З прийняттям нового Податкового кодексу податки дійсно знизяться, але лише для великого бізнесу.

З прийняттям нового Податкового кодексу податки дійсно знизяться, але лише для великого бізнесу.

Таку думку висловив економіст Борис Бордюг в інтерв'ю кореспонденту ГолосUA, коментуючи заяву Прем'єр-міністра Миколи Азарова, що в Україні будуть найнижчі податки у світі.

“Стосовно того, що у нас знизяться податки, то вони знизяться більшою мірою для великого бізнесу. Те, що стосується податку на прибуток, ПДВ, наприклад, це, безумовно стосується експортерів, великих підприємств”, - зауважив експерт.

Разом з тим він зазначив, що стосовно фізичних осіб, то істотні погіршення в оподаткуванні на них не чекають, проте вони є. “Наприклад, стосовно спрощеного оподаткування дещо гірші умови, ініціативи щодо депозитів фізичних осіб. Зараз ми маємо стабільну ставку 15%, а є одна з ініціатив, щоб зробити її прогресивною — змінювати відсотки”, - пояснив економіст.

Також Б. Бордюг підкреслив, що у обговоренні проекту Податкового кодексу обов'язково мали б брати участь і підприємці, які нещодавно заявили, що їм не дали цього зробити. “Думка бізнесу має враховуватися. Напевне, якщо це робиться прозоро, у форматі якихось зустрічей — це набагато краще, ніж кулуарні зустрічі”, - зазначив він.

Економіст також прокоментував заяви деяких представників фракції Партії регіонів, які почали заявляти, що Податковий кодекс не такий вже ідеальний та правильний, хоча раніше правляча партія була одностайно “за” його прийняття.

“Зрозуміло, що будь-яка зміна податків комусь вигідна, комусь менше вигідна, а комусь взагалі невигідна. У якому б форматі цей кодекс прийнятий не був би, завжди будуть невдоволені, а будуть і більш задоволені. На такі речі увагу звертати потрібно, але не треба їм надто велику увагу надавати”, - підкреслив експерт.

Щодо імовірних прогнозів голосування Верховної Ради за документ на засіданні у вівторок, то він сказав: “Досить важко спрогнозувати, з огляду на те, що було вже багато варіантів цього кодексу, і вони перероблялись і перероблюються, і де у кінцевому варіанті будуть які компроміси, спрогнозувати важко”.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад