише він, тому що краще за всіх з нею справляється: наприклад, просіть його раз на місяць висловлювати свої пропозиції з розвитку відділу. У такий спосіб ви підвищите статус підлеглого в його власних очах.

Сміло його хваліть

«Свого кращого підлеглого я сам виховав з нуля, - розповідає бренд-менеджер Павло Леонов. - Я був задоволений ним, поки він не почав зазіхати на моє місце. Зовні він залишався лояльним, але за спиною у мене сформував кружок своїх прихильників. Ці змовники фактично перестали мені підкорятися. Я звільнив дві особи, але історія повторилася. Коли я зрозумів, хто за цим стояв, мені стало настільки огидно, що я не зміг продовжувати там працювати».

Якщо вам здається, що успіхи підлеглого стали затьмарювати ваші власні, не піддавайтеся паніці. Показати, що ви навіть хоч трохи стурбовані цим питанням, - означає, розписатися в непрофесіоналізмі. Якщо ваші страхи не позбавлені реального підґрунтя, постарайтеся перемістити фокус суспільної уваги.

«Чого не варто робити в жодному разі, так це замовчувати успіхи й ідеї "зоряного" новачка, - говорить Іветта Александрова. - Ви повинні всіляко підкреслювати досягнення свого підопічного - цим продемонструєте свою впевненість, що не дасть колегам і підлеглим приводу сумніватися у ваших якостях керівника. Головне - не метушитися та не нервувати, навіть якщо ви почуваєте потенційну небезпеку».

Боріться за авторитет

Якщо ви зауважуєте, що ваш начальник занадто тепло ставиться до вашого протеже, використовуйте будь-яку можливість, щоб нагадати босові про те, який ви прекрасний керівник. Якщо вам вдалося знайти настільки талановитого співробітника, то це в першу чергу говорить про вас як про професіонала, що вміє грамотно підбирати людей у команду та правильно оцінювати потенціал під час співбесіди. Така управлінська далекоглядність буде явним плюсом в очах вашого начальства, а ваші колеги можуть тільки позаздрити.

«Головне ваше завдання як керівника - формувати команду професіоналів, координувати їхню роботу та мотивувати на виконання завдань, - підтверджує Іветта Александрова. - Керівник не зобов'язаний розбиратися у всіх тонкощах і процесах, адже саме для цих цілей він і наймає людей. Однак при цьому начальник повинен бути експертом у своїй області. Статус експерта не обов'язково означає найглибші знання з того або іншого питання, але завжди має на увазі вміння оцінювати відповідну роботу підлеглих за певними критеріями».

Якщо вам вдалося знайти для свого фахівця підходяще місце й область діяльності, не забудьте сповістити про це боса. У такий спосіб ви ще раз покажете начальникові свою управлінську прозорливість, тому що саме вам вдалося створити такі умови, за яких підлеглий зміг принести максимальну користь компанії.

Ну, а якщо ви почуваєте, що відстаєте від підлеглого, заповніть пробіл. Наприклад, запишіться на потрібні курси. Не забувайте розвиватися самі.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад