Людей побільшає, і вони будуть багатшими

Людей побільшає, і вони будуть багатшими

Бум зростання населення припав на останні 25 років: число людей, які живуть за межею бідності, суттєво скоротилося, материнська смертність по всій планеті впала на 40%, а середня тривалість людського життя зросла з 64,9 років у 1994 році до 72,3 – в 2019-му. За десять років вона збільшиться ще на два роки, вважають дослідники.

Також впала й дитяча смертність: за 25 років вона скоротилася на 54%. Але мова за всіма перерахованими показниками йде, звичайно ж, про розвинені країни.

В ООН також відзначають, що зростання населення супроводжується його старінням, зниженням рівня народжуваності та різкою урбанізацією (в місті, де зараз мешкає 50% всіх жителів, кращий доступ до медицини й соціальної інфраструктури). Вже зараз у всьому світі на одну жінку припадає 2,5 дитини, а через десять років буде 2,4.

В Організації Об'єднаних Націй також додають, що в 2050 році більше 70% населення планети буде жити в країнах, де загальний показник народжуваності буде нижче рівня, необхідного для відтворення населення.

Що стосується людей у віці 65 років і старше, то їх частка в загальній чисельності населення збільшується: зараз їх 19% в Європі і 16% в Північній Америці. А через 30 років їх буде по 28% і 23%, відповідно. Але така тенденція властива приблизно в тій же пропорції: якщо зараз в Азії, Латинській Америці та країнах Карибського басейну їх частина складає 8%, то в 2050 році їх буде близько 18%. Виняток становитиме тільки Африка, де літнє населення складе лише 9%.

https://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад