Гідна робота без досвіду: реальність чи міф?

Молодим фахівцям зараз дуже важко отримати хорошу посаду в престижній компанії. Менеджери з персоналу найчастіше віддають перевагу фахівцям з досвідом роботи. Однак, на сформовану ситуацію можна подивитися з іншої точки зору, вважає психолог Антон Несвітскій, і знайти вихід для вирішення будь-якої проблеми. Знаючи певні правила ділового етикету, цілком реально досягти успіху там, де однолітки нічого не добилися. Це не просто формальність, а запорука нормальних відносин в ході робочого процесу.
Випускникові вузу або будь-якому іншому кандидату без досвіду роботи доведеться доводити на ринку праці свою значимість роботодавцям і необхідність вкладення коштів саме в них. Головний аргумент і козир для цього - наявність чітких цілей, бажання працювати і щирий інтерес. Будь-який фахівець з кадрів при співбесіді ставить запитання: «Чому Ви хочете працювати саме у нас?» Це свого роду тест, щоб визначити особисті цілі та плани кандидата на посаду, проте, зібрати інформацію про саму фірму також рекомендується.
На співбесіді категорично не можна дати зрозуміти роботодавцю або менеджеру з персоналу, що людині, в принципі, все одно де працювати, головне - отримувати зарплату. Можна подумати, що без досвіду роботи фахівець повинен бути готовий братися за будь-яку роботу, але його бажання і прагнення отримати саме хорошу посаду, навпаки, викличе повагу у роботодавця. Він складе певну думку, що кандидат - не випадкова людина, а дійсно зацікавлений вкладати час і сили на те, чим він займається.
У фахівця, який кілька років навчався у ВНЗі, в будь-якому випадку є якийсь досвід роботи, головне - правильно його піднести в своєму резюме та на співбесіді. Це може бути і виробнича практика, і допомога батькам у сімейному бізнесі, і літні підробітки. У більшості випадків, людина за роки навчання набуває багато корисних навичок і умінь. Звичайно, в резюме не варто писати «без досвіду роботи», буде краще вказати, що немає запису в трудовій книжці. Необхідно об'єктивно і спокійно оцінити, що дійсно молодий спеціаліст вміє робити, щоб його роботу оцінювали згідно навичкам і віком.
На самому початку пошуку роботи, коли розсилаються резюме в різні фірми і компанії, вже необхідно пам'ятати про елементарні правила ділового етикету і норми культури. Багато молоди недосвідчених спеціалістів воліють нехтувати цими формальностями, але саме від них залежить те, наскільки резюме запам'ятають і виділять з десятків інших. Коли резюме відправляється по електронній пошті вкладеним документом, до нього має додаватися супровідний лист. Ці кілька рядків можуть зіграти вирішальну роль для працевлаштування.
Менеджеру з персоналу буде приємно усвідомлювати, що кандидат потурбувався про його зручність, крім того, супровідний текст створює певну позитивну атмосферу всього листа. В крайньому випадку, якщо немає бажання писати супровідний лист, то слід вказати посаду, на яку претендує людина. Дуже часто резюме бувати не розглянуто, якщо лист був не коректно написан та неправильно відіслан. Необхідно враховувати, що на будь-яку посаду завжди претендує кілька людей, тому на власне резюме треба постаратися звернути увагу усіма можливими способами.

www.dobrenok.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад