Принциповий вибір

Неодноразово вже наголошувалося на важливості правильного вибору професії. Такої, яка б приносила тобі задоволення, у якій тобі хотілося б розвиватися, вдосконалюватися, за якою можна легко знайти роботу, отримувати гідну заробітну плату. Це один із найсерйозніших виборів, що тобі належить зробити протягом свого життя. Обираючи професію, керуйся такими принципами:

Принцип усвідомленості. Правильно обрати професію ти зможеш, якщо усвідомиш:
чого хочеш (зрозумієш свої цілі, життєві плани, ідеали, прагнення, ціннісні орієнтації);
хто ти є (знатимеш свої особистісні і фізичні особливості);
що ти можеш (знатимеш свої нахили, здібності, таланти);
чого від тебе вимагатиме майбутня робота.

Принцип відповідності. Обрана професія має відповідати твоїм інтересам, нахилам, здібностям, стану здоров’я і одночасно кадровим потребам роботодавців (іншими словами потребам ринку праці).

Принцип активності. Професію необхідно активно шукати самому. У цьому значну роль покликані відіграти:
практичні спроби власних сил у гуртках, секціях, на факультативах;
збір інформації зі спеціальної літератури, під час екскурсій на виробництво, зустрічей з представникам професій;
відвідування навчальних закладів;
самостійне звернення на консультацію до психолога чи профконсультанта.

Принцип розвитку. Передбачає необхідність розвивати у собі такі якості, котрі необхідні для будь-якої професії. Це – психічні процеси (мислення, пам’ять, увага) і такі риси характеру, як працелюбність, старанність, сумлінність, організованість, дисциплінованість, самостійність, ініціативність, вміння конструктивно переживати невдачі, робити з них відповідні висновки, витримка, наполегливість тощо.

Готових рішень ні для кого немає. Якщо ти ставиш собі питання про вибір професії, значить це питання для тебе актуальне. Будь-яке серйозне рішення має ґрунтуватися на об’єктивній інформації. Враховуючи поради фахівців, ти будеш рухатися в просторі професій не навмання, а в бажаному напрямку. А вибір залишається за тобою.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад