Працюючи отримуй задоволення

Ах як добре займатися на роботі тільки тим, чим подобається! На жаль, так буває рідко: частіше левову частку робочого часу з'їдає рутина. Як навчитися одержувати задоволення навіть від нудних доручень керівництва? Цьому може посприяти само мотивація – вміння зацікавити себе справою, що не викликає бурхливого ентузіазму. Але не за допомогою тренування сили волі і не за принципом «помру, але зроблю», а шляхом позитивного самостимулювання, привнесення в неприємні справи елементу задоволення.

Три кити мотивації.
Спочатку спробуємо знайти причини відсутності мотивації до роботи. «Скучно», «нецікаво», «не хочу» - лише відмовки, а корінь зла криється глибше. Мотивація «зробити справу» може бути відсутня з трьох основних причин:
сумнів в успіху;
невміння відрізняти важливі справи від другорядних;
Відсутність чіткого плану дій.

Спробуйте відшукати в роботі те, що збігається з вашими життєвими цілями. Можливо, вона допомагає саморозвитку, дозволяє придбати унікальний досвід. Не кажучи про те, що забезпечує ваше фінансове благополуччя. Це не так вже й мало. Робота, де постійно змінюються завдання, непроста. Буває, клієнт або начальник кожен день вносить поправки: те, що вчора було виправлено, сьогодні зазнає нових поправок, цим вдосконаленням немає кінця і краю! Щоб уникнути подібних ситуацій встановіть чіткий план дій.

Деякі корисні прийоми для подолання труднощів у роботі.

Час щодо.
Пам'ятайте студентську мудрість: «15 хвилин ганьби - і ви дипломований спеціаліст», це про захист диплома. Мудрість ця актуальна і після закінчення вузу. Телефонний дзвінок неприємному клієнту, який ви відкладаєте вже тиждень, займе всього 15 хвилин. Уявіть: всього лише через 15 хвилин ви вже будете вільні від неприємного обов'язку! З почуттям виконаного обов'язку ви присвятіть себе більш захоплюючим справах.

Світло в кінці тунелю.
Що змушує нас робити трудові подвиги? Звичайно ж всілякі блага і винагороди. Приступаючи до нецікавої справи, придумайте собі нагороду, яка буде чекати вас в кінці шляху. За невелику роботу нагородою може стати перерва у вигляді чаювання з солодощами. За велику перемогу можна дозволити собі приємну прогулянку після роботи. Придумуйте собі заслужені заохочення, і навіть занудно робота стане цікавою.

Користь від труднощів.
Примушуйте себе виконувати важкі завдання, перед якими опускаються руки. Дайте відповідь на лист, до якого ніяк не могли підступитися. Справляючись з неприємними обов'язками, ви розвиваєте в собі стійкість: кожна нова перешкода виявляється менш важкою, ніж попередня. Адже з подібними проблемами ви вже зустрічалися!

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад