Вибір професії - вибір майбутнього

Щовесни перед випускниками шкіл встає проблема вибору майбутнього. Саме майбутнього, тому що від правильності обраної дороги зараз залежить, багато в чому, те як складеться життя потім. Професія визначить у майбутньому соціальний статус, і затребуваність у житті, і навіть рівень матеріального добробуту. Причому, іноді питання стоїть не куди піти вчитися, а чи варто здобувати вищу освіту взагалі.

Що порадити випускникові і його батькам? Звичайно ж, всерйоз замислюватися про те, ким бути, варто було класі в дев'ятому, чи у десятому. Причому, одного «хочу» тут явно недостатньо. Необхідно тверезо оцінювати ті якості, якими наділила дитину природа та батьки. Адже, якщо в неї виражені здібності до точних наук, посидючість і акуратність, навряд чи варто йти в артисти.

Поради батьків і друзів можуть виявитися й корисними, і шкідливими одночасно, тому що вони, звичайно, можуть допомогти вибрати «напрямок руху», але що буде потім, якщо зроблено помилковий вибір? Все-таки вирішувати потрібно самостійно самій дитині, тому що навряд чи хтось з боку, навіть батьки, зможуть зрозуміти, що ж саме подобається найбільше та до чого лежить душа.

Можливо, батьки давно вирішили, ким повинна бути їхня дитина, тільки все-таки варто замислитися, чи мають вони право приймати за неї рішення. Цілком можливо, що обрана батьками професія затребувана й обіцяє в майбутньому матеріальний добробут, але навряд чи будуть щасливі ваш син або дочка, якщо їхнє покликання зовсім в іншому.

Часто основним аргументом буває безапеляційне - «нам видніше». Можливо це й так. Але, зрештою, людина має право зробити помилку. І якщо не надати їй цієї можливості, вона буде все життя страждати через те, що не зробила кроку до виконання своєї заповітної мрії. І де істина, хто знає?

Якщо ж батьки хочуть надати дитині реальну допомогу, особливо якщо вона дотепер не визначилася з вибором «життєвої дороги», потрібно допомогти їй відповісти на запитання:

· до чого вона має схильність, що вміє робити, які заняття їй приємні?

· що вона знає про професію, яку вибрала, або чим хотіла б займатися в принципі?

Отже, припустимо, потенційний студент визначився зі спеціальністю. Далі починається найскладніше - вибір внз. Вибираючи навчальний заклад, обговоріть разом з дитиною:

· що для вас важливіше - «фундаментальна» якість освіти або прикладні знання?

· чи є в родині гроші на навчання?

Обов'язково варто оцінити реально можливість вступу: тобто поцікавитися, яким був конкурс у минулі роки? Якщо мова йде про вступ дитину до внз не цим летом, неодмінно поцікавтеся розкладом вузівських підготовчих курсів.

Визначивши теоретично можливі місця навчання, варто з'їздити в кожне з них і оглядітися на місці. Буває, що людина відразу почуває: щось є особливо привабливе для неї в самій аурі цього внз, в той час як атмосфера іншого викликає непояснене занепокоєння та дискомфорт. Це той випадок, коли не варто зневажати інтуїцією.

Справа трохи спрощується, якщо абітурієнт вибрав професію, яку можна здобути лише в декількох внз - тоді коло пошуку звужується. До таких професій відносяться, наприклад, археологи, хірурги, актори та дипломати. Правда, конкурс у таких внз звичайно більший. Якщо ж обрану спеціальність можна здобути в багатьох навчальних закладах, варто оцінювати й інші речі, наприклад, наскільки затребувані випускники даного внз на ринку праці.

Звичайно, виникне й питання - державний або приватний внз вибрати? Однозначної відповіді тут не буде. З одного боку, державна освіта дотепер вважається «надійнішою» за приватну, тому що практично в будь-якого державного внз набагато довша історія, тобто є й досвід роботи, і традиції. А приватні внз розпочали з'являтися тільки після «перебудови», і їхній вік, як правило, не більш ніж 10-12 років. Тому дотепер є деяка недовіра до приватних внз. Так що не лякайтеся приватного внз, але обов'язково, перш, ніж подати до нього документи, поцікавтеся наступними моментами:

· чи акредитована навчальна програма даного внз;

· чи видається в ньому диплом державного зразка;

· в яку суму обійдеться навчання в ньому.

На жаль, практично у всіх приватних інститутах за навчання треба платити, причому чимало. Якщо ж платити за навчання вашій родині не по кишені, то дорога одна - до державного внз. Звичайно, вступити на «безкоштовне» відділення нелегко, але спробувати все-таки варто - принаймні, ваша доля не буде залежати від того, чи зможете ви в черговий раз внести велику суму на навчання.

У багатьох абітурієнтів і їхніх батьків викликає здивування, чому вищі навчальні заклади називаються по-різному: університет, академія, інститут. Проте навряд чи варто вибирати навчальний заклад за статусом або назвою. В остаточному підсумку, головне - це ті знання, які там можуть дати.

Успіхів вам, випускники!

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад