"Не збільшать зарплату - звільнюсь!"

Шантаж роботодавця не завжди приводить до успіху. Що важливо врахувати, затіваючи гру з метою домогтися більш високої зарплати і посади?

Якщо співробітника не влаштовує зарплата і перспектива підвищення не проглядається, він починає шукати більш вигідні варіанти. Можна натиснути на начальника, щоб той підвищив оклад. Якщо не вийде, можна плавно змінити роботу на більш грошову. Тактика здається безпрограшною. Але насправді - це помилка. Погрожуючи роботодавцю, ви втрачаєте його довіру, і, навіть залишившись в компанії, навряд чи зможете його повернути. Якщо ж ви відхиляєте зустрічну пропозицію на користь поточної роботи, то псуєте стосунки з людьми, які були готові вас запросити.

Кевін Фаннінг, віце-президент з корпоративної культури і кадрів стартап-акселератора в Бостоні вважає, що така поведінка в довгостроковій перспективі невигідна самим співробітникам-шантажистам. Хоча сам він теж використовував схожий прийом. Одного разу, коли Фаннінга не влаштовувала робота і ставлення начальства, він отримав запрошення від конкуруючої фірми. Але перш ніж піти, запропонував керівництву обговорити ситуацію. І начальство підвищило його на посаді.

Так що, розглянута ситуація не є чимось винятковим. Напевно, ви теж не упускали можливість побравірувати перед керівництвом більш цікавою фінансовою пропозицією, щоб скорегувати поточну зарплату на свою користь. Однак успіх такої тактики сильно залежить і від цінності співробітника для компанії, і від області, в якій він працює.

Фаннінг зазначає, що переговори про зарплату, приправлені шантажем, краще вдаються людям, які володіють спеціальними навичками, наприклад, програмістам або фінансистам. Їх важко замінити, тому що вони володіють складними секретами, пов'язаними з технологічними процесами. На багато підуть роботодавці і для того, щоб утримати кращих у своїй сфері співробітників. І навпаки: якщо вхідний бар'єр для успішної роботи на якійсь посаді низький, тим більше ризикує співробітник, погрожуючи звільненням.

Є випадки, коли тиск на роботодавця абсолютно неприйнятний. Наприклад, якщо ви працюєте в сфері, де важлива місія і в основі її лежать нематеріальні цінності. Один з керівників благодійної організації зазначає: «Коли я бачу, що хтось із співробітників намагається на мене тиснути, погрожуючи звільненням, я розумію, що це не наша людина. Всі, хто працюють в некомерційній організації, знають, що в бізнесі можна заробити більше. Але ми тут, бо поділяємо цінності компанії. Якщо хтось прийшов сюди за грошима, він помилився дверима».

Багато залежить і від корпоративної культури, а також, як не дивно, від характеру начальника. Адам Епштейн віце-президент AdMarketplace каже, що ніколи не утримує співробітників, які говорять, що у них є більш цікава пропозиція: «Я вважаю, що не треба заважати людям шукати щастя в іншому місці».

Аналогічної позиції дотримується Джо Голден, співзасновник Collage. Раніше, щоб краще мотивувати команду і уникнути плинності кадрів, він пропонував своїм співробітникам зарплату, яка була більш високою, ніж у середньому по галузі. Але, врешті-решт, Голден зрозумів, що це теж не гарантує лояльності: співробітники хочуть ще більше і все одно звільняються. У довгостроковій перспективі такий підхід створює більше проблем, ніж приносить користі компанії. Тому відповіддю на прохання про підвищення може бути компроміс: роботодавець призначає співробітника на більш високу посаду, а оклад залишає колишнім. За словами керівника іншої компанії, що працює в IT-індустрії, це не така вже й рідкісна практика.

Отже, чи варто тиснути на роботодавця? Коли як. Перш ніж приступити до реалізації свого плану, поговоріть з колегами, яким довіряєте. Дізнайтеся, як ставляться у вашій компанії до потенційних перебіжчиків. Може виявитися, що ваш начальник третирує таких співробітників, і краще не грати з ним, а відразу йти на іншу роботу.

Але припустимо, конкуруюча пропозиція у вас в руках. Подумайте, що ви насправді бажаєте отримати. Якщо вам пропонують зарплату на 10% більше, ніж зараз, ви точно підете? А якщо на нинішній роботі збільшать оклад, точно залишитеся? Але як би ви не вчинили, не соромтеся відстоювати свої інтереси.

http://trud.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад