Що вважається надурочною роботою?

Надурочною роботою вважаються роботи, перевищуючі тривалість встановленого робочого дня. Тривалість робочого часу робітників підприємств, установ та організацій обумовлюється Правилами внутрішнього трудового розкладу, які приймаються на загальних зборах трудового колективу.
Згідно Статті 50 Кодексу Законів України про працю, звичайна тривалість робочого часу робітників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Хто має дати дозвіл на проведення надурочних робіт?
Згідно Статті 64 Кодексу Законів України про працю, надурочні роботи можуть проводитися тільки з дозволу виборчого органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства.
В яких випадках вас можуть залучити до надурочних робіт?

Згідно Статті 62 Кодексу Законів України про працю, власник підприємства або уповноважений ним орган можуть застосовувати надурочні роботи в наступних випадках:
при проведенні робіт, необхідних для захисту країни, а також для запобігання громадського або стихійного лиха, виробничої аварії та негайного усунення їх наслідків;
при проведенні громадсько-необхідних робіт з водо- та газопостачанням, опаленням, освітленням, каналізації, транспорту, зв’язку – для усунення випадкових та неочікуваних обставин, перешкоджаючих їх правильне функціювання;
при необхідності закінчити почату роботу, яка, внаслідок непередбачуваних обставин або випадкової затримки з технічних умов виробництва, не могла бути закінчена у звичайний робочий час, коли її припинення може спричинити зіпсування або загибель державного або громадського майна, а також у випадку необхідності невідкладного ремонту машин, станків або іншого обладнання, якщо їх несправність викликає припинення робіт для значної кількості працюючих;
при необхідності виконання вантажно-розвантажувальних робіт з метою недопущення або усунення простою рухомого складу або скупчення вантажів в пунктах відправки та призначення;
для продовження роботи при неявці змінного робітника, якщо робота не припускає перерви; в цих випадках власник або уповноважений ним орган зобов’язані негайно вжити заходів для заміни змінника іншим робітником.
Хто не може бути залученим до надурочних робіт без своєї згоди?
Жінки, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років, або дитину-інваліда, можуть залучатися до надурочної праці тільки за їх згодою.
Залучення інвалідів до надурочних робіт можливе тільки за їх згодою та з умов, що не суперечать медичним умовам.
Кого заборонено залучати до надурочних робіт?
Вагітних жінок та жінок, що мають дітей віком до трьох років;
Осіб, молодше вісімнадцяти років;
Робітників, що навчаються в загальноосвітніх школах та професіонально-технічних училищах без відриву від виробництва, в дні занять.
Скільки максимально годин на день та на рік можуть становити надурочні роботи?

Надурочні роботи не повинні перевищувати чотирьох годин протягом двох тижнів поспіль та 120 годин на рік для кожного робітника.
Як сплачується робота в надурочний час?
При погодинній системі оплати, праця в надурочний час оплачується у подвійному розмірі годинної ставки.
При відрядній системі оплати праці, за роботу в надурочний час виплачується доплата у розмірі 100 відсотків тарифної ставки робітника за всі відпрацьовані надурочні години.
При сумованому обліку робочого часу, як надурочні оплачуються всі ті години, відпрацьовані понад встановленого робочого часу за обліковий період.
Чи може наймач надати відгул як компенсацію за надурочні роботи?
Компенсація надурочних робіт шляхом надання відгулу не припускається. Наймач зобов’язаний оплатити робітникові надурочні роботи.

Mojazarplata.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад