Що краще в гонитві за кар'єрою: велика компанія або стартап?

Пошук роботи - справа відповідальна. В першу чергу людям, які чітко сформували бачення свого майбутнього, необхідно визначиться, де саме вони хочуть працювати: у великій компанії, що вже має статус і впевненість у майбутньому, або ж в стартапі, що відкриває багато перспектив і дає волю мисленню та творчості. Великі компанії - це стабільність та стандартні часи роботи, а стартап - гнучкий графік. У перших є маса переваг, а в других - наприклад, безкоштовна їжа.
Однак, якщо розглядати довгострокову перспективу, не все так просто і важко вимірюється списком плюсів і мінусом. Для початку варто зрозуміти, працюючи в стартапі, чи зможете ви з часом стати старшим менеджером, отримати перспективи для кар'єрного зростання. У той же час, будучи частиною великої компанії, чи можна творчо розвиватися і отримати навички для відкриття власного бізнесу?
Чи знаєте ви, що значить робота вашої мрії, або все ще перебуваєте в пошуку?
Працюючи в стартапі, можна приміряти на себе багато ролей: бути керівником команди, навчати персонал, набирати кадри, працювати з просуванням. Кілька людей команди, маючи амбіції та креативну натуру, мріють про успіх, подорожах, реалізації. Однак це не завжди те, що насправді хоче людина. Це може бути лише тимчасовий притулок на шляху до справжньої мети і не відповідати справжньому розумінню кар'єрного росту.
Коли ж людина потрапляє в реальний корпоративний світ, вона зміцнюється в цілеспрямованості, особливо якщо у неї є чітке розуміння своєї роботи та здібностей. Якщо ви аналітик - для вас не складно не буде складати звіти, якщо ви менеджер від природи - робота у великій компанії те, що вам треба. Якщо ви чітко усвідомили, що і як ви хочете робити, день за днем відточуйте свої навички, не відволікайтеся на інші обов'язки (що важко зробити при роботі в стартапі).
З іншого ж боку, якщо ви не зовсім впевнені, яку роль ви б хотіли відігравати на ринку праці, стартап може допомогти вам отримати навички, розуміння різних аспектів роботи, знайти заняття, найбільш підходящі саме вам, оскільки обов'язки в цьому випадку дуже різнопланові.
Які ресурси вам потрібні для досягнення цілей?
Навіть отримавши освіту в галузі управління, часто на практиці робота з підлеглими зовсім відрізняється від програми курсу, викладеного в підручнику. Часто ті, хто відкриває свій власний проект, не можуть правильно керувати ним в силу відсутності досвіду. Тоді ролі перекладають на інших, не більше досвідчених колег. Наставники з таких людей виходять, м'яко кажучи, не найсильніші.
У великих компаніях в силу того, що підвищення отримують ті, хто мають не тільки знання, а й досвід, керівництво - від вищого до нижчого - розуміють специфіку роботи своїх підлеглих, оскільки багато хто з них раніше займалися тим самим, проте виросли "над собою .
Як, з урахуванням цих особливостей, зрозуміти, що ж потрібно для успіху? Все залежить від того, як вам краще вчиться: методом власних проб і помилок, ризикуючи з рівною ймовірністю програшу та виграшу, або ж вам потрібен приклад для наслідування, кроки якого ви будете переймати у своїй роботі.
Якого вплив ви хочете досягти і як швидко?
Люди, які без досвіду вриваються в корпоративний світ, часто бувають наївними, оскільки вони не розуміють, скільки часу їм необхідно витратити на те, щоб видертися з останнього ступеня хоча б на наступний.
Право голосу у великій компанії, на відміну від стартапу, необхідно вибивати роками, а про авторитетність в перші роки мова взагалі не йде. В цілому вплив працівника в крупній компанії незрівнянний з тим, який він може заробити в невеликому проекті, навіть стоячи біля його витоків. Маленький стартап ніколи не дозволить вам отримати той вплив, яким володіють представники корпорацій. Моментальна влада в маленькому світі або тривалий шлях до великого впливу - якщо ви знаєте, що вам потрібніше, вибір буде простий.
Яке середовище допоможе досягти успіху?
В цілому будь-якій людині варто розглянути всі фактори при виборі власного кар'єрного шляху. Чи зможете ви розширити горизонти, постійно розвиватися? Або вам потрібне "структуроване середовище", що дозволить вам методично йти до мети? Що краще? Однозначної відповіді немає, ці варіанти просто дуже різні. І який вибрати - залежить від вашого типу особистості, стилю роботи і здібностей самоідентифікуватися.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад