Вибір професії: спеціальності, пов'язані з вивченням математики

Існує поширена помилка, згідно з якою людині, яка вивчала у виші математику, судилося працювати хіба що вчителем у школі. Насправді математику не даремно називають царицею наук. Існують численні професії, пов'язані з математикою. Так що любителям чисел і формул є з чого вибрати.
Математика необхідна всім, у кого лежить душа до економічних та технічних спеціальностей; вона лежить в основі величезної кількості наук. Зрозуміло, для кожної професії важливий той чи інший розділ математики: десь необхідна математична статистика, десь - теорія ймовірностей і т. п.
Зазвичай професії, пов'язані з математикою, лежать на стику математики та інших наук. Наприклад, інженерам необхідно знати також фізику і хімію. А всі економічні спеціальності «тримаються» на математиці і, зрозуміло, економіці.
Математика може взаємодіяти навіть з лінгвістикою: при створенні систем штучного інтелекту важливі як математичні знання, так і знання мов.
Одна із найпопулярніших сьогодні професій, пов'язаних з математикою, - це професія програміста. У сучасному суспільстві без обчислювальної техніки нікуди, тому потреба в професійних програмістах не зменшується, а тільки зростає. Комп'ютерні програми підпорядковуються певним алгоритмам, а поняття алгоритму безпосередньо пов'язане з математикою.
Також математика як наука є основою інженерної справи. Інженер - дуже затребувана професія, представники якої можуть працювати в усіх галузях народного господарства. Ця професія має безліч спеціалізацій (інженер-технолог, інженер-конструктор, інженер-механік та інші), але знання математики необхідні абсолютно всім інженерам без винятку.
В економічній сфері затребувана професія аналітика. Проаналізувавши всю інформацію про поточну діяльність компанії, він формулює рекомендації щодо її подальшого розвитку. Для аналізу інформації аналітик користується, в тому числі, і статистичними методами, тому без математичних здібностей йому обійтися не можна.
Багато аналітиків починали свою кар'єру як фахівці зі статистики. Для того, щоб отримати таку роботу, потрібна математична або фінансово-економічна освіта. Статистики необхідні банкам, страховим та інвестиційним компаніям, маркетинговим і рекламним агентствам і багатьом іншим компаніям та організаціям.
Математика необхідна навіть у мистецтві, адже вона лежить в основі гармонії. Скажімо, в архітектурі та живопису важливі поняття симетрії, золотого перетину. Художники не завжди користуються математичними знаннями свідомо, але це не означає, що вони не користуються ними взагалі.
Тісно пов'язана математика і з музикою; Лейбніц називав музику «таємничою арифметикою душі», яка «обчислює, сама того не усвідомлюючи», а Стародавній Греції музику прямо вважали розділом теорії чисел.
Насправді, набагато простіше і швидше назвати ті спеціальності, які з «царицею наук» не пов'язані, ніж перераховувати всі професії, пов'язані з математикою. Практично всі технічні, економічні, наукові спеціальності так чи інакше пов'язані з математикою.
До того ж, не треба забувати, що ця наука потрібна нам в повсякденному житті, так що нехтувати вивченням математики не варто, навіть якщо вона здається нудною.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад