Відмінність договорів цивільно-правового характеру, за якими можуть залучатися до роботи фізичні особи, від трудових договорів

Нерідко зустрічаються ситуації, коли в організації відсутні фахівці з якої-небудь спеціальності і роботи з тих чи інших причин не можуть виконуватися в межах трудового договору. У таких випадках для виконання певної роботи залучаються фізичні особи не за трудовим договором, а на іншій юридичній підставі. Зокрема, можливе виконання роботи за договорами цивільно-правового характеру.

В окремих випадках робота може виконуватися не за трудовим договором, а на іншій юридичній підставі. Зокрема, можливе виконання роботи за договорами цивільно-правового характеру. Для виконання такої роботи залучають фізичних осіб переважно тоді, коли в організації відсутні потрібні фахівці, що працюють за трудовим договором, і ці роботи з тих чи інших причин не можуть виконувати інші підприємства, установи, організації (далі — підприємство) на договірних засадах.

Водночас законодавство не забороняє укладати договори цивільно-правового характеру між підприємством і його працівниками на виконання робіт чи надання послуг у вільний від виконання основної роботи за трудовим договором час. Зокрема Міністерство праці та соціальної політики України своїм листом від 6 серпня 2004 року № 18-429 роз’яснює, що підприємство-роботодавець може укласти зі своїм працівником, який перебуває у черговій відпустці, договір підряду на час відпустки для виконання працівником певних робіт.

На практиці найчастіше застосовують два види договорів, передбачених Цивільним кодексом України (далі — ЦК України), за якими фізичних осіб можуть залучати до праці як юридичні, так і фізичні особи. Це — договір підряду та договір про надання послуг. Розглянемо детальніше порядок укладення цих договорів, аби зрозуміти їх відмінності від трудового договору.

Договір підряду та його особливості

Відносини, що виникають з укладенням договору підряду, регулюються нормами глави 61 ЦК України. Відповідно до статті 837 зазначеного Кодексу за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, лагодження речі або на виконання іншої роботи з переданням результату замовникові.

Підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), зостаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником — як замовник.

Зазвичай підрядник зобов’язаний виконати роботу, визначену договором підряду, зі свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором, і тоді відповідає за неналежну якість наданого ним матеріалу і устаткування, а також за надання матеріалу або устаткування, обтяженого правами третіх осіб.

Якщо робота виконується частково або в повному обсязі з матеріалу замовника, підрядник відповідає за неправильне використання цього матеріалу і зобов’язаний надати замовникові звіт про використання матеріалу та повернути його залишок.

У разі виконання роботи з матеріалу замовника у договорі підряду мають встановлюватися норми витрат матеріалу, строки повернення його залишку та основних відходів, а також відповідальність підрядника за невиконання або неналежне виконання своїх обов’язків.

Підрядник відповідає за невиконання або неналежне виконання роботи, спричинене недоліками матеріалу, наданого замовником, якщо не доведе, що ці недоліки не міг виявити, належно приймаючи матеріал.

Звернути увагу. Підрядник не підпорядкований і не підконтрольний замовникові, але замовник має право у будь-який час перевірити хід і якість роботи, не втручаючись у діяльність підрядника.

Якщо підрядник вчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що завершення її у строк стає вочевидь неможливим, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків. Якщо під час виконання роботи стане очевидним, що її не буде належно виконано, замовник має право призначити підрядникові строк для усунення недоліків, а якщо останній не виконає цієї вимоги — відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків або доручити виправляння роботи іншій особі за рахунок підрядника.
До вимог щодо неналежної якості роботи, виконаної за договором підряду, застосовується позовна давність в один рік, а щодо будівель і споруд — три роки від дня прийняття роботи замовником (ст. 257, 258 ЦК України).


Якщо підрядник порушив умови договору підряду, що погіршило роботу, або допустив інші недоліки в роботі, замовник має право за своїм вибором вимагати від підрядника безплатного виправлення цих недоліків у прийнятний строк або виправити їх за його рахунок із правом на відшкодування витрат на виправляння недоліків чи відповідного зменшення плати за роботу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо у роботі наявні істотні порушення умов договору підряду або інші важливі недоліки, замовник має право вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

Звернути увагу. Замовник має право у будь-який час до завершення роботи відмовитися від договору підряду, виплативши підрядникові плату за виконану частину роботи та відшкодувавши йому збитки, завдані розірванням договору.

Водночас на замовника покладається обов’язок сприяти підрядникові у виконанні роботи у випадках, в обсязі та в порядку, встановлених договором підряду. Він також зобов’язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і, виявивши допущені у роботі порушення умов договору або інші недоліки, негайно заявити про них підрядникові. Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право надалі посилатися на ці порушення умов договору або недоліки у виконаній роботі. Якщо замовник прийме роботу без перевірки, він позбавляється права посилатися на недоліки, які не міг установити при звичайному способі її прийняття (приховані недоліки).

Якщо підрядник виконав роботу з порушеннями умов договору підряду, які погіршили роботу, або з іншими недоліками, які роблять її непридатною для використання відповідно до договору або для звичайного використання, замовник має право, якщо інше не встановлено договором або законом, за своїм вибором вимагати від підрядника:
безплатно усунути недоліки в роботі в прийнятний строк;
пропорційно зменшити ціну роботи;
відшкодувати свої витрати на усунення недоліків, якщо право замовника усувати їх встановлено договором.

Підрядник зобов’язаний уживати всіх заходів щодо збереження майна, переданого йому замовником, та відповідає за втрату або пошкодження цього майна.

Вартість роботи та оплата визначаються договором. Якщо договором підряду не передбачено попередньої оплати виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов’язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, — достроково.

Договір підряду за певними ознаками подібний до трудового договору, що укладається на час виконання певної роботи.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад