Обираємо майбутню професію: спеціальності, пов'язані з вивченням іноземних мов

Більшість людей вважають, що іноземні мови основною спеціальністю у виші обирають ті, хто хоче стати перекладачем або викладачем іноземних мов. Однак є й інші професії, пов'язані з мовами.
Почнемо з того, що професія «перекладач» об'єднує різні спеціалізації. «Універсальних» перекладачів не існує, більшість фахівців у цій сфері концентруються на якомусь одному напрямку.
У першу чергу всі перекладачі діляться на усних та письмових.
Усні перекладачі можуть спеціалізуватися на послідовному або синхронному перекладі. Письмові перекладачі, в свою чергу, можуть займатися художнім або технічним перекладом (до технічного перекладу в широкому сенсі відносять будь-який спеціальний переклад - власне технічний, юридичний, медичний і т. п.).
Викладачі іноземної мови можуть викладати в школі, у виші, на курсах, сфокусуватися на підготовці до здачі певних іспитів тощо. Так що і у викладача, і у перекладача є кілька варіантів розвитку кар'єри.
Але цим професії, пов'язані з іноземними мовами, не вичерпуються. Якщо ви цікавитеся наукою, можете після закінчення факультету іноземних мов професійно зайнятися лінгвістикою. Це дуже велика область знань, яка, всупереч поширеним стереотипам, має практичне застосування. Практичним використанням лінгвістичних знань займається прикладна лінгвістика.
Наприклад, якщо ви цікавитеся сучасними комп'ютерними технологіями, можете спробувати себе у комп'ютерній лінгвістиці. Так, у розробці систем машинного перекладу, електронних словників, систем автоматичного розпізнавання символів і мови приймали безпосередню участь вчені-лінгвісти.
Однак далеко не всіх приваблює наукова кар'єра. Спеціаліст зі знанням іноземних мов може спробувати себе в ролі екскурсовода або гіда-перекладача (керівника туристичних груп). Є два основні варіанти роботи: проведення екскурсій для іноземних туристів або супровід вітчизняних туристів у поїздках за кордон.
Зрозуміло, в такому випадку потрібно володіти не тільки знанням іноземної мови, але і бути комунікабельним, мати гарну дикцію, вміння в короткі терміни засвоювати нову інформацію, грамотно і цікаво викладати її слухачам.
Знання іноземних мов необхідно на будь-яких посадах, які передбачають спілкування з іноземцями: менеджер по роботі з клієнтами в міжнародній компанії, співробітник відділу міжнародних/культурних зв'язків, стюардеса і т. п. Затребувані фахівці зі знанням іноземної мови в сфері створення та супроводу веб-сайтів.
Також є варіанти працевлаштування за кордоном. Існують спеціальні програми, що дозволяють знайти тимчасову роботу за кордоном (Work andTravel, Au Pair, Camp Counselors USA, Camp America і т. п.). Правда, такі програми передбачають тимчасове працевлаштування і розраховані в основному на студентів (у більшості програм верхня вікова планка - 30 років, в деяких навіть менше).
Вирішивши зв'язати своє життя з іноземними мовами, важливо розуміти, що вам потрібно буде або вивчити іноземну мову практично досконало (щоб виділитися серед конкурентів), або паралельно здобувати освіту в іншій сфері, щоб потім працювати на стику двох спеціальностей. Є й третій варіант - зайнятися вивченням якоїсь рідкісної, але затребуваної на ринку праці іноземної мови.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад