5 пасток для шукачів

1. Плата за навчання

Іван побачив у газеті оголошення: "У зв'язку з розширенням торгова фірма набирає менеджерів, можна без досвіду роботи". Хлопець прийшов на співбесіду, і роботодавець поставив його перед фактом: для отримання жаданої посади необхідно прослухати курс лекцій. Навчання триває 2 дні і проходить прямо на фірмі. Щоправда, маленький нюанс: наука коштує грошей, 2900 рублів. Зате потім Івану гарантується оклад в $ 1200 і соціальний пакет.

Молодий чоловік заплатив гроші. Лекції були якісь несерйозні: як заповнити договір з покупцем, як правильно вести базу даних ... По ідеї, будь-яка людина з вищою освітою освоїв б цю науку за пару годин прямо на робочому місці.

Навчання закінчилося, і Ваня поцікавився: - Коли я можу приступити до роботи?
- Зараз вакантних місць немає, - відповіли йому, - зателефонуйте через місяць. А краще - через два ...

Одні фірми беруть з претендентів за навчання 300 рублів, в інших апетит доходить до $ 300. Але скільки б не коштувало навчання, роботодавці не дають письмових гарантій взяти кандидата на роботу. Усні обіцянки не накладають на них жодних зобов'язань. Тому якщо перед працевлаштуванням вам пропонують заплатити за навчання, будьте насторожі. У добропорядних фірмах навчання здійснюється за рахунок роботодавця.

2. Спочатку - купи!

Олена влаштовувалася на вакансію менеджера з туризму. Фірма обіцяла зарахування до штату, оклад від $ 500 плюс відсотки і готову клієнтську базу. Однак незабаром стали відомі умови працевлаштування. Олена могла працювати або консультантом, або менеджером. Консультант отримує за кожну продану туристичну путівку $ 30, а менеджер - $ 100. Щоб стати менеджером, претендентові необхідно самому придбати путівку на Кіпр за $ 700.

- Навіщо це потрібно? - Здивувалася Олена.
- Ви повинні знати, що це за готель, які послуги він може запропонувати, - відповіли їй. - Але якщо у вас немає можливості поїхати самій, ви завжди зможете продати путівку. Причому, набагато дорожче! Адже ми віддаємо її вам за собівартістю. Так що шукайте клієнтів.
- А де ж обіцяна клієнтська база?

На дівчину подивилися, як на ідіотку. Олена зрозуміла, що її обдурили, і пішла. Було прикро, що вона даремно витратила час на "порожню" вакансію. Але трохи тішило, що вона зрозуміла не купувати путівку.

У деяких фірмах обов'язковою умовою працевлаштування є купівля якого-небудь товару або послуги. Наприклад, якщо здобувач влаштовується в страхову компанію, йому пропонують спочатку застрахувати всю свою родину, в банку - придбати кредитну картку і т.д. Після того, як безробітний розщедрився, про обіцяну вакансію відразу забувають. Або кандидату пропонують працювати на інших умовах, ніж обіцяли раніше: поза штатом, без окладу, на одних відсотках з продажу. Липовий "набір персоналу" спеціально організований для того, щоб обманом "впарювати" безробітним залежаний товар.

Спіймати шахраїв за руку дуже складно. Вони підстраховуються тим, що не складають з здобувачем трудовий договір, тому купівля страховки та отримання роботи ніяк не пов'язані один з одним. Боротися можна тільки одним способом: нічого у роботодавця не купувати.

3. "Сіра" зарплата

Ольга працювала в рекламному агентстві. На співбесіді мова йшла про зарплату $ 800, однак в її трудовому договорі стояла інша сума - 3000 рублів.

- Це вигідно всім, - переконувала Ольгу кадровик, - і фірмі, і вам. Навіщо вам платити податки державі? Мало воно вас обкрадає? Комунальні платежі, наприклад, ростуть не по днях, а по годинах. Що стосується решти суми, то ви будете отримувати її "в конверті", особисто з рук директора.

Першу зарплату Оля отримала повністю, а потім почалися проблеми. Їй платили тільки "білу" частину, а видача "конверта" відкладалася з дня на день. Минуло кілька місяців, фірма заборгувала дівчині солідну суму, і керівництво не поспішало розраховуватися ...

"Сіра" зарплата зручна підприємству, яке в такий спосіб заощаджує на податках. Але для працівника вона може стати пасткою: у будь-який момент адміністрація має право затримати виплату грошей на невизначений термін або взагалі відмовитися видавати "конверт". Тоді працівникові доведеться задовольнятися невеликий офіційною зарплатою. На жаль, звернення до суду не допоможе, адже у вас з роботодавцем була лише усна домовленість. Єдиний спосіб вберегтися від обману - ще при працевлаштуванні наполягати на підписанні трудового договору, в якому були б чітко обумовлені всі умови роботи, в тому числі реальний розмір зарплати.

4. Послуги посередників

Тамара шукала роботу адміністратора і звернулася за допомогою в агентство з працевлаштування. Там жінку запевнили:

- Ми складемо вам гарний резюме (взявши за основу готовий приклад резюме, розішлемо його прямим роботодавцям, а також "повісимо" на провідних сайтах з працевлаштування в інтернеті. Від пропозицій не буде відбою! За свої послуги агентство взяло 2500 рублів. Пройшов місяць, а Тамарі не подзвонив жоден роботодавець. Здобувачка прийшла в агентство з претензією на погану роботу.
- Ми свої зобов'язання виконали, - заявив директор агентства. - Просто ваша кандидатура нікому не цікава.

У результаті Тамара знайшла роботу самостійно, через газету. Вона підозрювала, що співробітники агентства навіть не намагалися нічого зробити для її працевлаштування. Але як перевірити? Адже сама Тамара з комп'ютером не в ладах ...

Це стандартна схема обману в неблагонадійному кадровому агентстві. Навіщо шукати клієнту роботу, якщо гроші він вже заплатив? Адже зайві зусилля не принесуть менеджерам агентства ні копійки ...

Перевірити дії агентства, дійсно, складно. Тим більше здобувачеві, який не володіє комп'ютером. Який тут може бути вихід? Напевно, якщо у вас є деяка сума, то краще не віддавати її посередникам, а витратити гроші на свою освіту. Адже курси "Комп'ютер для початківців" коштують приблизно стільки ж, скільки послуги агентства. А зі знанням комп'ютера, можна, по-перше, претендувати на більш високу зарплату, а по-друге, в будь-який момент самостійно знайти хорошу роботу через інтернет.

5. Робота на дому

Анатолій Петрович отримував пенсію, але її катастрофічно не вистачало на життя. Через віку йому було складно влаштуватися на постійну роботу, тож чоловік вирішив знайти заробіток на дому. Його привернуло оголошення про вирощування грибів гливи. Пенсіонер поїхав до роботодавця на презентацію.

Співробітники фірми стверджували, що доглядати за вешенками не складніше, ніж за кімнатними квітами. Анатолій Петрович придбав блоки з тирсою і міцелієм майже на 3000 рублів. За запевненням роботодавця, продаж грибів повинна була тижні приносити дохід у 3600 рублів. Але ні цих грошей, ні більш скромну суму пенсіонеру не вдалося заробити. Невеликого врожаю ледь вистачило на те, щоб кілька разів повечеряти грибами.

Серед пропозицій про роботу на дому зустрічається досить багато шахрайських. Мета аферистів - не працевлаштування, а продаж технології та витратних матеріалів. При цьому працівник може в точності слідувати інструкціям, але в результаті отримати браковану продукцію.

Ризик надомної роботи значно зростає, якщо:
роботодавець стверджує, що вона підходить абсолютно всім;
ви зобов'язані залишити заставу;
вам належить робити новий або незвичайний продукт;
роботодавець не приймає назад витратні матеріали, навіть якщо їх якість не постраждала.
Як виявити обман? Не купуйте відразу велику партію витратних матеріалів, а попросіть у роботодавця дозволу виготовити кілька пробних зразків. Так ви зможете на практиці оцінити всі достоїнства і недоліки даної діяльності. Якщо роботодавець відмовиться - це ще один привід замислитися.

Якщо якась вакансія здається вам сумнівною, не поспішайте приступати до роботи. Порадьтеся з рідними, знайомими, фахівцями і поділіться своїми сумнівами. І пам'ятайте головне правило працевлаштування: з грошима розлучайтеся в останню чергу! За роботу повинні платити вам, а не навпаки!


Автори: Тарас Куніцин

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад