Як зміниться ринок праці в Україні через війну

Як зміниться ринок праці в Україні через війну

 Ринок праці не є винятком, особливо коли сфера рекрутингу потерпає від своїх внутрішніх непростих процесів.

По-перше, більшість компаній та бізнесу довелось перейти на віддалену форму роботи, а це значить абсолютну дистанційну роботу всіх відділів та членів команди.

По-друге, на ринку праці спостерігається велика кількість підприємців та працівників, які стали безробітними. Вони становляться на облік в територіальні центри зайнятості за місцем фактичного проживання, адже багатьом довелось переїхати чи евакуюватися.

По-третє, певна кількість компаній адаптується до нових умов: перебудовує спрямованість бізнесу, закриває вимушені гарячі вакансії тощо.

Проте не всі роботодавці можуть забезпечити стільки робочих місць. А ті спеціалісти, які перебувають в пошуці нових місць роботи, розглядають різні варіанти, аж до зміни сфери діяльності шляхом підвищення кваліфікації чи проходження додаткових курсів.

Можна точно сказати, що український і світовий ринки стоять перед великими змінами, що внесуть конкретні корективи в їх спрямованість.

Особливості та спрямованість

Війна в Україні, що також зачіпає питання захищеності багатьох інших країн, змінює глобальну повістку економічного розвитку світу, висуваючи на перший план безпеку. Адже на скільки б не була країна спрямована на розвиток, модернізацію та економічну стабільність, будь-який агресор може внести свої корективи в ці плани.

Тому основна економічна спрямованість в найближчому майбутньому – безпека.

Цілком виправдана й зміна від глобалізації до локалізації економіки, де більшість виробництв будуть розташовувати ближче до ринку збуту. Через воєнний стан та велику кількість санкційних табу будемо спостерігати зосередження на вироблення енергетичних ресурсів.

Провідні сфери діяльності та дефіцит кадрів

Попиту набудуть ті професії, що будуть потребувати оновлених знань та умінь. До того ж ми вже переконались в тому, що потужна армія – залог майбутнього будь-якої країни та її народу. Саме завдяки їм і створюється безпека. Тому ринок праці буде потребувати професійних військових. Оборонна промисловість також отримає поштовх до небувалого розвитку. Окрім того, попит на економістів, інженерів, маркетологів, дизайнерів, IT-спеціалістів залишиться.

Медична галузь також в пріоритеті: від психологів, хірургів, травматологів до звичайнісіньких терапевтів, адже коронавірус ніхто не скасовував.

Будівництво, що стане основою у відбудові країни, яка почнеться незабаром. Освітня галузь потребує нових професій, що будуть видвигати на перший план самонавчання та саморозвиток. 

Підприємці отримують більше свободи в можливості не бути прив’язаним до місця роботи. Відкриються нові горизонти для роботи з партнерами в усьому світі. Кожний підприємець зосередиться локально на своєму бізнесі та буде мати змогу тим самим допомагати, в першу чергу, собі та своїй країні.

Тенденція заробітної плати

Щодо заробітної плати, прогнозувати важче. Все буде залежати від підвищення цін та швидкої стабілізації економічної ситуації у світі. Проте вже зараз можна очікувати на тенденцію високого заробітку в тих сферах і професіях, що матимуть попит.

https://jobs.ua/

Підготувала Зоряна НЕФРИТ

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад