"Профорієнтаційний термінал" на допомогу випускникові

Досить часто можна почути твердження, що питання вибору професії старе, як світ. Можливо це так і є, але не можна забувати, що оточуючий людину світ не залишається незмінним. Отже, повинні вноситися відповідні корективи в зміст, форми та методи профорієнтаційної роботи. Загальноосвітні навчальні заклади дуже часто лишаються осторонь таких важливих питань. А коли ситуація на ринку праці загострюється, то професійна орієнтація учнів має посилюватись, що в свою чергу сприятиме профілактиці безробіття. І тут, на допомогу у виборі майбутньої професії приходить розроблений Державним центром зайнятості інноваційний проект Програмно-апаратний комплекс «Профорієнтаційний термінал», що допомагає учням загальноосвітніх навчальних закладів у професійному самовизначенні.

Даний програмно-апаратний комплекс є сучасною формою та інструментом здійснення професійної орієнтації школярів, передбачає ознайомлення зі змістом професій, шляхами їх отримання, умовами професійного навчання, станом і перспективами ринку праці, послугами служби зайнятості.

У терміналі є вся необхідна інформація для учнів, вчителів та батьків, що стосується стану ринку праці в сьогоднішні дні. Також можна подивитися відеофільми про професії, знайти всю необхідну інформацію щодо подальшого навчання та працевлаштування. В апараті діє також так званий «blue tooth» – програма, через яку інформація з приладу може передаватися безпосередньо на мобільний телефон.

Основна мета цього проекту - наблизити сучасну молодь до вітчизняних реалій у професійній сфері, спрямувати на активний вибір професії, сприяти самореалізації на території своєї держави України, підвищити рівень інформованості учнів у світі професій. Програмне забезпечення терміналів різноманітне і розраховане як на учнів, так і на педагогічних працівників та батьків. Термінали уже стають незамінними помічниками у проведенні профорієнтаційної роботи зі школярами різного віку, електронними методичними посібниками для класних керівників, психологів, вихователів. Важливо, що інформація, що міститься у терміналі, не є статичною, як у довідниках чи посібниках, а постійно оновлюється через мережу Інтернет. Саме поява нової інформації, нових рубрик дозволяє охочим оперативно дізнаватися про нові професії, перспективи успішного працевлаштування, перелік ліцензованих навчальних закладів, факультети і спеціальності, які вони пропонують, зміни в умовах вступу і зарахування до вищих навчальних закладів України, послуги служби зайнятості, нові вакансії підприємств.

Вчителям, батькам та учнівській молоді було надано детальну інформацію щодо призначення профорієнтаційного терміналу та використання його в практичній роботі.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад