Зарплати українців виросли на 20%

Помірне відновлення економіки в 2010 р. сприяло зростанню середньої місячної заробітної плати на 20% у річному вирахуванні. Про це повідомляють в "Щоденному огляді ринків" аналітики ПАТ "ІНГ Банк Україна".

За словами фахівців, розгляд динаміки заробітної плати за секторами економіки свідчить про те, що в галузях, які продемонстрували найкращі показники, зафіксовані й найвищі темпи зростання заробітної плати.

Зокрема, заробітна плата в промисловості виросла на 24.6% у річному вирахуванні, у торгівлі - на 22.4%, у транспортній галузі - на 14.9%.

Вони зазначають, що, незважаючи на негативну динаміку в сільському господарстві в 2010 р. (-1.0% у річному вирахуванні) на тлі більш низького врожаю зернових, заробітна плата в даному секторі виросла на 19.4%.

Значне зростання заробітної плати в будівництві (22.3%), що за підсумками минулого року продемонструвало негативну динаміку (-5.4%), вказує на активне відновлення цієї галузі.

За оцінкою експертів, динаміка реальної заробітної плати в 2010 р. (10.2% у річному вирахуванні) є досить оптимістичною, особливо з урахуванням її падіння на 9.2% в 2009 р.

Однак вони уточнюють, що показник зростання реальної заробітної плати в 2010 р. повинен бути скорегований убік зниження, оскільки фактичний рівень інфляції значно перевищив офіційні показники, а внаслідок адміністративного контролю цін ця невідповідність стала особливо очевидною в 4 кв. 2010 р.

Але навіть після корегування з урахуванням фактичних темпів інфляції, на думку експертів, зростання реальної заробітної плати відбиває зростання доходів населення, що стало важливим фактором для забезпечення зростання економіки торік, особливо в 2 півріччі 2010 р.

За очікуваннями фахівців внутрішнє споживання буде сприяти подальшому зростанню економіки, а зростання реальної заробітної плати прогнозується на рівні 4.3% у річному вирахуванні, що, за словами експертів, практично відповідає очікуваним темпам зростання внутрішнього валового продукту на рівні 4.6%.

Нагадаємо, у грудні 2010 року заробітна плата штатних працівників в Україні виросла на 11,7% (276 грн.) склавши 2,629 тис. грн. Найбільше збільшення зарплат зазначене в сферах операцій з нерухомістю, орендою, інжинірингу і надання послуг підприємцям (на 18,2%), охорони здоров'я та соціальної допомоги (на 17,8%) і державного управління (на 16,5%).

Джерело: http://biz.liga.net/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад