Навчання в Ужгороді

Ужгородське державне музичне училище імені Д. Є. Задора


Ужгородське державне музичне училище імені Д. Є. Задора створено після приєднання Закарпаття до України. Першим його директором був засновник професійної музичної культури краю, видатний піаніст, педагог і фольклорист, диригент і органіст, музикознавець і публіцист – Дезидерій Євгенович Зáдор. У 1991 році училищу було присвоєно його ім’я.

У 1946-1947 роках було засновано усі виконавські відділи, а у 1960 році – музично-теоретичний. На початку 1950-х років створено основні студентські колективи: хор, симфонічний і духовий оркестри, оркестр народних інструментів та ансамбль скрипалів.

Яскравим явищем перших років роботи закладу була активна концертна діяльність викладачів, адже в музичному училищі працювали кращі виконавці Закарпаття. Щонеділі вони давали концерти сольної та камерно-ансамблевої класичної музики, котрі отримали назву "матіне" (грають майстри).

У кінці 1950-х років викладачі створили "Клуб любителів муз", який об’єднав не лише окремих виконавців та камерні ансамблі, але й викладацькі колективи: камерний оркестр, камерний хор та оркестр народних інструментів. Демонструючи високий виконавський рівень, вони активізували інтерес до професійної музики, виявляли захоплення цим мистецтвом і надихали студентів на творчу роботу. Всі концерти відбувалися у формі концертів-лекцій, виконували важливу просвітницьку функцію.

Випускники музичного училища успішно вступали на навчання у консерваторії Ленінграда, Москви, Києва, Львова, Саратова, Одеси.

В 1960-1970-х роках заклад поступово розширювався. Збільшився викладацький контингент, зріс набір студентів, відкрилися вечірній і заочний відділи.

Із заснуванням Республіканських конкурсів між музичними училищами України вихованці Ужгородського музичного училища почали брати в них участь. Серед перших учасників – окремі виконавці Л. Мелеш, А. Ротенштайн, Н. Шайджина, ансамбль віолончелістів, оркестр народних інструментів, ансамбль скрипалів, симфонічний оркестр.

З 1990-х років студентські колективи та окремі виконавці училища приймають участь у міжнародних конкурсах та фестивалях, де стають володарями Гран-прі, лауреатами І, ІІ та ІІІ ступенів.

З 2000 року студенти відділу теорії музики беруть участь у Всеукраїнських та Міжнародних конференціях, їх роботи публікуються у всеукраїнських виданнях. Студенти з факультативу композиції здобувають перемоги в конкурсах композиторів.

Ужгородське державне музичне училище імені Д. Є. Задора – це справжня кузня музичних кадрів. За 65 років роботи заклад закінчило понад 5 тисяч студентів. Переважна їх більшість стала музикантами-педагогами, артистами та концертмейстерами оркестрів, солістами та композиторами. Випускники училища працюють у провідних творчих колективах та навчальних закладах України та за її межами.

Училище продовжує кращі традиції музичної історії, студенти та викладачі є активними учасниками різноманітних заходів, які проводяться на районному, обласному, всеукраїнському та міжнародному рівні. Ведуть активну музично-просвітницьку діяльність для громадськості, залучаються до участі у різноманітних акціях в області та за її межами. З моменту створення цей заклад перетворився на методичний центр роботи дитячих музичних шкіл, дитячих шкіл мистецтв, а нині шкіл естетичного виховання Закарпатської області.

З 2001 року на базі Ужгородського державного музичного училища імені Д. Є. Задора відкрито Ужгородський заочний факультет Донецької державної музичної академії імені С. С. Прокоф’єва.

Ужгород
88000, Закарпатська обл., м. Ужгород, вул. Волошина, 13
(03122) 3-42-09
не вказано
muzdepartament.uz.ua


повернутися в розділ | друкувати | відправити другу | поскаржитись | нагору

17.04.2013

Ринок працевлаштування в Ужгороді та області: кількість вакансій (вільних робочих місць) та резюме претендентів (працівників, що шукають роботу) по регіонам Ужгорода

Регіон Вакансії Резюме
Uzhhorod Резюме і вакансії, робота в Ужгороді
вакансии и резюме
 
10922 10692
Berehove Резюме і вакансії, робота в Береговому
вакансии и резюме
 
460 26
VelukuyBereznuy Резюме і вакансії, робота в Великому Березному
вакансии и резюме
 
229 11
Vunohradiv Резюме і вакансії, робота в Виноградові
вакансии и резюме
 
544 114
Volovec Резюме і вакансії, робота в Воловці
вакансии и резюме
 
251 15
Irshava Резюме і вакансії, робота в Іршаві
вакансии и резюме
 
330 60
Mykachevo Резюме і вакансії, робота в Мукачеві
вакансии и резюме
 
1969 198
Mizhhirya Резюме і вакансії, робота в Міжгір'ї
вакансии и резюме
 
252 9
Perechun Резюме і вакансії, робота в Перечині
вакансии и резюме
 
257 18
Rahiv Резюме і вакансії, робота в Рахові
вакансии и резюме
 
303 28
Svalyava Резюме і вакансії, робота в Сваляві
вакансии и резюме
 
369 55
Tyachiv Резюме і вакансії, робота в Тячеві
вакансии и резюме
 
498 64
Hyst Резюме і вакансії, робота в Хусті
вакансии и резюме
 
756 161