Як підвищити зарплату при зміні роботи

Крім усього, криза принесла з собою і масові скорочення та звільнення. Що потрібно знати, щоб не втратити в грошах на новій роботі?
У нинішній час питання зміни роботи стає особливо актуальним і педантичним - втратити роботу стало легше через масових скорочень, а вакансій при цьому не стало більше, та й зарплати зростають вже не такими темпами, як раніше. До того ж, зміна роботи часто спричиняє нехай навіть тимчасове зниження зарплати - наприклад, під час випробувального терміну. Ми зібрали кілька порад, як поліпшити свій фінансовий стан при зміні роботи.
1. Рятівні 20%
Зазвичай у всьому асортименті вакансій за однією спеціальністю рівень зарплати коливається в межах однієї-двох тисяч гривень, навіть на найбільш низькооплачуваних вакансіях. Зрозуміло, що на найбільш «дешеві» пропозиції відгукуватися не варто, а найбільш «дорогі» можуть виявитися «липою». Якщо вас все ж зацікавила низькооплачувана вакансія, не соромтеся підвищити свої вимоги до очікуваної зарплати. В якому розмірі? Експерти в HR радять піднімати планку на 20% вище поточної зарплати. Це тим більше доречно, якщо ви маєте час для пошуку роботи - щоб знайшлося гідна пропозиція, доведеться трохи почекати.
2. Правильна співбесіда
У питанні зі співбесідою слід зрозуміти, що від невеликої півгодинної зустрічі, можливо, залежить ваше життя протягом наступних декількох років (а може навіть десятків). Тому, як би це цинічно не звучало, на співбесіді потрібно продати себе найбільш вигідним чином.
Під час кризи для роботодавця найважливіше знати, скільки грошей йому приносить кожен співробітник, відповідно, на співбесіді основним буде саме цей критерій. Щоб якомога якісніше проявити себе на співбесіді, ще на етапі телефонного інтерв'ю, дізнайтеся, чого чекає від шукача компанія - це допоможе вам підготувати докази своєї компетентності безпосередньо для особистої зустрічі. Також можна зібрати інформацію про компанію всіма можливими способами - через знайомих, в Інтернеті та ЗМІ.
На співбесіді в жодному разі не варто повідомляти, що ви не змогли в чомусь реалізувати себе на колишній роботі. Набагато краще буде, якщо ви розповісте, які навички ви змогли там отримати.
3. Пошук без звільнення
З одного боку, якщо ви вже звільнилися, це плюс - потенційні роботодавці будуть давати вам перевагу перед іншими кандидатами, адже ви зможете приступити до роботи максимально швидко. З іншого боку, як показує досвід, чим більше часу проходить з дня звільнення, тим менше пропозицій про роботу приходить на вашу адресу. Крім того, навіть психологічно приступати до нової роботи легше відразу, поки тіло і розум не розледачіли. Звичайно, на наступний день після звільнення виходити на нову роботу не варто, можна побалувати себе невеликими канікулами, але затягувати їх до декількох місяців однозначно не варто.
Ще одна перевага пошуку роботи без звільнення - майбутній роботодавець, якщо ви дійсно цінний фахівець, постарається переманити вас за допомогою більш вигідних умов. Під час безробітного пошуку ви будете позбавлені такої переваги.
4. Відповідальність
Ще один привід, за яким роботодавець згоден підвищувати зарплату - відповідальність. Загалом-то, відповідальність і є відмінністю рядового співробітника від керівника: на першому лежить відповідальність лише за свою працю, в той час як другий відповідає і за персонал, і за компанію.
Успішний кандидат повинен бути готовий генерувати і втілювати ідеї, як свої, так і корпоративні. Як це зуміти довести на співбесіді? Навести у приклад свій минулий досвід. Ні одна подробиця не буде зайвою: якою була задача, яку роль ви в ній відігравали, якою була відповідальність і що вийшло в результаті.
Не прагніть прикрасити свої досягнення - брехня і недомовки можуть зіграти проти вас. Не варто соромитися згадок про невдачі - навпаки, така відвертість покаже вас як чесну людину. У якомусь роді, нинішня ситуація на ринку праці може зіграти на руку досвідченому фахівцеві - в складних умовах він зможе показати весь свій потенціал.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад