"Тепер я не заробітчанин, а фермер!"

Розводячи овець, господар за рік заробляє триста тисяч гривень. Свого часу Тарас Сойма дев'ять-десять місяців на рік проводив у Підмосков'ї - будував хороми російським багатіям. Та кинув чужину й узявся до вівчарства.
Тепер у нього більш як півсотні овець, на них він заробляє до 300 тисяч гривень на рік.
"Вівчарство — це не лише цінне м'ясо, — розповідає господар із села Березняки. - Воно забезпечує й іншу, доволі популярну продукцію: тепленьку вовну, шкіру, молоко, цілющий жир. До того ж овець розводити неважко, випасати "їх можна в таких місцях, де не пройде корова. Тож я купив барана і шість овечок. Невдовзі мав ціле стадо. У теплі пори року з утримуванням овець немає ніякого клопоту — треба тільки пустити їх на пасовище з густою і соковитою травою".
"А самі вівці ростуть швидко, — розповідає пані Надія, господиня. — Перед початком пасовищного сезону в них слід акуратно зістригти спеціальними ножицями вовну, її купують для виготовлення плетених виробів, валяного взуття. Також залюбки купують і смачне м'ясо, і цілющий жир, і шкури тварин. Вага однорічного барана 50 — 55 кілограмів, а вага тушки — 27 — 30 кілограмів. Кілограм смаколика вартує 55 гривень, тобто за м'ясо маємо в середньому півтори тисячі. Ще півтори-дві сотні — за голову та ноги тварин, які купують, щоб мати, зокрема, цілющий жир — його використовують для лікування різних хвороб. До речі, найкраще різати тварин у вересні, після випасання на стерні. Шкури ми віддаємо на вичинку, а тоді продаємо по 400 — 450 гривень, залежно від розміру".
"За баранця правлю 1200 гривень, за вівцю — 1500, — рахує пан Тарас. — За рік у середньому заробляємо до 300 тисяч гривень".

http://www.expres.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад