Як доводити розпочате до кінця?

Чи є у вас звичка кидати розпочате, не закінчивши? Якщо так, то ці поради можуть вам допомогти:

1. Вибирайте уважно ту справу, яку ви розпочинаєте

Розпочинаючи роботу над завданням, задайте собі запитання: чи зможете ви її закінчити? Наскільки вам це цікаве? Якщо ви ненавидите іноземні мови, чи варто записуватися на курси іспанської? Оцініть, наскільки великою є ймовірність того, що ви кинете на півшляху те, що збираєтеся зараз розпочати. Можливо, це буде марною витратою часу та сил, які можна було б направити в більш корисне русло.

2. Порівнюйте мету та кошти

Подумайте, скільки вам потрібно буде вкласти в проект і що ви одержите від нього натомість. Задайте собі головне запитання: чи варта справа докладених зусиль? Складно мотивувати себе, знаючи заздалегідь, що ціль, яка очікує попереду, не коштує витрачених на неї зусиль. Це однаково що бігти на марафоні в нікуди. Спортсмени чітко знають свою мету - це перемога. Якби попереду не було фінішної стрічки, більшість з них залишило б доріжки, не добігши й до половини. Якщо попереду на вас буде чекати щось дійсне коштовне для вас, ви ніколи не зупинитеся та не повернете назад, ви будете йти до своєї мети до кінця.

3. Плануйте ваш час і енергію

Планування необхідне для правильного розподілу часу й енергії. Головна причина втрати ентузіазму полягає в тому, що люди невірно оцінюють обсяг роботи, необхідний для досягнення життєвої мети. Вони розпочинають вирішення завдань легко, енергійно, але згодом їх починає гнітити те, що на зміну одним завданням приходять інші. Здається, що це нескінченний процес. Якщо ж ви розплануєте все з самого початку, вам буде легше розподілити ваші сили.

4. Забудьте про перфекціонізм

Перфекціонізм - це відмінна якість, але тільки не тоді, коли вона заважає вам довести розпочате до кінця. Якщо ви застопорилися на певному етапі проекту, що вам хочеться переробляти знову та знову, переходьте до наступного, а до залишеної роботи ви зможете повернутися пізніше. Це допоможе вам подивитись на неї свіжим поглядом і, можливо, ви зможете знайти зовсім несподіване й оптимальне рішення.

5. Сконцентруйтеся

Поставивши перед собою ціль, повністю зосередьтеся на ній. Іноді, щоб домогтися бажаного, доводиться чимсь жертвувати. Безумовно, це не означає, що ви повинні зациклитися на поставленому завданні, просто намагайтеся частіше робити вибір на його користь. Якщо ви в підсумку доможетеся бажаного, почуття задоволення повністю компенсує вам все те, від чого тимчасово довелося відмовитися.

6. Уявляйте результат

Напевно, кожен стикався з подібною ситуацією: розпочинаючи роботу над проектом, ви сповнені енергії й ентузіазму, але згодом вони поступово зникають. Вам, як і раніше, цікавий результат, але сам процес здається болісно-довгим і нудним. Основною проблемою є те, що ви не достатньо чітко уявляєте результат вашої роботи. Що б ви не робили, оточіть себе різними речами, які будуть нагадувати вам про вашу кінцеву мету. Наприклад, якщо ви хочете купити автомобіль, постійно купуйте собі іграшкові моделі бажаної марки. Це буде надихати вас на те, щоб довести розпочате до кінця. Робіть фотографії, пишіть нагадування та розміщуйте їх у тих місцях, які постійно потрапляють до вашого поля зору.

7. Будьте гнучкими

Плануйте, проте при цьому не бійтеся зробити ваш план гнучким. Змінюйте його послідовність у міру необхідності. Елемент вибору надихає. Якщо вам у цей момент не хочеться займатися певною частиною роботи, займіться іншою. Ви завжди можете повернутися до того, що не встигли. Поки ви працюєте над досягненням мети, ви в кожному разі прогресуєте неважливо в якій послідовності. Таким чином, те, що ви чогось не закінчили, носить лише тимчасовий характер.

8. Відслідковуйте ваші успіхи

Відстеження ваших успіхів допоможе вам зрозуміти, як далеко ви просунулися на шляху до вашої мети. Створіть графік, що буде відображати поточний стан вашого прогресу. Вкажіть у ньому всі ключові показники вашої ефективності. Наприклад, якщо ви хочете схуднути, вкажіть вашу вагу, показники тренувань (скільки годин на день ви займаєтеся) й т.д. Якщо ви хочете розпочати бізнес, вкажіть кількість клієнтів, виторг, чистий прибуток і т.д. Періодично робіть огляд вашого прогресу.

9. Святкуйте

Іноді довести розпочате до кінця не уявляється можливим. Обсяг роботи здається непосильним, і ми кидаємо все на півшляху. Спробуйте розділити великі завдання на більше дрібні та святкувати вирішення кожного з них. Адже багато людей сприймають за досягнення лише великі перемоги. Але насправді все, що ви робите для досягнення мети, має величезне значення. Винагороджуйте себе за маленькі перемоги й це дасть вам сили рухатися далі.

10. Не навантажуйте себе марно

Іноді люди втрачають інтерес до своїх цілей і це абсолютно нормально. Ми змінюємося, наші інтереси змінюються, а разом з ними змінюються й наші плани. Тому немає сенсу вичавлювати з себе те, чого вже давно немає. Якщо ви повністю втратили інтерес до вашої мети, не шкодуйте витраченого часу, залиште її. Над чим би ви не працювали і яких результатів не домоглися б - це, у кожному разі, безцінний досвід. Не йдіть проти себе, адже саме в цьому випадку ви втратите час і сили марно.

Джерело: http://selfhacker.ru/

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад