Головне правило торгу з приводу зарплати

Ринок праці, на якому попит перевищує пропозицію, розташовує до скромності. «У резюме не буду вказувати бажану зарплату, щоб не відлякати роботодавця», «Погоджуся на ту зарплату, яку запропонують», «На всяк випадок опущу нижню межу бажаного доходу, щоб бути більш конкурентним» - подібним чином міркують сьогодні багато шукачів, які почувають туманність перспектив працевлаштування.

Найпростіше сказати, що опускати планку не потрібно; що хороший фахівець так чи інакше знайде роботу; що вся справа - в умінні себе продати, і потрібно продавати себе за гідною ціною. Все це справедливо; як справедливо і те, що для представників різних професій ситуація на ринку праці може бути різною, і іноді доводиться погоджуватися на мінімум, оскільки альтернатива йому - статус безробітного.

Ситуації можуть бути різні; але є правило, яке діє в будь-якому випадку, коли ви в пошуках роботи. І це правило говорить: «Нехай роботодавець першим назве цифру». Це буде відправною точкою для подальших торгів. Її повинен дати роботодавець.

Роботодавець, якщо чесно, теж не проти, щоб першим цифру назвав шукач. Можливо, цьому фахівцю можна запропонувати менше, ніж в середньому по ринку, якщо він згоден на такі умови; навіщо платити більше?

У цій грі шукачеві краще тримати свою лінію і не відкривати карти.

Якщо в анкеті для шукачів (зазвичай її просять заповнити перед співбесідою) є графа «Заробітна плата на поточному/останньому місці роботи», напишіть «Конкурентна». Якщо рекрутер буде наполягати на тому, щоб ви назвали конкретну цифру, скажіть, що трудовий договір, який укладено між вами і нинішнім роботодавцем, забороняє вам ділитися такого роду інформацією.

Якщо вас просять назвати зарплату на останньому місці роботи (ви не працюєте в даний момент), можна відповісти, що ви не бачите сенсу називати цю цифру, оскільки на новій роботі у вас може бути інший перелік і обсяг зобов'язань, так що ви воліли б відштовхнутися саме від них.

Важливо: у вас має бути чітке уявлення про середньоринкову вартість фахівців вашого профілю. Зокрема, для цього на сайтах з пошуку роботи існують розділи статистики зарплат. Знайдіть середню зарплату за своєю спеціальністю і обов'язково поцікавтеся середньою статистикою по регіонах, оскільки розбіг між столицею і регіонами по одній і тій же професії може бути суттєвим.

Озброївшись цими знаннями, торгуйтеся на співбесіді, якщо вам запропонували зарплату нижче середньоринкової. Скажіть прямо, що ви в курсі, скільки коштує фахівець вашого рівня; пошліться на зібрану вами статистику і її джерело.

Якщо робота передбачає великий обсяг завдань, або завдання складні, покажіть, що ви це розумієте. Взагалі діалог буде тим більш конструктивним, чим більше обізнаності ви продемонструєте на співбесіді з приводу рівня зарплат на ринку праці.

Якщо роботодавець озвучує зарплатну «вилку», фокусуйтеся на верхній межі - наче нижня не була озвучена. Запитаєте, яким рівнем компетенцій ви повинні володіти, щоб зарплата відповідала верхній планці. Можливо, у вас вже є ці компетенції, але ви не сказали про них на співбесіді (або рекрутер не поставив потрібні питання). Підкресліть, що ви вже відповідаєте більш високому рівню. Доведіть, що це так: наведіть приклади з практики, коли ви успішно вирішили складну задачу (наприклад, в умовах дефіциту ресурсів і часу). Боріться за більш гідну зарплату, але не емоціями - аргументами: прикладами, фактами, епізодами з вашої трудової біографії.

Якщо в переговорах ви досягли «дна» - роботодавець твердий у своєму рішенні платити вам певну суму, яка вас не цілком влаштовує - цікавтеся, на які бонуси ви можете розраховувати. Висувайте свої умови, не пов'язані із зарплатою. Наприклад, висловіть побажання, щоб вам оплачували корпоративний зв'язок, компенсували частину витрат на навчання за професією, витрати на бензин для службових поїздок тощо.

Якщо зарплата вас влаштовує не дуже, але є реальна можливість працевлаштуватися - подумайте про те, що з часом ви зможете почати новий пошук. Або на поточному місці роботи вас оцінять і піднімуть рівень винагороди. У кожному разі, наявність роботи - це краще, ніж її відсутність. Крім того, охочіше на роботу беруть працевлаштованих, а не безробітних, так що розширити можливості легше, якщо зараз робота є.

Не приймайте поразку на свій рахунок, якщо зарплату підняти не вдалося. Особливо якщо за заробіток ви боролися, добре підготувалися до співбесіди і виглядали гідно. Є об'єктивні обставини, які ми не завжди можемо подолати. Важливо - докладати для цього максимальних зусиль, пробувати, йти вперед.

http://trud.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад