Навіть під час кризи молоді спеціалісти можуть почати свою кар'єру. Як проявити себе найкращим чином?

Світова економічна криза, що вже встигла накрити країну хвилею масових скорочень, внесла серйозні зміни в стан ринку праці.

Багато фінансових, юридичних, будівельних компаній припинили своє існування, залишивши без роботи більше мільйона фахівців різної кваліфікації.

Звичної стала ситуація, коли колишній керівник або власник фірми, не маючи інших можливостей для застосування свого досвіду і потенціалу, змушений працювати рядовим менеджером з продажу.

Більша частина працездатного населення країни намагається реанімувати забуті колись знання, уміння і навички, щоб влаштуватися хоч куди-небудь і знайти джерело засобів до існування. А що робити вчорашнім випускникам, які нещодавно отримали диплом і поки що не встигли придбати стаж? Як не загубитися в натовпі претендентів на вакантну посаду і з гідністю витримати конкуренцію?

Молодим скрізь у нас дорога?

Прийнято вважати, що вчорашньому студенту влаштуватися на гарну роботу практично нереально - не допоможе ні диплом престижного вузу, ні володіння іноземною мовою, ні наявність додаткових знань і навичок.

Свою відмову наймач зазвичай мотивує тим, що у кандидата немає навіть мінімального досвіду. Тому учні четвертих-п'ятих курсів змушені займати стартові позиції і йти в продавці-консультанти, промоутери, оператори call-центрів, тобто виконувати обов'язки, які не потребують будь-якої кваліфікації. Звичайно, трапляється, що їх керівники, розглянувши в особі потенціал, починають рухати його кар'єрними сходами у своїй компанії. Проте, на жаль, у більшості випадків подібний досвід виявляється нікому не потрібним, а молоді і перспективні кадри залишаються біля розбитого корита.

Криза, звісно, внесла зміни до стану економіки. Тим не менше вона не звела шанси молодих фахівців на працевлаштування до нуля, як вважають багато хто. Незважаючи на те що ситуація ще далека від стабільної, багато керівників, як і раніше, вважають за краще самостійно ростити кваліфікованих службовців, а не переманювати чужих професіоналів.

На це є принаймні три причини. По-перше, мислення молодих людей і дівчат, що зовсім недавно відвідували лекції і вивчали методичну літературу, є більш гнучким, тому що вони, як і раніше, націлені на навчання. Вчорашні студенти вмить вбирають всю нову інформацію і в результаті швидше адаптуються, легше входять в колектив.

Найчастіше фахівцеві, що прийшов з іншої фірми, потрібно набагато більше часу, щоб освоїтися на новому місці, отже, витрати на його підготовку збільшуються. Не дивно, що керівники багатьох вітчизняних і західних компаній з усталеною корпоративною культурою і кадровою політикою вважають такий підхід нераціональним.

По-друге, молодь, як правило, менш вибаглива щодо зарплатних очікувань, ніж службовці, які можуть похвалитися солідним стажем. Очевидно, що в ситуації, що склалася, розумніше орієнтуватися не на розмір обіцяної платні, а на придбання знань, які, напевно, стануть в нагоді надалі. Криза рано чи пізно пройде, а навички поповнять багаж і дозволять продовжити професійний розвиток.

По-третє, випускники вузів, як правило, відрізняються цілеспрямованістю, бажанням просунутися по кар'єрних сходах і зарекомендувати себе як цінного фахівця. Вони готові тяжко працювати по 24 години на добу, виявляючи незвичайну працьовитість, аби бути поміченими, і часом залишають без уваги окремі негативні особливості роботи і низьку матеріальну мотивацію.

Але для того щоб стати переможцем серед претендентів вакантної позиції, недостатньо бути молодим і цілеспрямованим. Є й інші фактори, що впливають на процес прийняття роботодавцем рішення на користь того чи іншого кандидата. І якщо ви, незважаючи на глузування і невпевненість друзів, а також посилання на кризовий час, всерйоз вирішили приступити до побудови своєї кар'єри, необхідно зробити певні кроки, щоб бути максимально підготовленим і не втратити свій шанс.

Основні кроки на шляху до успіху

Для початку варто визначити пріоритетну сферу, в якій ви хочете розвиватися. При виборі можна керуватися своїми інтересами або виходити з наявної освіти чи досвіду. Погодьтеся, щонайменше дивно виглядає ситуація, коли кандидат одночасно розглядає кілька абсолютно не пов'язаних між собою вакансій, пояснюючи це тим, що де-небудь та вийде. Сумніви в надійності такого працівника з боку роботодавця будуть цілком виправдані.

У даний момент молоді фахівці особливо затребувані в сфері продажу, логістики, на виробничих підприємствах. Менш активними в цьому плані є юридична, фінансова та економічна галузі, які й до кризи не відчували кадрового дефіциту. Але, якщо ви з дитинства мріяли стати юристом-міжнародником, маєте відповідну освіту і хоча б мінімальний стаж, ніяка статистика не стане перешкодою для реалізації ваших честолюбних устремлінь.

Далі треба визначити, в якій компанії ви хочете працювати. Навіть якщо ви мрієте потрапити в конкретний холдинг і давно стежите за його розвитком і успіхами, майте на увазі: штурмувати варто не одну фортецю, тому буде краще, якщо ви складете список привабливих для вас організацій. Постарайтеся зрозуміти, чому ви обрали ту чи іншу фірму, - це дозволить зайвий раз переконатися в правильності прийнятого рішення і показати себе з виграшною сторони перед наймачем, який, безсумнівно, відзначить вашу обізнаність і зацікавленість.

Вагомим, а деколи і вирішальним чинником, є грамотно складене резюме. Текст має бути стислим, конкретним, містити достовірну інформацію і відображати основні етапи життя, а також досягнення кандидата на цей момент. У першу чергу підкресліть свої сильні сторони, щоб виділитися з потоку претендентів і отримати шанс на особисту зустріч з роботодавцем.

Якщо всі попередні етапи пройшли успішно і час довгоочікуваного інтерв'ю вже назначений, головним стає підтвердження інформації, що міститься в анкеті, а отже, і справленого на рекрутера враження.

Не варто (особливо якщо ви не маєте солідного стажу) з ходу заявляти про свої зарплатні очікування і тим більше торгуватися, не погоджуючись з цифрами, що називає менеджер з підбору персоналу.

Ваше завдання - зрозуміти умови праці та функціональні обов'язки. Напевно, вам як молодому фахівцю запропонують стартову позицію, але, якщо з перших днів ви поставитеся до роботи з усією відповідальністю і почнете виправдовувати ті надії, які були на вас покладено, кар'єрний і матеріальний ріст не змусять себе довго чекати.

Перераховані правила не є специфічними саме для кризи, вони швидше універсальні. Для успішного пошуку роботи немає поганого часу - активні та цілеспрямовані люди, які вміють швидко реагувати на мінливу дійсність, мають шанси зробити кар'єру в будь-якій ситуації. А отже, навіть у нинішніх непростих умовах можна проявити себе найкращим чином.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад