Листоноша

Доки не вигадали електронної пошти, величезну роль в суспільстві грали люди, які доставляють листи. Отже, мова йде про листоношу — людину, яка розносить кореспонденцію і газети. Ця людина приносить хороші і погані новини в конвертах.

Історія професії: гінці, які перевозять письмові або усні послання, з'явилися ще в античні часи в давньому Єгипті. На території Росії попередниками нинішніх листонош були ямщики, які на змінних конях переправляли державну і купецьку кореспонденцію з міста в місто і вимушені були її розносити по адресах, оскільки не існувало поштової служби в кожному місті. При царі Петрові I в 1711-1712 роках були встановлені перші поштамти і з'явилися самі поштарі — ті, хто розносить листи. У царські часи листоноші були такими поважаними людьми, що носили уніформу, як жандарми і офіцери.

Соціальна значимість професії в суспільстві: без людини, яка доставляє кореспонденцію від ділових партнерів, родичів і знайомих значно ускладнилося б життя в суспільстві. Тільки уявіть, що ви можете спілкуватися лише з тими, кого бачите особисто. А значить, щоб повідомити важливу новину родичеві з іншого міста, вам належить туди поїхати. Передача інформації — це така ж важлива функція, як і транспортування товарів і медикаментів. Листоноша доставляє поштові відправлення та періодичні видання, кореспонденцію, повідомлення на одержання грошових переказів, посилок, листів та бандеролей, грошову допомогу. У сьогоденні, не дивлячись на те, що частково роботу пошти виконує Інтернет і телефонний зв'язок, все ж таки існує безліч кур'єрських служб, а значить, потреба в послугах листонош в нашому суспільстві є. Листоноша, який приносить звісточку від родичів і друзів, а також доставляє пенсію людям похилого віку — це високоповажана людина, яку всі раді бачити на порозі свого будинку.

Масовість и унікальність професії: професія листоноші, мабуть, настільки ж поширена, як і професія міліціонера або медика - їх слідами потоптані навіть найвіддаленіші села. Зараз цю роботу, в основному, виконують жінки.

Професійно-важливі якості: доброзичливість, витривалість, хороший зір, підвищена уважність, уміння зосереджуватися, добра пам’ять.

Ризики професії: сучасні листоноші в міській і сільській місцевості в більшому ступені піші або на велосипедах. От так і доводиться їм топтати землю восени і мерзнути взимку, щоб обрадувати своїм візитом людей на ділянці, які з нетерпінням чекають на листи або свіжі газети. Невисока оплата і деколи неприємні умови праці — ось головні недоліки цієї служби. Проте як приємно вручати людям святкові листівки, колекціонуючи їх усмішки. А скільки живе серед нас літніх самотніх людей далеко від родичів, яким бракує спілкування, і для них прихід листоноші — це свято.

Де отримати професію: Немає спеціальних навчальних закладів, де готують листонош. Опанувати професією можна безпосередньо на виробництві. Для того, щоб працювати в цій службі, потрібно просто мати здорові ноги і бути ввічливим. Зрозуміло, потрібно бути свідомою людиною і доставляти всі листи за адресами, адже вони дуже важливі, для тих, кому написані.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад