ПОДАТОК З ДОХОДІВ ПРИ ВИПЛАТІ АВАНСУ: ЯКЩО ПРАЦІВНИК МАЄ ПРАВО НА ПСП

Приводом для написання цієї статті стали численні запитання наших читачів щодо можливості застосування податкової соціальної пільги (ПСП) до зарплати за першу половину місяця. У цій статті спробуємо на них відповісти.
Газета "Власне діло"
№ 24 від 20 грудня 2010р.


Чому виникло запитання?

З 20 листопада 2011 року набув чинності Закон № 2559, яким було внесено зміни до статті 115 КЗпП та статті 24 Закону про оплату праці, у зв'язку з чим з'явилися нові вимоги до порядку виплати заробітної плати.

З урахуванням нових вимог заробітна плата має виплачуватися працівникам:

1) не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;

2) не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Розмір заробітної плати за першу половину місяця має бути не менше оплати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника. За умови почасової системи оплати праці розмір авансу має бути не менше 50 % тарифної ставки (посадового окладу) працівника з урахуванням фактично відпрацьованого ним часу. Сума авансу для відрядників має визначатися виходячи з фактичного обсягу виробленої продукції (робіт, послуг) за першу половину місяця та відрядних розцінок (лист Мінпраці від 22.11.2010 р. № 964/13/84-10, див. замітку на с. 3 цього номера).

Згадані вище вимоги поширюються на всіх роботодавців, як на юридичних, так і на фізичних осіб — підприємців.

Виплата заробітної плати мінімум двічі на місяць є обов'язком роботодавця, який він повинен виконувати незалежно від згоди працівника отримувати заробітну плату один раз на місяць.

Зауважимо, що норма КЗпП щодо виплати заробітної плати не рідше двох разів на місяць існувала й раніше, але не всі про неї пам'ятали. Хтось просто не вважав за потрібне дотримуватися зазначеної норми КЗпП, а для когось стало справжнім відкриттям, що заробітну плату слід виплачувати не рідше двох разів на місяць.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад