Як напроситися на підвищення зарплати

Комусь це забороняють робити неправильно поняті їм з дитинства етичні норми, хтось просто сором'язливий до такої міри, що не може вимагати у шефа давно заслуженої надбавки до зарплати.

Вони роками "сидять" на одній посаді і отримують одну зарплату, хоча вже давно переросли як перше, так і друге. Отже, як правильно побудувати діалог з начальником, якщо ви вважаєте, що гідні зарплати більше тієї, яку отримуєте, або настав час, щоб зайняти іншу посаду, тому що ваш професійний рівень зріс? Просіть – і воздасться.

Одним з найбільших помилок деяких людей є переконання в тому, що розмовляти з шефом про підвищення зарплати або просування по службі – це соромно і принизливо. Начальству нібито видніше, і коли прийде час, воно (це начальство) винагородить нас за труди праведні. Однак, по-перше, пройшли ті часи, коли зарплата визначалася лише тарифною сіткою на державних підприємствах і могла бути підвищена лише у зв'язку з підвищенням вас на посаді, а по-друге, східна мудрість говорить: "Одні люди створені зі шпорами на ногах, а інші – з сідлом на спині. Для того щоб тим, хто зі шпорами, зручніше в сідлі сидіти було ". Мовчазним, покірливий і виконавчим зазвичай дають все більше і більше завдань, вимагають все більшої віддачі, але "забувають" про справедливій винагороді. Правильно, навіщо це робити? Адже такого працівника все влаштовує, раз він виконує роботу з ентузіазмом і не задає при цьому ніяких питань.

Отже, потрібно перестати боятися, відчувати помилковий сором і навчитися просити. Вміти просити – не значить жебракувати. Чим відрізняється жебрак від людини, що звертається до іншої людини з проханням? Перший "тисне на жалість". Другий просить з гідністю, тому що знає собі ціну.

Скільки ви стоїте?

Перш ніж починати розмову з шефом на животрепетну тему підвищення зарплати або підвищення в посаді, потрібно визначитися зі своєю ринковою ціною. Нічого не поробиш – всі ми живемо в умовах ринку, і робоча сила – це такий же товар, як і все інше. Пора усвідомити, що, влаштовуючись на роботу, ми не просто шукаємо спосіб поправити своє матеріальне становище, а ще й надаємо тим самим послугу роботодавцеві, який може тепер використовувати наші сили, знання, таланти і здібності в своїх інтересах, в тому числі за прямим призначенням – для отримання прибутку.

Ваша цінність як працівника визначається, як правило, трьома компонентами:

значимістю вашої роботи для тієї компанії, де ви працюєте;

вашими реальними і потенційними знаннями та здібностями і середньої ринкової вартістю праці фахівців вашого профілю і рівня.

Без чіткого представлений про цітрьох доданків ви не зможете подивитися на себе об'єктивно, очима роботодавця і, відповідно, успішно провести переговори з шефом. Справа в тому, що до даного розмови потрібно підійти з усією відповідальністю – так як ви підходите до підготовки важливих переговорів з клієнтами. Адже успіх переговорів багато в чому визначається рівнем вашої до них готовності.

Візьміть аркуш паперу і складіть список ваших заслуг перед фірмою за весь той час, що ви в ній працюєте, акцентуючи увагу на останніх досягненнях. Постарайтеся нічого не упустити, тому що "дрібниць" тут не буває. Дуже важливо оперувати при цьому конкретними цифрами – слова мають властивість "пролітати повз вуха", а цифри, особливо якщо вони високі, більш ваговиті, і є ймовірність того, що, осівши в пам'яті начальника, змусять його, нарешті, задуматися про те, що до цих пір він вас недооцінював.

Далі, окремим рядком, а краще стовпчиком, відзначте всі ваші ділові та людські якості, використовуючи які, ви, власне, і домагаєтеся успіху у вашій роботі. Це може бути як "звичайний", необхідний для вашої професійної діяльності набір якостей, таких, наприклад, як висока працездатність, відповідальність, товариськість, старанність, креативність і т.д., так і унікальні здібності і таланти, якими володієте тільки ви або, принаймні, досить обмежена кількість людей. Хорошим внеском у скарбничку ваших заслуг є отримання додаткової освіти. Можливо, ви зараз навчаєтеся на будь-яких курсах або мають намір отримати другу вищу. Не мовчіть про це, а нагадайте шефу при нагоді. А прохання про підвищення зарплати або просування по службі – випадок як ніколи більше для цього відповідний.

Щоб скласти чітке уявлення про те, скільки коштує праця фахівців вашого роду діяльності, потрібно провести деякий дослідження. Звичайно, рівень заробітної плати може відрізнятися в різних компаніях, але насправді ці відмінності, як правило, пов'язані лише з рівнем самого фахівця. Робота, до якої висуваються стандартні вимоги, зазвичай і оплачується стандартно. Ви можете зібрати інформацію, опитавши знайомих працівників інших компаній, а також вивчивши рекламні оголошення в газетах та Інтернеті. Зарплата, пропонована роботодавцями, зазвичай і відображає цей загальний рівень, який визначається попитом на даних фахівців.

Чому так важливо відобразити все це на папері? Так ви не тільки систематизуєте досить розрізнені уявлення про себе, але й отримуєте "на додачу", крім усього іншого, ще й підвищення самооцінки, тому що починаєте дивитися на себе як на носія цінних якостей, які завжди можна продати і, можливо, за набагато болїї високою ціною, ніж пропонують за них сьогодні. І крім того, ви дозволяєте для себе дилему "просити або не просити".

Час і місце

Підготовка до розмови з шефом не повинна обмежуватися лише систематизації ваших заслуг. Від правильного вибору місця і часу розмови залежить мало не половина успіху. Не "приставайте" до шефа зі своїми проханнями в першій половині дня, в самий розпал роботи. Краще робити це після обіду – по-перше, настрій у добре пообідати людини набагато краще, ніж у голодного, а по-друге, робоче навантаження в післяобідній годинник зазвичай не така велика. Якщо брати до уваги більш широкі часові рамки, то не слід заводити подібні розмови тоді, коли справи у компанії йдуть не дуже добре. А от період ейфорії керівництва від успішної діяльності фірми дуже сприятливий для працівників, які бажають поліпшити своє матеріальне становище. І ще одна важлива деталь – не просіть надбавки до зарплати в день її (зарплати) видачі.

Місцем проведення переговорів з шефом може бути не тільки його кабінет. Неформальна обстановка корпоративних вечірок може надати вам відчутну допомогу. Шеф розслаблений, зникають бар'єри спілкування, і ви можете в жартівливій формі закинути вудку, натякнувши на те, що було б непогано, якби ваші заслуги були оцінені по достоїнству. Звичайно, все залежить від ступеня свободи відносин, прийнятих в конкретній організації. Якщо контора невелика і між начальником і підлеглими немає значної відстані, то можна спробувати застосувати маєток цю тактику. Тільки той, хто претендує на підвищення зарплати, має все-таки був готовий раціонально обгрунтований свою позицію, тому що шеф хоч і може пообіцяти на вечірці підвищити зарплату, але, швидше за все, серйозна розмова відбудеться після цього в робочій обстановці. Тоді-то і стануть в нагоді готові аргументи.

Що і як, говорити?

Частіше за все ми не домагаємося бажаного не тому, що зовнішні обставини "працюють" проти нас, а через те, що нам не вдається правильно "збудувати комунікацію". Дуже багато чого залежить від нашої поведінки. І якщо ми не станемо йти напролом, а будемо враховувати інтереси інших, то здійснення наших бажань не буде представлятися такий вже нездійсненною мрією. Тим більше що начальники – теж люди, і ніщо людське їм не чуже.

Ось, нарешті, ви підійшли до виконання найвідповідальнішої і важливої частини вашого завдання – безпосередньо до бесіди з шефом. "Розслабтеся та отримайте задоволення" – ось що можна порадити в даній ситуації. Якщо ви будете підходити до розмови занадто серйозно, то ваша напруга вам тільки зашкодить. Не забувайте, що підвищення зарплати або просування по службі – це не питання життя і смерті, а всього лбач придбання вами чергового життєвого досвіду, ну і, звичайно, спосіб покращення вашого матеріального і соціального положення і, можливо, самооцінки. Не забувайте про те, що завжди існує маса альтернативних можливостей добитися бажаного. Потрібно тільки навчитися їх бачити і використовувати.

Ведіть себе спокійно і розкуто. Шеф повинен відчувати доброзичливість, яка від вас виходить. Дивіться на нього Очікув, але не просяще або запобігливо. Викладайте своє прохання впевнено. Це переговори, а не благання про поблажливість. Пам'ятайте про це.

Зосередьтеся на вашої мети. У процесі бесіди з босом вам потрібно донести до нього всю ту інформацію про себе, систематизацією якої ви так ретельно займалися на етапі підготовки. Замість того, щоб говорити, що вас не задовольняє теперішня зарплата або посада, як робить більшість людей, потрібно використовувати інший підхід. На думку експертів, для успішного результату переговорів про зарплату можна продемонструвати начальнику власні досягнення чи динаміку ринку, в результаті якої аналогічні фахівці в конкуруючих компаніях стали отримувати більше. Влаштуйте щось на зразок комерційної самопрезентації – завдання полягає в тому, щоб ваш "товар" викликав у шефа інтерес і позитивні емоції.

Тактика помилок

Той, хто мотивує своє бажання отримувати більше грошей словами: "Я працюю як віл, і вже два роки не був у відпустці", або: "А моїм колегам вже підвищили зарплату", не досягне нічого, крім роздратування начальства.

Не варто збирати своє невдоволення протягом кількох років, а потім увірватися в кабінет до шефа і випалити разом все, що накопичилося за цей час, – нічого доброго з цієї затії не вийде. Підвищення зарплати краще просити регулярно, раз на 1-2 роки.

Ні в якому разі не треба шантажувати керівника тим, що в разі відмови підвищити зарплату ви підете у конкуруючу фірму. Це можна робити тільки в тому випадку, якщо шляхи до відступу підготовлені, тому що не виключена можливість, що після такої розмови ви дійсно можете залишити фірму, в тому числі і не за власним бажанням.

Потім поцікавтеся у нього, яким саме вимогам повинна відповідати ваша робота, щоб ви могли розраховувати на надбавку до зарплати або на підвищення по службі. Це важлива деталь. Влаштовуючи "торги" з шефом, не можна забувати про те, що протилежна сторона також повинна отримати від усього цього певну вигоду. А інакше навіщо йому підвищувати вам зарплату? Я не кажу тут про шантаж, коли ви просто "лякаєте" начальника вашим відходом з компанії.

Отже, ви описали шефу всі свої заслуги і позитивні якості, знайшли повну ясність відносно ваших справжніх і майбутніх посадових проязань, тепер назвіть конкретну суму надбавки до вашої зарплати, на яку ви розраховуєте. Щоб очі боса не "полізли на лоб", виходите з реальних можливостей. Відстежите його реакцію. Якщо принципових заперечень не було, назвіть дату, з якої ви хотіли б цю надбавку отримувати. Тобто, як ви зрозуміли, тут, як і на етапі підготовки, потрібна конкретика. Так ви не тільки отримуєте можливість "торгуватися", але й можете парирувати відмовки шефа і припинити його прагнення спустити все на гальмах.

Якщо вам відмовили?

У ряді випадків надбавка може виявитися лише частковою. При такому результаті вам слід поцікавитися, що саме вам слід врахувати на майбутнє, щоб розраховувати на повну надбавку, яку ви очікували. Запитайте, яким чином ви можете підвищити свою цінність для компанії.

Якщо ваше прохання відкинута повністю, – це теж не привід для депресії. Можливо, ви дійсно маєте те, що заслуговуєте. Тоді ваша мета – подальший розвиток. Але це не означає, що ви повинні відмовитися від своїх домагань. Обговоріть з шефом ваші нові додаткові обов'язки, які будуть реально винагороджені. Не забувайте про конкретні терміни. Підвищення зарплати або просування по службі потрібні вам не в туманному майбутньому, а з певної дати.

У разі відмови ви отримуєте цінну можливість подивитися на себе з боку і можливо, переоцінити вашу поведінку і ваші стосунки з шефом. Що це означає? Не виключено, що, незважаючи на всі ваша працьовитість та відповідальне ставлення до своїх обов'язків, ви не враховували такого важливого моменту як необхідність постійно бути в полі зору начальника. Прикро, звичайно, але це загальновизнаний факт – успіх; швидше досягають не найрозумніші, а самі пробивні. Втім, будемо справедливі: може, це і є їх здатність правильно використовувати свій розум. Так, у книзі американського психолога Юліуса Хендріса "Ділові ігри" описаний приклад, коли до нього за консультацією звернувся один службовець. Ця людина була чудово освічений і мав солідний професійний стаж. Проте начальник завзято його не помічав, коли справа стосувалася просування по службі або підвищення зарплати, зате одного разу призначив керівником його відділу зовсім молодого співробітника, який майже не мав професійного досвіду. Як вихід з цієї психотравмуючої ситуації Хендріс рекомендував своєму клієнтові зайняти більш активну позицію у відносинах з шефом: не соромитися ходити до нього в кабінет для обговорення фахових питань, попутно намагатися намацати життєві теми, на які їм було б цікаво поговорити; сміливо рекламувати свої успіхи ; пропонувати цікаві ідеї. Вже через тиждень після останньої консульції цей службовець повідомив психотерапевта, що зважився викликати керівника на відверту розмову, який пройшов у дуже доброзичливому тоні. Звичайно, відразу після цього шеф зарплату йому не підвищив, але зате через кілька днів несподівано довірив розробити дуже важливий і перспективний проект.

Бувають ситуації, коли вас дійсно недооцінюють, або подальша робота в даних компаніях у принципі безперспективна через відсутність у неї, цієї компанії, внутрішнього потенціалу до розвитку. Тоді вам варто задуматися про пошуки нового роботодавця і більш вигідних і прийнятних для вас умов праці. Одна порада – "лякайте" цим шефа тільки в тому випадку, якщо у вас немає сумнівів у вашій цінності для іншої компанії, тому що якщо і в цьому випадку бос не піде на компроміс, вам, найімовірніше, не залишиться нічого кращого, як виконати ваші загрози покинути "насиджене містечко".

Кому підвищують зарплату?

Ваша успішність на роботі, яка в кінцевому підсумку може принести вам ті чи інші дивіденди, в тому числі і жадане підвищення зарплати або посади, залежить від багатьох факторів. Пам'ятайте, що цінними співробітниками завжди і повсюдно є ті, хто:

не ховається за спинами інших, а завжди активно пропонують свою допомогу компанії, не боячись брати на себе відповідальність і жертвувати своїм особистим часом;

відповідально ставиться до своєї ділової репутації та репутації компанії, в якій працює; – вміє ставити перед собою цілі і досягати їх;

завжди орієнтований на результат, а не рутинне виконання своїх обов'язків;

не втомлюється постійно вчитися і самовдосконалюватись;

знає, що імідж ділової людини дуже важливий для успіху і завжди намагається відповідати очікуванням колег і ділових партнерів;

сприймає економічну діяльність компанії як глибоко особиста справа, не шкодуючи сил на підвищення її ефективності і вважаючи гроші компанії грошима, за які він несе особисту відповідальність.

За матеріалами: man.kg

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад