Що писати у розділі "Досягнення" в резюме?

Головне - конкретика
Для прикладу розглянемо резюме керівника відділу продажів, що обговорювалося на нашому порталі. Читаємо опис досягнень кандидата на останньому місці роботи - в представництві міжнародного концерну по виробництву ПВХ-профілю.
"Основні досягнення:
- забезпечення стійкого зростання обороту в регіоні;
- збереження усіх ключових клієнтів в кризу;
- підвищення ефективності роботи регіонального відділу продажів;
- впровадження діючої системи збалансованих показників".
Автор не розуміє: чому рекрутери не запрошують його на співбесіди? Досвід роботи в продажах у нього серйозний - без малого 15 років, є вища освіта і навіть міра MBA. А річ у тому, що, складаючи резюме, претендент припустив дуже поширену помилку - зробив його занадто типовим. Резюме зі списком типових для цієї посади обов'язків і досягнень нічим не виділяється серед десятків або сотень аналогічних CV. Як же рекрутеру розгледіти за безліччю слів, що перед ним дійсно цінний фахівець?
Щоб притягнути увагу менеджерів по підбору кадрів, треба максимально переконливо розповісти про свої професійні досягнення. При цьому головне - конкретика: називайте конкретні цифри, наводьте реальні приклади ваших ініціатив. Не треба загальних фраз ніби: "стійке зростання продажів"; "підвищення ефективності роботи відділу". Набагато корисніше привести конкретні підтвердження того, наскільки результативно ви працювали. Три-чотири пункти(але переконливих) буде досить, щоб резюме заграло.
Наприклад, керівник відділу продажів може вказати в розділі "Досягнення", наскільки йому вдалося підняти рівень продажів за певний період роботи в компанії, скільки клієнтів було ним притягнений, які тендери на постачання товарів або послуг були виграні. Менеджер по PR - скільки згадок про компанію в ЗМІ сталося при його участі, як збільшився цей показник за увесь період роботи, скільки прес-конференцій було організовано, приміром, за останній рік, яка була їх ефективність. Керівникові відділу IT варто згадати, наприклад, про успішне впровадження з нуля нової системи автоматизації виробництва, яка на 30% прискорила роботу конструкторського відділу. Журналістові - про перемогу в творчому конкурсі, про велику активність читачів при обговоренні його статей і тому подібне
Ось приклад вдалого опису професійних досягнень в резюме на позицію директора по продажах:
- побудова служби продажів послуг компанії з нуля;
- річне зростання продажів в 2012 році - 350%, в 2011 році - 270%;
- залучення більше 100 клієнтів, у тому числі 40 компаній з чисельністю персоналу понад 150 чоловік;
- перемога в 15 тендерах".
Нехай комерційна таємниця залишиться таємницею
Звичайно, точні цифри ваших успіхів здатні переконати рекрутера в тому, що ви дійсно ефективний працівник. Проте чи завжди претендент має право вказувати в резюме конкретні фінансові показники? Навряд чи працедавець зрадіє, побачивши, що колишній співробітник розголошує комерційну таємницю компанії, і такий працівник навряд чи дочекається хороших рекомендацій.
Проте переконливо описати досягнення можна і не називаючи точних цифр, але все таки залишаючись конкретним. Використайте фрази типу : "на 30%", "в 2 рази", щоб показати міру вашої результативності. Бажано вказувати і період, впродовж якого були досягнуті вражаючі результати, - півроку, рік або більше.
Якщо хвалитися доки нічим
Наявність інформації про результати роботи і професійні досягнення претендента підвищує його цінність в очах рекрутера. Але що писати в розділі "Досягнення" тим, хто в силу специфіки роботи не може похвалитися "підвищенням ефективності " і "перемогами в конкурсах"? Тобто тим, чия робота полягає в щоденному виконанні одних і тих же обов'язків, наприклад, офіс-менеджерам, диспетчерам або бухгалтерам, що розраховують зарплату?
У таких випадках експерти радять зробити акцент саме на вашій надійності і умінні забезпечити безперебійну і якісну постійну роботу. Постарайтеся аргументовано довести, що у вашій роботі відсутність нештатних ситуацій - вже вагоме досягнення.
Безумовно, розділ "Досягнення" в резюме може багато що повідомити рекрутеру про кандидата. Адже за цифрами, що переконливо говорять про професійні перемоги, можна побачити і аналітичний розум претендента, і його уміння доводити свою точку зору, і цілеспрямованість. А це у свою чергу може зробити шлях до роботи вашої мрії коротше і легше.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад