Проходження інтерв'ю та розкриття інформації про інвалідність

Для інваліда, який претендує на одержання роботи, найчастіше досить складно правильно вибрати момент для розкриття інформації про свою інвалідність. Подібна проблема особливо актуальна для людей зі схованими формами інвалідності, такими як слабка здатність до навчання або психіатричні порушення. Нижче Ви можете ознайомитися з інформацією, яка дозволить Вам правильно підібрати момент і слова для інформування роботодавця про свою інвалідність у період відбору кандидатів на роботу.

Крок перший – почніть із підготовки гарного резюме.

Як можна більш відповідально підійдіть до написання резюме. Ваше резюме повинне містити інформацію про Вашу освіту, досвід роботи, найбільш важливих навичках. Особливу увагу варто звернути на контактну інформацію, яка повинна бути максимально повною й докладною. Загалом, резюме складається з наступних частин :

1. Контактна інформація (ПІБ, адреса, телефон, адреса електронної пошти)

2. Освіта

3. Досвід роботи із вказівкою місць попередньої роботи

4. Додаткові відомості (робота з ПК, знання іноземних мов, курси, тренінги)

У жодному разі не забувайте про пророблену Вами неоплачувану роботу: стажуваннях, волонтерській допомозі. Також не варто забувати й про досвід роботи в некомерційному секторі.

Крок другий – напишіть супровідний лист.

Супровідний лист використовується для представлення потенційного працівника майбутньому роботодавцеві. У супровідному листі повинна бути зазначена коротка інформація про здобувача й причини, по яких здобувач бажає працювати саме в цій компанії або організації. Також у супровідному листі повинна визначатись пропозиція роботодавцеві запросити Вас на співбесіду (інтерв'ю). Супровідний лист обов'язково повинен відправлятися роботодавцеві разом з резюме.

Також у супровідному листі Ви можете розкрити інформацію про свою інвалідність. Найбільше правильно було б зробити це якщо:

· Ви намагаєтеся одержати роботу, наприклад, у державній установі, яка зобов'язано в першу чергу сприяти працевлаштуванню інвалідів.

· Робота, яку Ви розраховуєте одержати, прямо пов'язана з Вашим досвідом саме в контексті інвалідності. Наприклад, це може бути робота консультанта по реабілітації інвалідів

· Наявність інвалідності є вимогою роботодавця. Наприклад, на роботу радника по рятуванню від шкідливих звичок роботодавець може запросити людину, що проходить або недавно минулого подібну реабілітацію.

Крок третій – заповнення анкет.

Для більшості здобувачів процес одержання роботи починається із заповнення анкет, пропонованих роботодавцем. По тому, як ви заповните анкету, роботодавець може скласти про Вас перше враження. У першу чергу, направляючись до роботодавця, обов'язково подбайте про те, як Ви будете виглядати. Зрозуміло, для заповнення анкет не обов'язково надягати Ваш кращий костюм, але Ваш одяг повинен бути чистим, вигладженим, охайним й акуратним. Будьте максимально ввічливі, обов'язково принесіть із собою ручку, олівець і копію свого резюме. Якщо це можливо, візьміть анкету із собою й заповните її вдома в спокійній і звичній обстановці, де Ви почувайте себе комфортно й не піддані стресу. Помніть, що акуратність заповнення анкети може бути важливим фактором для роботодавця.

Закон забороняє роботодавцеві ставити запитання медичного характеру або питання, що змушують кандидата розкрити інформацію про наявність інвалідності. Виключення можуть становити державні установи, які можуть ставити запитання про наявність інвалідності з метою виконання антидискримінаційних урядових програм. Якщо анкета роботодавця все-таки містить питання подібного характеру, просто не відповідайте на них. У кожному разі, залишити питання без відповіді завжди переважніше, ніж дати на нього неправильну відповідь.

Крок четвертий – співбесіда (інтерв'ю)

Для більшості здобувачів інтерв'ю є найбільш важливим моментом. Під час інтерв'ю воістину вирішується доля кандидата, якого або беруть на роботу, чи відмовляють. Пам’ятайте, що у Вас є близько однієї хвилини, щоб скласти про себе сприятливе враження інтерв'юера, а саме перше враження і є визначальним у цей момент. У цей момент слід дати знать роботодавцеві про наявність у Вас інвалідності, якщо ви потребуєте створення спеціальних умов на робочім місці.

Не забудьте добре підготуватися до інтерв'ю! Якщо Ви знаєте, що інтерв'ю заплановане в недоступному для Вас місці, запропонуйте роботодавця перенести його в інший будинок. Також непогано було б з'ясувати побільше інформації про місце, де Ви маєте намір працювати, наприклад, якщо роботодавець побажає з'ясувати у Вас про необхідні дії, які слід почати для підвищення ефективності Вашої роботи.

Якщо Ви не знаєте, чи місце проведення співбесіди доступною, зателефонуйте туди заздалегідь, довідайтеся про наявність на автомобільній стоянці місць для інвалідів або про наявність ліфта в будинку. Не відкладаєте з'ясування подібних питань до часу проведення інтерв'ю! Довідайтеся про все заздалегідь і підготуйтеся відповідним чином. Подібний підхід з Вашої сторони в кожному разі покаже потенційному роботодавцеві, що Ви в стані ефективно вирішувати подібні проблеми.

Кращим способом не розгубитися під час інтерв'ю, наприклад, при відповідях на важкі запитання роботодавця, є підготовка до подібних важких питань. Складіть для себе список найбільш складних для Вас питань, які ймовірно зададуть Вам під час інтерв'ю й сформулюйте гідні й чіткі відповіді. Обов'язково проговорюйте Ваші відповіді в слух – те, як ви це робите буде суттєво впливати на враження роботодавця від Вашої відповіді. Приміром, питання “Чому у вашім стажі є перерва на два роки” дає Вам можливість говорити про той що Ви робили, а не про те, що Ви не робили в цей час. Подумайте про важливі якості, придбані Вами за цей строк. Питання “Яке навчання Ви пройшли” або інше подібне питання може спонукати Вас згадати про свою інвалідність, якщо Ви цього ще не зробили. Зробіть це, указавши як Вам вдавалося з успіхом долати складності й виходити переможцем. Завжди намагайтеся залишати своє минуле в минулому, і дайте роботодавцеві зрозуміти, що Ви готові з напором рухатися вперед до досягнення нових цілей і, зрозуміло, цілком здатні виконувати роботу, яку від Вас вимагає роботодавець.

Пам’ятайте, що Ви повинні говорити про те, що Ви здатні робити ніж про те, чого Ви робити не можете. Кожний роботодавець потребує кваліфікованого, умілого й перспективного персоналу. Обов'язково знайдіть спосіб дати зрозуміти, що Ви саме така людина. Наголошуйте на своїх кращих якостях, затушовуючи ті, які зв'язані для Вас із певними складностями. Будьте впевнені у своїх силах і чесні під час інтерв'ю, і воно пройде успішніше, чим Ви думаєте!

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад