Влаштування на роботу через знайомих: "за" і "проти"

Багато шукачів шукають роботу через знайомих. Даний факт добре відомий. У чому ж плюси та мінуси працевлаштування за знайомством?

Дійсно, влаштування на роботу через знайомих - один з найбільш ефективних способів працевлаштування. Воно й зрозуміло: якщо завдяки тому, що за вас «замовлять слівце», вам удасться уникнути гострої конкуренції з іншими шукачами, то це зробить процес працевлаштування легким і практично гарантованим. Який же шукач особисто погодиться проходити одну за іншою співбесіди, які бувають часом зовсім непростими, за умови, що їхній результат зовсім не гарантований? І тим більше буде кривдно, якщо в підсумку на роботу візьмуть того, у кого була протекція в цій фірмі.

Якщо поставити себе на місце роботодавця, то й він, здавалося б, зацікавлений у тому, щоб на роботу була прийнята не людина «з вулиці», а хтось зі «своїх».

Насправді ж переваги прийняття співробітника на роботу за знайомством не такі однозначні (якщо вони взагалі існують).

Припустимо, ви влаштувалися на роботу через знайомих. Які наслідки це може мати?

1) Інші співробітники в компанії можуть поставитися до вас насторожено, а то й зовсім негативно. Вам ще потрібно буде довести свою професійну придатність і відповідність вимогам, що висуваються до даної посади (якщо ви їй справді відповідаєте).

2) Ви несете певну відповідальність перед людиною, яка вас рекомендувала або «просунула».

3) Якщо навіть вашим «заступником» є хтось з керівництва компанії або інша високопоставлена особа, це не дає вам право поводитися самовпевнено й, тим більше, зухвало з іншими керівниками, а також колегам. По-перше, це як мінімум, некрасиво, а по-друге, ким би не був ваш рекомендодавець, така поведінка вам може одного разу «відгукнутися».

4) Відсутність серйозної конкуренції при працевлаштуванні й, відповідно, відсутність досвіду складання ефективних резюме, а також проходження складних співбесід, тестування й т.п., також може зашкодити вам у майбутній кар'єрі, оскільки ви будете пристосовані лише до «гарантованого працевлаштування».

5) Це ж стосується й вашого трудового досвіду. Якщо до вас будуть менші вимоги, ніж до інших, то буде й менше стимулів працювати старанно. Відповідно, і навчитеся ви набагато меншому, ніж ваші ровесники, які працюють приблизно на таких самих посадах.

Цей перелік наслідків працевлаштування за знайомством можна продовжити. Можливо, багато «ПРОСУНУТИХ» кандидати скажуть, що це не мінуси, а плюси. Ну що ж, це їхня справа.

Зазначу наостанок, що влаштування на роботу через знайомих більш поширено в тих країнах і регіонах, де ринок праці менш розвинений, конкурентний і відкритий.

Джерело: http://www.jobchase.info/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад