Перші ознаки того, що вас мають звільнити

У більшості випадків ми заздалегідь починаємо здогадуватися про те, що наш час прийшов. Можна як завгодно довго заперечувати, але якщо ви виявилися досить розумні для того, щоб отримати цю роботу, то вам повинно вистачити розуму, щоб відчути неминуче наближення моменту вимушеного розставання з нею. Портал AskMen.com виділив дев'ять головних ознак вашого скоро звільнення і якщо ви розпізнали хоча б одні з них - починайте збирати речі. Залишається лише сподіватися, що ви зможете розпізнати загрозу на ранній стадії, щоб мати можливість змінити ситуацію.

1. Вас виключили з кола спілкування.

Раніше ви були в курсі всіх останніх новин, незалежно від того, чи стосувалися вони компанії або особистого життя її співробітників. Якщо Микола із сусіднього відділу починав крутити шури-мури з новою помічницею офіс-менеджера, ви були в числі перших, хто про це дізнавався. Тепер же люди вас уникають.

Може спостерігатися інша ситуація. Наприклад раніше, в силу свого службового становища, у вас повинен бути доступ до важливої фінансової інформації компанії і навіть песимістичні прогнози про спад продажів ви дізналися раніше багатьох. Проте тепер все змінилося. Тепер керівництва не поспішає ділитися з вами останніми новинами і ваше спілкування обмежується нічого не значущими жартами. Очевидно: якщо вас виключили з кола спілкування, значить вас скоро звільнять.

2. Вам запропонували взяти відпустку.

Навіть не намагайтеся вкласти в цю пропозицію хоч дещицю позитиву. Воно означає, що ви не виправдали покладені на вас надії і без вас цілком можна обійтися. Подібний відпустка не є нагородою за постійні переробки ряду здачі в строк важливого проекту, і це не практикується в компанії вид заохочення після здачі річної фінансової звітності. Таким чином виведений з себе керівник видаляє вас з очей геть.

3. Ваші слова викликають огиду.

Якщо в процесі розмови з вами люди час від часу раджу вам вдатися пересадки особистості, варто замислитися: можливо це не просто жарт і людям дійсно неприємно чути ваші іскрометні "перли", які насправді демонструють лише повна відсутність почуття такту і виховання.

У силу тих чи інших причин ви ставите навколишніх у незручне становище, ляпнув щось не подумавши. Ваш брат або близький друг може це і оцінить, але не колеги по роботі. У вас є вибір: або готуватися попрощатися з роботою, або терміново записатися на курси розвитку почуття такту.

4. Ви допустили серйозну помилку.

Життя в реальному світі відрізняється від вигаданих мультяшних історій. Те, що намальованому персонажу легко сходить з рук, вам цілком може коштувати кар'єри. Некомпетентність - одна з основних причин, що призводять до втрати роботи. По цьому не прагніть довести, що ваш прорахунок - суща дрібниця, порівняно зі світовою фінансовою кризою. Вашому керівництву дана аргументація цілком може здатися не переконливою, і в купе з іншими обставинами, що свідчать не на вашу користь, сприятиме звільненню.

5. Епоха молодих і зухвалих.

Ви приїжджаєте на роботу і з подивом виявляєте, що половину співробітників вашого відділу замінили на всього лише одного випускника Академії народного господарства з дипломом MBA. Новенький дійсно вміє справити враження і має здатність з чого завгодно зробити цукерку.

Що б ви не робили, вам не вдасться дістати підтримку або позитивний відгук від керівництва. Ваше ставлення до цього вискочки досить холодне і говорити про наявність взаєморозуміння не доводиться. Зате віце-президент просто без розуму від нього. Чуєте дзвінок? Можливо це той самий дзвін, що дзвонить по вас.

6. Ви погано вписується в рамки корпоративної культури.

Деякі компанії відомі своєю корпоративною культурою. Причому ця популярність цілком може виявитися сумною. Коли вас наймали, ви були так зраділи перспективою отримати роботу, що на питання співробітника відділу кадрів про вашу готовність прийняти близько до серця корпоративну культуру компанії, ви не замислюючись відповіли "звичайно".

Тепер же ви усвідомили, що на тлі співробітників свого відділу або навіть всієї компанії ви виглядаєте як черниця в оточенні панків. В душі ви опинилися індивідуалістом, несхильним погоджуватися на групове навіювання і взагалі відноситься до таких речей з підозрою. Коли ваші колеги з ентузіазмом хором викрикують гасло компанії на корпоративі, ви намагаєтеся стати непомітним, а методи, якими ваша компанія просуває свої товари на ринку, здаються вам безсоромними. Погана ознака.

7. Вашу компанію показують у новинах.

У звичайних умовах це чудово. Але в нас на дворі фінансова і промислова криза, пам'ятаєте? Якщо ви хоча б краєм вуха почуєте натяк на те, що керівництво вашої компанії надійшло необачно у фінансовому плані, - втікайте з неї поки не пізно. Диму без вогню не буває.

Аналогічний пораду можна дати в разі прийдешнього злиття / поглинання іншою компанією або перестановок в штаті. У процесі ви цілком можете загубитися і виявити себе вже без роботи.

8. Нове керівництво.

Зміна керівництва ні чого доброго не обіцяє. Навіть якщо до цього моменту ви були "зіркою" компанії, то новому керівнику про це нічого не відомо і вам заново доведеться завойовувати його довіру. Більше того, прихід нового керівництва швидше за все означає, що власники компанії хочуть, щоб він як слід її струснув, виявив нові таланти і позбувся зайвих ротів. Ви як і раніше впевнені у своїх здібностях?

9. Великий бос стежить за тобою.

Оцінка вашої трудової діяльності може зіграти значну роль в вашому просуванні по кар'єрних сходах. За умови, що вона позитивна. В іншому випадку, виводить з себе пихтіння начальника у вас за спиною і його підвищена увага до кожне дрібниці вам забезпечені. Ви повною мірою відчуєте, що йде оцінка доцільності ваше перебування в цій компанії. Це означає, що ви зовсім не є її золотим фондом, інакше вас ні за що не помістили під мікроскоп.

Гірше всього того, що негативна оцінка сама по собі є серйозним чинником, що становить небезпеку для вашої стійкості. Довести свою компетентність і факти численних понаднормових можна буде лише в ході детального вивчення історії вашої роботи на компанію. І добре, якщо для цього знайдуться документальні підтвердження. В іншому випадку вас принесуть в жертву. А як інакше? Бізнес повинен відокремлювати зерна від плевел. Щоб потрапити в правильну корзину, вам слід підвищити свою цінність для компанії, відповідним чином збільшивши отримувану нею від вас користь.

Тепер, коли ознаки насувається звільнення ясні, саме час починати вживати активних заходів для того, щоб ваша робота не помахала вам ручкою.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад