Усі на курси!

Міносвіти затвердило нові правила прийому до вишів. Хочеш одержати додаткові 20 балів до результатів тестування або 2 бали при вступі на основі базової середньої освіти - йди на підготовче навчання. Але такі пільги будуть далеко не у всіх абітурієнтів. А тільки в тих, хто планує вступити на інженерно-технічні або природно-математичні спеціальності.

"Там, у нас щорічно спостерігаються певні труднощі. Тому що не дуже охоче йде молодь на інженерно-технічні, математичні спеціальності" - говорить Міністр науки та освіти Дмитро Табачник.

Тобто, якщо хочеш мати додаткові переваги на обраній спеціальності, прийдеться прослухати курси з профільних предметів - наприклад, математики, фізики, хімії. А от додавати абітурієнтові додаткові бали чи ні, - це вже на розсуд приймальної комісії. Також вона вирішує, скільки саме додати: від 1 до 20-ти. Тому бонуси можуть одержати не всі, хто пройшов підготовку. Просто прослухати курс лекцій – не достатньо, отримані знання прийдеться ще й підтвердити.

"У нас дуже жорсткі вимоги. Статус випускників нашого інституту довузівської підготовки будуть мати ті, хто успішно здасть всі випускні іспити, пройде відповідні контрольні тести. І тільки після цього вони будуть мати статус випускника ФДП і відповідним чином можуть скористатися цим статусом", - пояснює перший проректор київського вишу Юрій Якименко.

"Дається документ про закінченнякурсів і на базі цього документа приймальна комісія приймає рішення щодо того, чи додавати ці бали до суми балів абітурієнта", - говорить ректор київського вишу Микола Дмитриченко.

Нерівні пільги?

Причому за вимогами Міносвіти сама підготовка повинна тривати не менше трьох місяців і не менше 150 аудіторних годин. Сьогодні виши пропонують вечірні курси, недільні, інтенсивні йта навіть заочні. У багатьох профільних вишах, де підготовчі курси розпочалися вже у вересні - жовтні, після нововведень вирішили зробити додатковий набір. Вартість курсів - від декількох сотень гривень до декількох тисяч доларів. Залежить від вишу, предмету та форми навчання. Експерти говорять, що в такий спосіб курси ставлять абітурієнтів у нерівні умови.

"Позитивним є те, що довузівська підготовка повинна бути ліцензована, тобто це не будь-який навчальний заклад може собі дозволити. І друге - що ліцензія буде передбачати кількість годин, які в обов'язковому порядку повинен одержати та пройти абітурієнт, а не просто одержати сертифікат закінчення додаткових курсів у вищому навчальному закладі. Бали не високі, проте, це однаково ставить у трохи нерівні умови абітурієнтів, які можуть заплатити за курси й абітурієнтів, які не можуть цього зробити", - зауважує експерт Ольга Айвазовская

Проходити курси потрібно в тому ж виші, куди збираєтеся вступати

Хоча подавати документи наступного року дозволили за торішньою схемою: максимум у п'ять вишів і на три спеціальності в кожному з них. Таким чином, в абітурієнтів є 15 спроб. Однак лекції прийдеться прослухати в тому виші, до якого збираєтеся вступати. Свідоцтво про закінчення підготовчих курсів з іншого університету - не приймаються. Кожний виш готує фахівців для себе. Хоча обіцяють брати на курси всіх - і старшокласників, і тих, хто вже давно закінчив школу.

"Підготовчі курси дають можливість нам підготувати професійно абітурієнта. Ми знаємо, кого ми потенційно можемо прийняти до вишу. Тому що протягом 8 місяців ми досконально можемо визначитися з можливостями навчання, успішністю й т.д.", - пояснює ректор київського вишу Микола Дмитриченко.

Із сертифікатом - на загальний конкурс

Після закінчення лекцій слухачі курсів одержать на руки свідоцтво. Його разом з усіма необхідними для вступу документами потрібно буде віддати приймальної комісії. Хоча в деяких вишах вся система вже комп'ютеризована та документи можна подавати он-лайн.

"Вони будуть мати сертифікат про закінчення цього університету. Але оскільки ми взагалі впровадимо он-лайновую реєстрацію абітурієнтів при поданні документів і фактично це буде зводитися до всіх баз даних. І база даних наших оцінок і випускників нашої університетської підготовки буде безпосередньо в приймальної комісії. Тобто, не обов'язково буде подавати цей відповідний паперовий сертифікат, тому що у нас в електронному виді в нашій системі ФДП буде наша база даних, відповідно дані по кожному абітурієнтові теж відповідно будуть у базі даних", - розповідає Юрій Якименко.

Далі слухачі курсів однаково будуть брати участь у конкурсі на загальних підставах. Тобто, їх внесуть у рейтинговий список абітурієнтів рекомендованих до зарахування до вишу. Вступники можуть подати сертифікати, видані в 2011, а також в 2008, 2009 і 2010 роках. Мінімальний бал сертифіката залишився незмінним - 124, однак на деякі спеціальності на розсуд вишу він може складати й 170. Нагадаємо, відповідно до нових правил, прийом документів до вишів буде проходити з 1 по 31 липня, а для тих абітурієнтів, які будуть здавати вступні іспити - з 1 по 22 липня. Вступні іспити проводяться з 23 по 31 липня.

Джерело: http://ubr.ua/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад