Пошук роботи: як шахраї заробляють на безробітних

Спекулюючи на безробітті та паніці, липові роботодавці останнім часом активізувалися і пускають в хід безліч хитрощів, виманюючи гроші і не оплачуючи працю довірливих безробітних.
"Зараз в тренді три види обману здобувачів: старий-новий мережевий маркетинг, заманювання в комівояжери (збутовий посередник, дистриб'ютор) і дзвінки на платні номери телефонів", – розповідає керівник служби підтримки Work.ua Стас Дем’янік. Насправді способів нечесного заробітку набагато більше, відзначають досвідчені юристи, і оскільки діють багато зловмисників юридично грамотно, уникнути проблем допоможе лише ваша власна пильність, - пише «Сьогодні».
МЕРЕЖЕВИКИ ТА ЗБУВАЧІ
За словами Стаса Дем’яніка, більшість вакансій, що блокуються модераторами порталу, припускають роботу за схемою мережевого маркетингу. Це – класика обдурювання при пошуку роботи, яка процвітає не менше 25 років. Людей запрошують на роботу секретарями та адміністраторами, а в підсумку відправляють торгувати зубною пастою. На співбесідах претендентам не говорять про справжні обов'язки, робота не виправдовує очікувань по зарплаті і умовах, часто вимагає матеріальних вкладень. У кращому випадку ви станете співробітником компанії, яка зацікавлена у продажу товарів через втягування нових продавців-консультантів. У гіршому – будете торгувати повітрям і шукати собі подібних.
Схема проста: під різними соусами вам обіцяють легкі і швидкі гроші і просять зробити внесок (для підготовки та роздруківки документів) в обмін на інструкції щодо їх заробляння. Перераховуєте суму і отримуєте опис процедури обману: знайдіть ще трьох охочих зробити такий же внесок і отримаєте комісійні. Ті, хто передає один одному "цінну інформацію" утворюють піраміду, на якій дійсно заробляють мільйони, тільки не ви: у будь якій піраміді програє той, хто виявиться останнім в ланцюгу (не зможе нікого залучити і потрапить у збиток у будь-який момент).
Розпізнати мережевиків неважко: по телефону – ніякої конкретики, повідомляють розмиті обов'язки і всі питання пропонують обговорити на співбесіді. Сфера діяльності компанії пов'язана одночасно з товарами народного споживання, побутовою хімією, туризмом, науковими розробками. У вакансіях до претендента пред'являються низькі вимоги (вік 18-55, цілеспрямованість, чесність і т. д.).
ЛЮДИНА-МАГАЗИН
Багато скарг Work.ua отримує від претендентів, яких запросили на вакансію кур'єра, вантажника, секретаря, експедитора, промоутера і на співбесіді оголосили, що вакансія закрита, але є більш перспективна. Вручають сумку з косметикою низької якості, книжками, медприладами, рекламою вікон/дверей і змушують ходити по офісах, квартирах, стояти в потоці людей і все це реалізувати. На додаток дають плани й обіцянки заробітку, які неможливо втілити (нереально, наприклад, продати дорогу косметику 10 клієнтам в день).
ЯК РОЗПІЗНАТИ
Сигнал, що час тікати – коли вас просять до початку роботи оплатити підручники гривень на 400-600, навчальні курси або залишити заставу за продукцію. Включайте інтуїцію: оголошення шахраїв серед десятків подібних відрізняються зарплатою вище середньої і зазвичай зазначено, що набір співробітників обмежений і скоро припиниться.
ВТРАТА НА ДЗВІНКУ
У нинішню кризу не гребують ще одним старим способом заробітку на безробітних: публікують вакансії (або розсилають на електронні адреси) з контактним номером телефону, дзвінки на який тарифікуються по 20-60 грн. за хвилину розмови. Кандидатам пропонують зв'язатися з менеджером з персоналу за номерами з кодами 070 або 090 (що це платно, попереджають в кінці листа дрібним шрифтом або непомітно в розмові). Хоча останнім часом платними можуть бути і телефони великих мобільних операторів – на дзвінки відповідає автовідповідач або "секретар", що пропонує з'єднання з "відділом кадрів" по телефону 8-703.
ЯК РОЗПІЗНАТИ
Обманом "пахнуть" вакансії без вказівки контактного телефону, тільки з e-mail для відправки резюме. У відповідь на нього отримуєте лист з проханням передзвонити і з'ясувати всі питання. Побачивши код незнайомого оператора, шукайте виноску про тарифікації дзвінків – вона є завжди. Якщо зустріли таку вакансію в інтернеті, поскаржтеся на неї адміністрації сайту через відповідну опцію або форму зворотного зв'язку.
ГРАМОТНІ ТА НЕВЛОВИМІ
Зустрічаються і оригінальні методи "відносно чесного" відбирання грошей. "Нещодавно один псевдороботодавець давав оголошення про роботу різноробочими в столиці в усі куточки країни. Люди з радістю їхали до Києва, відстоювали чергу для заселення в "комфортабельний гуртожиток", – розповідає Алла Крупич, молодший юрист ЮК "Закон Перемоги". – З кожного брали по 500 грн, давали підписати договір, обіцяли, що завтра подзвонять – і зникали".
Коли в гуртожиток надійшла наступна партія ошуканих, горе-працівники прочитали підписані документи: предметом договору було лише надання інформаційних послуг і забезпечення житлом. "Людям коштувало величезних зусиль домогтися відкриття кримінальної справи, але вона все ще на етапі досудового розслідування", – зазначає юрист.
За її словами, нерідко люди стикаються і з переходами по посиланнях-пастках. Претендентові пишуть, що його резюме зацікавило і просять клікнути на посилання. Вона виводить на сторінку фішингових сайтів пропозицій роботи, де пропонується пройти реєстрацію з введенням номера мобільного, а внизу дрібним шрифтом дописано, що сайт має право знімати гроші з телефонного рахунку за розсилку вакансій.
Зі своєї практики юристи "Закону Перемоги" також знають про посередників, що обіцяють клієнту ексклюзивний список вакансій, беруть за це гроші, підписуючи договір про надання інформації, і видають список якихось неактуальних вакансій.
"З юридичної точки зору вони діють грамотно, і пред'явити претензії шахраям важко: факт добровільного підписання договору і передачі грошей не дозволяють довести склад злочину, – попереджає Алла Крупич. – Залишається лише бути дуже уважним і все перевіряти перш, ніж підписати або оплатити. Всі проблеми – від безпечності".

http://dr.ck.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад