Небезпечні роботи повинні виконуватись найманими працівниками

Небезпечні роботи повинні виконуватись найманими працівниками

Це пояснюють тим, що виконання особами послуг з заготівлі та трелюванні лісу без отримання відповідних дозволів та без перебування з замовником робіт у трудових відносинах, а на власний ризик, суперечить вимогам чинного законодавства.

Робота, яку виконували особи, а саме лісозаготівля та трелювання лісу, відноситься до робіт підвищеної небезпеки, то саме під час укладання трудового договору роботодавець повинен проінформувати працівника під розписку про:

  • умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто;
  • можливі наслідки їх впливу на здоров’я;
  • права працівника на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.

Тому Верховний Суд у постанові від 02.06.2021 р. у справі № 260/613/19 наголошує, що оскільки чинним на момент виникнення спірних правовідносин законодавством передбачено, що отримує дозвіл на виконання конкретних видів робіт фізична особа-підприємець (роботодавець), то роботи підвищеної небезпеки, визначені таким дозволом, можуть виконуватись виключно працівниками такого роботодавця, а не особами, що надають послуги за ЦПД, за умови відсутності у них дозволів на виконання таких робіт.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

https://bit.ly/3wrgHaL

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад