Як зайняти місце свого начальника?

Усі хочуть рости та розвиватися, хочеться нових завдань, труднощів і, звичайно, більше заробляти. Словом, кар'єрний ріст - річ досить важлива.

Далекоглядні керівники самі піклуються про розвиток і просування співробітників. У багатьох компаніях існують схеми кар'єрного росту, а принципи викладені у внутрішньокорпоративних документах і опубліковані на корпоративних сайтах.

Зазвичай у західних компаніях про розвиток кар'єри менеджери пишуть у щорічних звітах (annual review), а у вітчизняних про це прийнято говорити під час атестацій. Є й інші способи: партнер однієї з російських консалтингових компаній регулярно запрошував ключових співробітників на "кар'єрні" обіди, обговорюючи їхні плани та можливості.

Якщо ж вам пощастило менше й про власне просування доводиться піклуватися самому, то пропонуємо прислухатися до порад західних консультантів, пам'ятаючи, що будь-яким порадам потрібно наслідувати обережно та враховувати місцеву специфіку.

HR-експерти радять уважно придивитися до більш високої посади (можливо, навіть тієї, що займає ваш безпосередній начальник), перш ніж замислитися про неї.

Часто, при погляді знизу, картина спотворюється. Ви бачите тільки ту частину роботи, що відноситься до вашої професійної сфери, не уявляючи собі весь обсяг обов'язків і відповідальності.

Саме тому на питання "Чи впоралися б ви з роботою свого начальника?" більшість відповідає ствердно, додаючи, що виконували б її краще.

Консультанти радять вивчити роботу того, хто займає бажану позицію, звернувши особливу увагу на стиль спілкування з підлеглими та вищестоящими керівниками, на те, як він або вона делегує повноваження та віддає належне заслугам підлеглих.

Якщо ви впевнені у своїх силах, обговоріть розвиток кар'єри з керівником, не потрібно боятися - справжні лідери прагнуть розвивати таланти. Те, що начальник сприяє розвитку та просуванню підлеглих, говорить тільки про його компетентність.

Однак, говорячи про своє просування, ретельно підбирайте слова. У керівника не повинне виникнути почуття, що ваші амбіції загрожують саме йому. Ціль розмови - заручитися підтримкою та допомогою.

Повідомити начальника про свої плани важливо ще й тому, що ви не можете вгадати, коли відкриється цікава вакансія. Знаючи про ваше прагнення до кар'єрного росту, керівник буде зважати на вашу кандидатуру.

Однак не дивуйтеся, якщо вам порадять пошукати роботу в іншій компанії, щоб набратися досвіду для роботи на тій посаді, до якої ви прагнете.

Отже, плануючи кар'єру, будьте старанні, постійні, удосконалюйте професійні навички та концентруйтеся на меті.

Джерело: WSJ.com

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад