Наступ на свободу слова з приходом до влади Президента Віктора Януковича

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" оприлюднила доповідь про ситуацію зі ЗМІ в Україні, в якій констатувала наступ на свободу слова з приходом до влади Президента Віктора Януковича.
Як пише "Дзеркало тижня", у документі також міститься заклик до глави української держави перетворити у реальність його обіцянки сприяти демократизації країни. Доповідь за назвою "Спокуса керувати" було підготовлено за підсумками візиту генерального секретаря "Репортерів без кордонів" Жан-Франсуа Жульяра і керівника відділу у справах Європи і країн колишнього СРСР Ельзи Відаль в Україну влітку цього року.
Вони зустрічалися з журналістами центральних і регіональних ЗМІ, членами журналістських організацій з захисту свободи слова і депутатами від правлячої партії і опозиції.
У доповіді зазначається, що "Репортерів без кордонів" інформували про випадки, пов'язані з фізичними нападами на журналістів, прямим перешкодженням їхньої діяльності і цензурою.
У документі зазначається, що ця тенденція була підтверджена зникненням харківського журналіста Василя Климентьєва і нещодавнім рішенням суду щодо виділення частот телеканалам "ТВі" і "5 канал", яке визнане незаконним.
"Репортери без кордонів" зазначають, що виділення частот на мовлення є ключовим питанням. 30 серпня Київський апеляційний адміністративний суд прийняв рішення проти "ТВі" і "5 каналу", "задовольнивши позов телеканалів Валерія Хорошковського, який одночасно очолює СБУ і є членом Вищої ради юстиції". "Цей вердикт став ударом по незалежності телебачення і Нацради з питань телебачення і радіомовлення. "Репортери без кордонів" розглядають його як цензуру, спрямовану проти двох телеканалів, які найбільш критично ставляться до влади", - йдеться у доповіді.
Крім того, у документі вказується, що 30 серпня, під час обговорення громадянських свобод в Україні з канцлером ФРН Ангелою Меркель, Президент В.Янукович заявив, що він "найбільше зацікавлений" у тому, щоб процес демократизації України відбувався успішно. "Репортери без кордонів" у зв'язку з цим висловили надію, що "дані обіцянки є реальними, і що буде докладено максимум зусиль, щоб пролити світло на зникнення Климентьєва, уникнути безкарності і перешкод, якими запам'яталося розслідування викрадення і вбивства журналіста Георгія Гонгадзе".
"Репортери без кордонів" заявляють, що відкриті до діалогу з українськими політиками і невдовзі повернуться в Україну, щоб зустрітися з В.Януковичем за його запрошенням.
У доповіді також містяться рекомендації українській владі з поліпшення ситуації зі свободою слова в Україні. Так, "Репортери без кордонів" закликають поставитися з всією суворістю і ретельністю до волаючих порушень щодо ЗМІ і журналістів, зокрема, покарати винних у фізичних нападах на журналістів.
Крім того, правозахисники рекомендують зробити більш прозорими систему виділення частот для теле- і радіомовлення.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад