Жінки з дітьми говорять про те, що регулярно стикаються з кар'єрними складнощами

В Україні, як і в інших пострадянських країнах, нерідка ситуація, коли молоді і освічені жінки займаються сім'єю і домашнім господарством набагато більше, ніж їх партнери.
Виходить так, що крім своєї звичайної роботи, на їхні плечі лягає і робота домашня - і далеко не всі здатні домовитися зі своїми партнерами про розподіл обов'язків.
Фактор наявності сім'ї та дітей є одним з основних, що впливають на рішення про роботу і кар'єру, що приймаються жінками в 43 країнах світу.
Ці дані були отримані в результаті онлайн-опитування фонду WageIndicator в 2008 і 2009 рр.. та проаналізовані службою збору даних про доходи (Income Data Services) за дорученням Міжнародної конфедерації професійних спілок (ITUC).
За підсумками досліджень можна з упевненістю сказати, що прекрасна половина людства не менш честолюбна, ніж сильна стать, і більшість жінок дійсно зацікавлені в кар'єрному розвитку і можуть знайти собі гідну зарплату і можливість кар'єрного росту. Тим не менш, працюючі жінки часто мають надмірну кваліфікацію для виконуваної роботи, в той час як серед чоловіків це рідко зустрічається. Такий фактор створює значний невикористаний потенціал на ринку праці.
Також, за статистикою, що працюють жінки з дітьми отримують меншу зарплату, ніж жінки без дітей. У поєднанні з високою завантаженістю домашнім господарством, це робить ситуацію для працюючих матерів дуже складною.
Історично склалося, що жінка зобов'язана піклуватися про дітей і тримати дім у порядку. Коли жінки стали більше уваги приділяти кар'єрі та самореалізації, їх відповідальність за дітей, дім і родину нікуди не поділася.
Дослідження показали, що наявність дітей в парі поглиблює різницю між ставленням до роботи та дому у чоловіка і жінки. Так, жінкам, що виховують дітей, значно складніше поєднувати виховання дітей зі своїми робочими обов'язками. Жінки з дітьми говорять про те, що регулярно стикаються з кар'єрними складнощами.
Негласно відомо, що вагітність або наявність дітей у зжінки знижує її шанси отримати необхідну посаду. За даними опитувань Міжнародного центру перспективних досліджень, дискримінацію при прийомі на роботу відчувають 58% опитаних жінок. У порівнянні з чоловіками, жінки частіше шукають роботу на неповний робочий день, щоб встигати піклуватися про дітей. Зауважимо, що в Україні кожна п'ята сім'я з повнолітньою дитиною - неповна, і найчастіше виховує дітей саме мати.
Знову ж таки, відповідно до досліджень, для українських жінок робота менш важлива, ніж сім'я, а для чоловіків - навпаки. Незважаючи на те, що понад 90% жінок і більше 80% чоловіків стверджують, що родина дуже важлива для них, більш детальні дослідження показують інший бік цієї ситуації. Так, тільки 65% чоловіків порівняно з 80% жінок вважають дітей важливими у своєму житті. При цьому робота за ступенем важливості знаходиться на третьому місці у жінок (після сім'ї та дітей), і на другому місці у чоловіків.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад