Майбутня професія: труднощі з її вибором

Щорічно тисячі випускників шкіл задаються питанням: якою буде їхня майбутня професія і де вчитися далі? І якщо абітурієнт ще з дитинства мріє стати, наприклад, учителем - проблем з вибором у нього не виникає. Але багато випускників часто губляться, вибираючи з безлічі професій і вишів. І замислюються: чи варто взагалі вступати?
Труднощі з самовизначенням виникають, як правило, у тих, хто поки нічим не захоплювався.
Можна бути відмінником, але не цікавитися нічим.
Часто такі школярі не надто вникають у тонкощі роботи батьків, та й взагалі не дуже розбираються в професіях.
Бувають і інші учні, які цікавляться абсолютно всім, що відвідують майже всі факультативи, секції та гуртки, але теж безсилі перед складним завданням вибору.
У такій справі краще передбачити всі, наприклад, раптом в майбутньому вам доведеться виїхати на роботу за кордон і здавати іспит з іспанської мови.
Майбутня професія - як же знайти себе?
Кожна майбутня професія передбачає наявність професійно важливих якостей у людини: наприклад, коректор повинен бути уважним, а художник - мати образне мислення...
Школяреві потрібно визначити, чи володіє він здібностями, які відповідають цим важливим професійним якостям.
Адже найбільшого успіху людина може домогтися в тій області, де її здатності зможуть реалізовуватися по максимуму.
Крім цього, майбутня професія повинна відповідати характеру школяра.
Приміром, товариським юнакам і дівчатам рекомендуються професії, пов'язані з контактами, а ось емоційно нестійким робота, що вимагає тривалої концентрації уваги, на жаль, не підійде.
Існує нехитра вправа, яке допоможе випускнику краще пізнати себе: школяр повинен поглянути на себе очима сторонньої людини, і спробувати пояснити свою поведінку, не беручи до уваги, здавалося б, істинні мотиви.
Визначившись зі своїми інтересами, особистісними рисами і здібностями, учень зможе не тільки вибрати професію, а й факультет і ВНЗ.
Але на рішення впливають, як правило, і зовнішні фактори: престиж ВНЗ, вартість навчання та конкурс на місце.
Щоб полегшити собі роботу випишіть на окремому аркуші переваги і недоліки обраних ВНЗ, а потім проаналізуйте ці дані не без допомоги родичів і друзів.
Однак остаточний вибір залишається за самим школярем, адже майбутня професія визначить і його долю.

www.inetrab.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад