BTL-менеджер. Що це за професія?

Кому з нас не доводилось розважатися на пивному фестивалі або збирати кришечки від коли в надії одержати футболку, модний плеєр або навіть поїздку на карнавал у Ріо-де-Жанейро? Всі ці численні промо-акції, дегустації й конкурси спрямовані на просування товару або формування сприятливого враження про яку-небудь компанію. Вони не пов’язані прямо з рекламою, але розраховані на інформування про новинки товарного ринку. Організують такі акції BTL-Агентства. Сьогодні небагато фірм, що обходяться без їхньої допомоги. Щоб придумати що-небудь незвичайне, допомогти замовникові обійти конкурентів, доводиться поламати голову.
BTL-менеджер - це координатор координаторів. Саме він обирає, в яких рекламних агентствах розмістити замовлення компанії, стежить за його виконанням, вивчає кон’юнктуру ринку, досліджує всі обмеження реклами складних продуктів, підбирає промоутерів і супервайзерів, контролює їхню роботу на місцях, готує площадки для проведення масових заходів. Мало того, BTL-менеджер повинен уміти звітувати перед клієнтом по бюджету, вести юридичний документообіг, ділову переписку. Це вже не керівник нижчого рівня. Це повноцінний менеджер середньої ланки. Професійний BTL-менеджер є великою рідкістю й цінується наче золото. Проте, ненормований робочий графік і найвищий ступінь відповідальності найчастіше відлякують кандидатів на цю посаду.
BTL - це заходи щодо просування, які не містять у собі розміщення прямої реклами.
BTL, як термін, виник приблизно півстоліття тому. Один з босів якоїсь великої компанії складав бюджет майбутніх витрат на маркетинг: рекламу в пресі, телебаченні, радіо, PR, розробку нового упакування. Підвів риску й раптом згадав про невраховані витрати на роздачу безкоштовних зразків товару й організацію масового міського гуляння на честь своєї торговельної марки. BTL - below the line, перекладається як «під рискою».
Історія професії
З самого початку BTL був прямим помічником маркетингу, а промо-заходи слугували лише для звертання уваги кінцевих споживачів. Багато хто тоді промо-акціям не довіряв (деякі маркетинг-менеджери навіть нічого в цьому не тямили), але потім зрозуміли, що це дуже ефективні заходи в сфері впізнаваємості й лояльності. BTL зацікавились. Його стало дуже багато - він почав повторюватися. Довелося шукати якісь нові підходи.
BTL у наші дні можна назвати цивілізованим. Це вже не тільки програми маркетингових відділів, завдання яких - привернути увагу креативною обгорткою. Сьогодні 50% робочого часу серйозне BTL-Агентство приділяє розумінню й пошуку нових шляхів продажів, роздрібним точкам продажу, будь-яким торговельним каналам: від кінотеатру до студентського кафе.
Ринок
У плині останніх декількох років область BTL стрімко розвивається, стаючи найдинамічнішою сферою рекламного бізнесу. На ринку працює велика кількість локальних агентств, як великих, так і малих, присутні мережеві агентства. Ринок BTL в Україні виріс за 2007 рік на третину. Незважаючи на те, що оцінка українського рекламного ринку коливається в межах декількох мільйонів доларів, за оцінками експертів, грошова вага галузі збільшилася на 40%, підійшовши до цифри в 2$ млрд. Найактивнішими рекламодавцями, бюджети яких виросли на третину, стали компанії-виробники FMCG-товарів, алкогольних напоїв і оператори стільникового зв’язку. Правда, в 2009 році ріст витрат на рекламу виробників FMCG -товарів сповільнився до 20%, продуктів - до 10%, а витрати на рекламу мобільного зв’язку й зовсім упали на 5%. Зате значно збільшили свої витрати на просування автомобільні компанії й установи фінансового сектору. Рекламні бюджети останніх виросли майже на 200%. І ця тенденція, за прогнозами експертів, зберігатиметься й протягом майбутнього року. Зростання BTL в Україні, по даним Всеукраїнської рекламної коаліції, склав 33% за 2007 рік. Наступного року прогнозується продовження зростання інтересу рекламодавців до BTL та Інтернет-реклами.
Крім роботи в спеціалізованих рекламних і BTL-агентствах, фахівці в сфері BTL можуть працювати в маркетингових відділах приватних компаній.
Специфіка професії
Плюси професії:
+ Професійні менеджери в BTL - більше рідкість, а виходить, відкриті шляхи для кар’єри
+ Повна відсутність рутини
+ Можливість самостійно приймати рішення
+ Творча професія, що вимагає постійного припливу свіжих ідей і оригінальних рішень.
Мінуси професії:
- За зрив у реалізації проекту винний менеджер
- Ненормований робочий день, часто без вихідних і свят
- Відпочинок наступає лише після здачі проекту
- Дуже нервова робота
Перспективи кар’єрного зростання
Багато новачків приходять в BTL-агентства як стажери, працюють спочатку безкоштовно. Проявіть себе в невеликому проекті - потрапите в штат асистентом менеджера. Надалі станете менеджером із спеціалізацією, наприклад, на проведенні промо-акцій, організації вечірок і свят, по роботі із точками продажу (магазинами). У великих агентствах згодом реально дорости до позиції провідного менеджера, що працює над декількома проектами одночасно, координує роботу інших менеджерів. Можна навіть відкрити власну компанію.
Вимоги
- організаторські здібності
- розвинена логіка
- креативне мислення
- уміння планувати виробничий день, відстоювати свою точку зору, зав’язувати й підтримувати контакти
BTL-менеджер повинен уміти звітувати перед клієнтом по кошторису, вести юридичний документообіг, ділове листування. І, звичайно, знаходити із клієнтами спільну мову. Буває, що менеджера, який не сподобався, на прохання замовника знімають із середини проекту. І, навпаки, до професіонала клієнти повертаються.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад