Я почуваю себе не у своїй тарілці тому, що в мене немає диплома

Вищій освіті надається дуже велике значення в нашій країні. Часто пред'явлення диплома на співбесіді стає вирішальним фактором для прийому на роботу. Тарифи оплати, знову ж, у багатьох структурах залежать від наявності диплома про вищу освіту. Та й кар'єрний ріст найчастіше пов'язаний з її присутністю в особистій справі.

Але що робити, якщо у вас немає вищої освіти. Або ж вона отримана, і ви навіть попрацювали за тією професією, яку опанували - і зрозуміли: не моє. Ставити на собі хрест, вважаючи, що вище першої сходинки ви ніколи не підніметеся - не по-нашому. Краще змінити своє ставлення до цього питання, змінивши "мінус" на "плюс".

Проблема. "Я почуваю себе не у своїй тарілці тому, що в мене немає диплома".

Рецепт. Перестаньте тупцювати на одному місці, починайте рухатися вперед. Витягніть голову з піску та озирніться. Відшукайте мотивацію, поставте мету та планомірно рухайтеся до неї. Ви боїтеся змінити роботу тільки тому, що у вас немає відповідної фахової освіти? Але у вас є чітке усвідомлення того, що та сфера, де ви зараз працюєте, вам не підходить. Знайдіть у собі сили зізнатися в цьому. Сформулюйте конкретну мету своєї діяльності. Визначте шляхи досягнення. Та – розпочинайте! Адже для того, щоб змінити своє життя, треба не багато – просто зробіть перший крок. Ніколи не пізно змінити свою професію.

Приклад. Марина довгий час працювала в школі. Поки некеровані учні, нервові батьки та смішна зарплата не змусили її подати заяву на звільнення. Подивившись на свій район, вона побачила, що в найближчих околицях не вистачає невеликого квіткового магазину. За п'ять років її магазинчик придбав філії по всьому місту. Але ж Марина зовсім не має теоретичної бази щодо ведення торгівлі. Сама вона говорить: "Звичайно, було страшно! Але я розбила весь процес відкриття магазина на малюсінькі кроки: сьогодні їду до податкової інспекції, завтра замовляю стелажі. За маленькими кроками не було видно всієї глобальності мого задуму. Думаю, що саме це допомогло мені досягти бажаного результату".

Проблема. "Хіба не важливо, чи є в мене фахова освіта?"

Рецепт. Вища освіта – це добре, але це ще не все. Це лише означає, що ви вмієте вчитися. Учорашній студент не стає професіоналом автоматично, це звання потрібно заслужити роками практичної роботи. Адже як часто вчорашні студенти, розпочинаючи реально працювати, чують: "Забудьте все, чому вас учили!"

Приклад. Ольга здобула освіту інженера-еколога. І навіть працювала на великому підприємстві, одержуючи не найменшу зарплату. Проте рутинність офісу довела її до різкої зміни діяльності. Вона завжди любила шити, навчившись цьому самостійно. Зібравшись з мужністю, Оля відправилася до Будинку Моди, який розташовувався саме по дорозі на її колишню роботу. Не раз вона зазирала в його вікна, прямуючи до своїх нудних паперів. І її взяли на посаду швачки. Сьогодні вона очолює один з відділів цього Будинку Моди.

Проблема. "Без вищої освіти я не зможу досягти пристойних кар'єрних висот".

Рецепт. Досить так думати - просто працюйте! Не треба довго розгойдуватися. Багатьом професіям можна навчитися, йдучи второваними доріжками. Ви хочете стати журналістом? Починайте писати, не очікуючи, поки у вас з'явиться диплом. Публікуйтеся в невеликих газетах і журналах. Так ви зав'яжете необхідні знайомства та "наб'єте" руку.

Приклад. Наталя Олексіївна втекла з дизайнерського бюро, де кілька років розробляла проекти ламп, шаф і диванів, в... політику. Диплома про відповідну освіту вона так і не отримала, а ось крісло мера одного з міст Росії - так.

Проблема. "Як я зможу працювати в колективі, де всі більш кваліфіковані за мене?"

Рецепт. Ніхто з колег не буде вивчати ваші дипломи, тому що всіх цікавить лише гарний кінцевий результат. Якщо ви можете досягти його, не маючи диплома про вищу освіту, то в чому проблема?

Приклад. Катерина зуміла підняти бізнес своєї подруги на нові висоти саме завдяки відсутності фахової освіти. Нічого не розуміючи в основах рекламної справи, вона пропонувала зовсім нестандартні ідеї, чим залучила до фірми нові замовлення та великі гонорари.

Проблема. "Інтерв'юери можуть просто викинути моє резюме, якщо не побачать там слово "вища" у графі "освіта".

Рецепт. Вашим козирем буде ваш досвід. Поясніть, що ви витрачали час на опанування навичками, а не на просиджування над конспектами. Втім, навіть якщо ви бездарно витратили останні три роки, ніхто не заважає вам говорити про своє бажання "працювати, працювати та працювати". Досвід та ентузіазм справляють гарне враження. Доведіть, що навіть ваші непрофесійні інтереси можуть піти на користь вашій кар'єрі. Роботодавець може вибрати кандидата з трирічним досвідом інтерв'ювання в юрбі замість того, який три роки вчився та більше нічого не робив.

Приклад. Олена влаштовувалася на роботу до модного журналу. І в її резюме в графі "Освіта" яскравою лінією були підкреслені слова "повна середня". Але вона показала інтерв'юерові таку кількість своїх літературних опусів, надрукованих у невеликій місцевій газеті, що її миттєво взяли на роботу.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад